Xbox One X vs PS4 Pro – Ποια είναι η καλύτερη 4K κονσόλα;

Socialize!

Xbox One X vs PS4 Pro

XBox One X vs PS4 Pro. Το PS4 Pro και το XBox One X σηματοδοτούν μια τεράστια αλλαγή για τους gamers σε επίπεδο κονσόλας. Σίγουρα θα θυμάσαι το PS1, PS2, XBox, XBox 360 και πάει λέγοντας… για να μη σε πάω πιο πίσω!

Πλέον τείνει να επικρατήσει η τάση, οι εταιρείες να βγάζουν στην αγορά τις τελευταίες κονσόλες με αναβαθμισμένο λογισμικό σε σχέση με την πρώτη κυκλοφορία τους. Έτσι για παράδειγμα η Microsoft πέρασε από το XBox One σε XBox One S και XBox One X.

Και τα δύο μηχανήματα πάντως θα υποστηρίξουν όλους τους υπάρχοντες τίτλους PS4 και Xbox One αντίστοιχα, προσθέτοντας πολλά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις υλικού όπως αυξημένη απόδοση, ανάλυση και γραφικά.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτές οι κονσόλες προσφέρουν πολύ διαφορετικά πράγματα, κάτι που δεν τις καθιστά απόλυτους αντιπάλους. Ενώ και οι δύο προσφέρουν παιχνίδια σε 4K ανάλυση, απευθύνονται σε διαφορετικούς αποδέκτες είτε λόγω χαρακτηριστικών είτε λόγω τιμής. Ας συγκρίνουμε όμως σε πρώτη φάση τα χαρακτηριστικά τους.

* Ο gamer πρέπει να έχει εξοπλιστεί και με τηλεόραση που να υποστηρίζει 4k ανάλυση. Δες το άρθρο μας αγορά 4k τηλεόρασης.

Xbox One X vs PS4 Pro – Τιμή και ημερομηνία κυκλοφορίας

Το Xbox One X, κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου, 2017 στα 505.40 €. Δεν είναι χαοτική η διαφορά στην τιμή από το PS4 Pro, αλλά εξακολουθεί να είναι μια διαφορά που κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν είναι πρόθυμοι να καλύψουν.

Το PS4 Pro πρωτοκυκλοφόρησε  τον Νοέμβριο του 2016 στα 393.96 €. Η αναβαθμισμένη κονσόλα της Sony βγήκε στην αγορά σε πολύ καλή τιμή λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές της.

 Xbox One X vs PS4 Pro – Επεξεργαστής

Xbox One X: custom 8-πύρηνος επεξεργαστής στα 2,3 GHz – σε συνεργασία με την AMD

PS4 Pro: 8-πυρήνος επεξεργαστής στα 2.13GHz – AMD Jaguar

Το PS4 Pro χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση του τσιπ του αρχικού μοντέλου με μια ελαφρώς ενισχυμένη ταχύτητα ρολογιού. Το PS4 Pro τρέχει τώρα στα 2.13GHz, ενώ η προηγούμενη έκδοση υστερεί στα 1,6GHz.

Το XBox One X εν τω μεταξύ, έχει ξεπεράσει το PS4 Pro και έχει έναν ελαφρώς ταχύτερο επεξεργαστή. Aλλά… η πραγματική σύγκριση  έγκειται στη σύγκριση γραφικών. Αν και ο επεξεργαστής είναι πολύ βασικό κριτήριο, συνδυάζεται πάντα με την μνήμη.

 

Xbox One X vs PS4 Pro – Γραφικά

Xbox One X: 6 TFLOPS, 326GB / s, 12GB GDDR5

PS4 Pro:  4,12 TFLOPS, 218 GB / s, 8GB GDDR5

Tα TFLOPs αντιπροσωπεύουν trillion floating point operations per second (τρισεκατομμύρια κινητές λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο), τον απλούστερο δηλαδή τρόπο μέτρησης της γραφικής ιπποδύναμης.

Το GB / s είναι το εύρος  αυτής της μνήμης, το οποίο μας λέει πόσο γρήγορα η GPU μπορεί να προβάλει καρέ -μέσω της μνήμης- στην οθόνη σου. Όσο περισσότερη μνήμη, τόσο πιο υψηλής ανάλυσης υφές προβάλλονται. Η GPU μπορεί να έχει πιο γρήγορη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, αυξάνοντας την απόδοση.

*Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, η CPU (central processing unit – κεντρική μονάδα επεξεργασίας) είναι στην ουσία ο εγκέφαλος μιας μονάδας. Όμως  ο εγκέφαλος ενισχύεται σημαντικά από ένα άλλο κομμάτι , τη  GPU (graphics processing unit – μονάδα επεξεργασίας γραφικών), η οποία είναι η ψυχή του.

Το PS4 Pro διαθέτει 8GB GDDR5 με επιπλέον 1GB μνήμης RAM που έχει τεθεί στην άκρη για τη διαχείριση διαδικασιών φόντου.

Το Xbox One X διαθέτει ένα  12 GB GDDR5 μνήμη με bandwidth 326 GB/s, τα οποία συνθέτουν το «παζλ» της λεγόμενης Scorpio Engine (Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Scorpio Engine project SoC πατήστε εδώ – Tom’s Hardware).

Και οι δύο κονσόλες θα μοιράζονται τη μνήμη τους μεταξύ της GPU και της CPU, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς σε τι αναλογία.

