Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου – Μια μικρή ενδοσκόπηση

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου – Ελευθερία

Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου στην πραγματικότητα; Διανύουμε μια χρονική περίοδο που έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε την ζωή που θέλουμε να κάνουμε.  Υπάρχει μεγάλη ελευθερία σε πράγματα που δεν ήταν πάντα δεδομένα. Για παράδειγμα:

  • Η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην πληροφορία και την γνώση
  • Η ελευθερία να ζήσεις και να δουλέψεις -σχεδόν- οπουδήποτε στον πλανήτη
  • Η ελευθερία να επιλέξεις την σεξουαλική σου ταυτότητα και τις προτιμήσεις σου (μονογαμία, πολυγαμία, ετεροφυλοφυλία, ομοφυλοφιλία κλπ)
  • Το αίσθημα ασφάλειας χωρίς να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ζωή σου
  • Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης κ.α.

Ακούω ήδη τον αντίλογο σου, είναι λεπτά ζητήματα τα παραπάνω και δεν ισχύουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έχουν κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις και ιδιαίτερες συναισθηματικές αποχρώσεις ανάλογα με τα βιώματα του καθενός.

Ακόμη και στη χώρα μας υπονομεύονται λίγο ή πολύ βασικές ελευθερίες. Θα συμφωνήσεις πάντως ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες απ’ ο,τι λιγότερο από έναν αιώνα πριν.

Δεν θέλω να επικεντρωθώ όμως εκεί αλλά στην ασυδοσία. Στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ελευθερία να επιλέγουμε. Την έχουμε συνδυάσει με την έλλειψη δέσμευσης και την ανευθυνότητα.

 

Τι επιλέγεις να βλέπεις. Εμπόδια ή ευκαιρίες;

Ίσως δεν υπήρξε ξανά εποχή όπου ο άνθρωπος είχε στη διάθεση του τόσες επιλογές. Επιλογές επαγγελματικές, προσωπικές, σεξουαλικές, θρησκευτικές και πάει λέγοντας, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον δυτικό κόσμο.

Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν εμπόδια και συγκυρίες, ενοχικά σύνδρομα και προκαταλήψεις ανεξαρτήτως εποχής. Παρόλα τα εμπόδια δε σημαίνει ότι καταργείται η πολυτέλεια της επιλογής.

ι σημαίνει κάνω τη ζωή μου - ti shmainei kanw th zwh mou - autognwsia - autoveltiosi - αυτογνωσία - αυτοβελτίωση

Εκεί που κάποιοι βλέπουν εμπόδια και τείχη, άλλοι βλέπουν ευκαιρίες και δρόμους ανοιχτούς. Κι αυτό δεν εξαρτάται τόσο από τις συνθήκες, όσο από την ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητα που έχει αναπτύξει ο καθένας.

Βασική προϋπόθεση πάντως της επιλογής, είναι η επίγνωση ότι οι επιλογές μας είναι πολύ προσωπική υπόθεση και δεν θ’ αρέσουν σε όλους.

Είμαστε ελεύθεροι πρακτικά -αν όχι πνευματικά- να κάνουμε ακριβώς τη ζωή που θέλουμε, ακόμη κι αν δεν το κάνουμε. Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου στις μέρες μας όμως;

 

Δες επίσης: Η παιδεία της ευτυχίας

Το βάρος των επιλογών – Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου

Όλες οι επιλογές συνοδεύονται από ανάλογες συνέπειες. Η απόλυτη προσωπική ελευθερία σε όλα τα επίπεδα χωρίς συμβιβασμούς δεν είναι εύκολο πράγμα, όπως και κάθε μορφή ελευθερίας έχει κάποιο τίμημα.

“Κάνω τη ζωή μου” λοιπόν σήμερα σημαίνει, έχω περιορισμένη δέσμευση σε πρόσωπα και καταστάσεις, όπως και απροθυμία ανάληψης ευθυνών για θέματα έξω από τον εαυτό μου.

Μπορείς λοιπόν να μετακομίζεις όσο συχνά θέλεις, να ταξιδεύεις συνεχώς, να αλλάζεις δουλειές και ωράρια, να φεύγεις και να γυρνάς όποτε γουστάρεις, να κυνηγάς τις σεξουαλικές φαντασιώσεις σου ή ό,τι άλλο ποθείς χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον εαυτό σου.

Όσο σαγηνευτικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω δεν είναι για όλους. Απολαμβάνουν αυτή τη ζωή όσοι συνειδητά την επιδιώκουν, όντας ειλικρινείς προς τον εαυτό τους και τους άλλους, χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς ενοχές. Τελικά, όσοι αποδέχονται το γεγονός ότι θα λάβουν ο,τι δώσουν.

ι σημαίνει κάνω τη ζωή μου - ti shmainei kanw th zwh mou - autognwsia - autoveltiosi - αυτογνωσία - αυτοβελτίωση

Από την άλλη, η δέσμευση σε έναν σκοπό, στη δουλειά σου, στους φίλους σου ή σ’ έναν άνθρωπο, προϋποθέτει αίσθημα ευθύνης, συνέπεια, πειθαρχία, και ίσως την προθυμία να αναβάλλεις την προσωπική σου ευχαρίστηση γι’ αργότερα. Ούτε αυτή η ζωή είναι για όλους.

Όση εσωτερική πληρότητα και ικανοποίηση υπόσχεται αυτή η σειρά επιλογών, απαιτεί αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αλτρουϊσμό και ανιδιοτέλεια. Ωραία που ηχούν αυτές οι λέξεις! Αν δεν συνοδεύονται από πράξεις όμως που να ανταποκρίνονται στο νόημα τους παραμένουν απλά λέξεις.

Και οι πράξεις τέτοιου είδους πονάνε λιγάκι μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που όμως είναι ακριβώς αυτό που τις κάνει να έχουν σημασία τελικά.

 

Τι σημαίνει κάνω τη ζωή μου – Η πραγματικότητα

Οι περισσότεροι ζούμε μετέωροι κάπου ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους, κλίνοντας δεξιά ή αριστερά ανάλογα με το τι μας εξυπηρετεί κάθε φορά. Προσπαθούμε για κάτι κι όταν ζοριστούμε, επαναπροσδιορίζουμε δήθεν τις επιλογές μας.

Βοηθάμε και προσφέρουμε μέχρι εκεί που δεν αλλάζουμε τη βολή μας. Συνεργαζόμαστε και αλληλοβοηθιόμαστε μέχρι εκεί που δεν θίγεται το συμφέρον μας.

Αγαπάμε μέχρι εκεί που αρχίζουν οι υποχρεώσεις μας. Ερωτευόμαστε στο κατάλληλο timing… όταν είναι πια αργά. Ντύνουμε το ψέμα μας με ένα λεπτό πέπλο αλήθειας , και βαφτίζουμε την υποκρισία μας δικαίωμα.

ι σημαίνει κάνω τη ζωή μου - ti shmainei kanw th zwh mou - autognwsia - autoveltiosi - αυτογνωσία - αυτοβελτίωση

Δεν εξυμνώ ούτε κατακρίνω τη μια ή την άλλη στάση ζωής, θα ήταν τουλάχιστον υποκρισία. Επέλεξα να πατήσω στα δύο άκρα, επειδή πιστεύω ότι αυτό το αναπόφευκτο τραμπάλισμα είναι που μας αρρωσταίνει -σαν άτομα και σαν κοινωνίες- με τις ενοχές και τους ενδοιασμούς που επιφέρει.

Αυτό που θίγω είναι ακριβώς η ανειλικρίνεια και ο φόβος μας να ζήσουμε όπως αισθανόμαστε χωρίς φόβο και πάθος, ανεπηρέαστοι από κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, απρόσβλητοι από κοινωνικές επικρίσεις και ηθικολογικές νουθετήσεις.

Αυτό που θίγω, είναι ακριβώς ο ενδοιασμός μας να είμαστε απόλυτα διαφανείς και τίμιοι, αλτρουιστές και δοτικοί, απαλλαγμένοι από εγωπάθεια και υστεροβουλία, απλά επειδή στην κοινωνία που ζούμε συνήθως επιβραβεύεται το αντίθετο.

Ζήσε και στα δυο άκρα μέχρι να βρεις τον εαυτό σου κάπου στη μέση. Η πορεία προς την αυτογνωσία, χαρτογραφείται μέσα από κάθε μας σκέψη και πράξη. Εντάσσεται στη συνολική μας προσπάθεια αυτοβελτίωσης.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

Greekbooks.gr

Ianos

Public

E-shop.gr

ή πατήστε εδώ : Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!