Πως επηρεάζεται η εμπειρία gaming.

Αν θέλουμε ν’ αφήσουμε τις ορολογίες στην άκρη, όλα τα παραπάνω έχουν όντως σημασία αν τα δούμε μέσα από πρίσμα. 

Η Microsoft στοχεύει για πλήρη 4K ανάλυση σε 60fps, ενώ όλα τα παιχνίδια PS4 Pro δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Ορισμένα παιχνίδια τρέχουν σε 30fps σε 4K, ενώ άλλα διαχειρίζονται πλήρη απόδοση 60fps σε πλήρη, μητρική 4K.

Τα υπόλοιπα είναι ένας συνδυασμός παιχνιδιών που τρέχουν μόνο σε 30fps / 4K, ή  χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνικές αναβάθμισης για να εμφανιστούν 4K.

Όλα τα παιχνίδια του Xbox One θα λειτουργούν καλύτερα σε One X, ανεξάρτητα από το αν έχουν ενημερωθεί ειδικά για να το κάνουν. Θα έχετε τη δυνατότητα να παίξετε παιχνίδια One X σε Full HD, με την επιλογή αν θέλετε να μειώσετε την ανάλυση Ultra HD για εξαιρετικά ευκρινή γραφικά ή να εκτελέσετε παιχνίδια με ανάλυση 1080p για καλύτερη απόδοση.

Αντίθετα το PS4 Pro, δεν έχει δυνατότητα για τέτοιες ρυθμίσεις , εκτός αν έχετε επιλέξει συγκεκριμένα να τρέξει η κονσόλα σας μόνο σε Full HD.

Στο παρακάτω video από το κανάλι Pro Gaming , μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση γραφικών σε 4k στο Call Of Duty WW2. Και οι δύο κονσόλες έχουν ρυθμιστεί στη μέγιστη απόδοση γραφικών.

Call Of Duty WW2 XBOX ONE X vs PS4 Pro Graphics Comparison

Xbox One X vs PS4 Pro – Games and content

Η Microsoft επιβεβαίωσε  τη συμβατότητα παιχνιδιών Xbox One με το One X. Αυτή τη στιγμή έχει κάτι περισσότερο από 300 τίτλους, περιορισμένη γκάμα κατά τη γνώμη μου.

Δεν θα υπάρχουν αποκλειστικοί τίτλοι One X, με εξαίρεση τις εμπειρίες που υποστηρίζουν ορισμένα περιφερειακά περιφερειακά εικονικής πραγματικότητας – η υποστήριξη των οποίων παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Το Playstation πάντα είχε και απ’ ότι φαίνεται πάντα θα έχει μεγαλύτερη γκάμα σε τίτλους. Προφανώς όλοι οι τίτλοι του PS4 είναι συμβατοί με το Pro. Τους enhanced τίτλους θα τους βρείτε εδώ.

Ψήνεσαι για Blu-ray UHD (Ultra High Definition); Το Xbox One X θα τα υποστηρίξει μαζί με το Dolby Atmos για τρισδιάστατο ήχο. Το PS4 Pro υποστηρίζει μόνο Blu-ray HD και δεν υπάρχει υποστήριξη Dolby Atmos. Αλλά και οι δύο κονσόλες θα υποστηρίξουν το πρότυπο HDR 10!

* Ο gamer πρέπει να έχει εξοπλιστεί και με τηλεόραση που να υποστηρίζει HDR 10. Δες τον οδηγό μας για αγορά τηλεόρασης 2018 όπου κι εξηγούμε τι είναι το HDR.

Xbox One X vs PS4 Pro – Συμπέρασμα

Από την κυκλοφορία του, το PS4 Pro έχει έρθει με μια ποικιλία βελτιωμένων προδιαγραφών και την πρόσφατα εφαρμοσμένη λειτουργία Boost. Παρουσιάστηκε στο update 4.50.

Αυτό το νέο χαρακτηριστικό ενισχύει την απόδοση όλων των παιχνιδιών PS4 σε διάφορους βαθμούς, ενισχύοντας κάποιους τίτλους κατά σχεδόν 40%. Είναι η το καλύτερο ξέσπασμα του PS4 Pro στην αγορά σήμερα, αν και δεν αξίζει γι ‘αυτούς που δεν διαθέτουν 4K τηλεόραση.

Το Xbox One X πλησιάζει και η Microsoft έχει ξεκάθαρα κάποια πολύ φιλόδοξα σχέδια! Ωστόσο, είναι κατά περίπου 100 € ακριβότερο από το PS4 Pro . 

Εάν έχετε μαζέψει ή πρόκειται να μαζέψετε ένα ποσό για κονσόλα παιχνιδιών 4K, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα σχέδιά σας. Ειδικά αν το 4K Blu-ray player είναι κάτι που σκέφτεστε.

Το σίγουρο είναι πως η Sony είχε πάντα πολύ δυνατό marketing και πολύ περισσότερους τίτλους! Από την άλλη η Microsoft πάντα παρουσίαζε πολλά υποσχόμενες κονσόλες με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, χωρίς όμως την διάθεση -αν θέλεις- να τα εκμεταλλευτεί πλήρως.

Αν και είμαι fun της Sony σε ο,τι αφορά τις κονσόλες, η επιλογή του καθενός είναι πολύ προσωπική.

Μη διστάσεις να μας πεις τη γνώμη σου στα σχόλια παρακάτω.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τo marketplace AliExpress


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!