Τι Οξύμετρο να πάρω; Πλήρης Οδηγός

Κατηγορία/ες ▶ ,
Socialize!

Έχεις ακούσει ποτέ για το οξύμετρο; Ανεξάρτητα από το αν έχεις γνώση περί τίνος πρόκειται ή όχι, θα το ακούς πολύ συχνά τελευταία είτε σε διαφημίσεις στην τηλεόραση, είτε στα social media, ακόμα και σε οικογενειακές συζητήσεις ειδικά με την έξαρση του Covid-19.

Για να μάθεις, λοιπόν, κι εσύ περισσότερα για το τί είναι το οξύμετρο και πόσο σημαντική είναι η χρήση του, μελέτησα, έψαξα και σου ετοίμασα τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό για να πάρεις κι εσύ το κατάλληλο στο σπίτι σου.

Περιεχόμενα

Οξύμετρο τι είναι;

Το οξύμετρο είναι μια μικρή φορητή συσκευή, που τοποθετείται ανώδυνα με κλιπ στο δάχτυλο του χεριού και μετράει τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα και την καρδιακή συχνότητα (συχνότητα παλμών).

Ως εκ τούτου, είναι μια σημαντική συσκευή για την εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας. Συνήθως, αναφέρεται σαν παλμικό οξύμετρο δαχτύλου. Μάθε περισσότερα και στη wikipedia.

Και επειδή γνωρίζω ότι στην αγορά υπάρχουν πολλά και δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις, σου ετοίμασα τον παρακάτω οδηγό με τα καλύτερα και ακριβέστερα οξύμετρα της αγοράς.

Τα 5 καλύτερα οξύμετρα για το σπίτι

Οι αναγραφόμενες τιμές ισχύουν τη στιγμή που γράφεται το άρθρο και θα ανανεώνονται τακτικά.

1. Οξύμετρο Jumper Pulse Oximeter JPD-500F

oximetro - οξύμετρο
58,60€

Το παλμικό αυτό οξύμετρο δαχτύλου, είναι ένα από τα καλύτερα της αγοράς για να έχεις στο σπίτι σου.

Έχει προσιτή τιμή, είναι πολύ ελαφρύ και πολύ εύκολο στη χρήση του. Έχει ψηφιακή οθόνη που δείχνει με ακρίβεια τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα αλλά και τους παλμούς της καρδιάς.

2. Οξύμετρο Contec ( Παλμικό οξύμετρο δαχτύλου)

oximetro - οξύμετρο contec
33,60€

Και αυτό το οξύμετρο είναι οικογενειακό, με πολύ απλή και γρήγορη μέτρηση ακριβείας από το δάχτυλο.

Έχει 2 χρόνια εγγύηση και διατίθεται σε πολύ χαμηλή τιμή με ειδικό τσαντάκι μεταφοράς καθώς και κορδόνι ώστε να φορεθεί στο λαιμό και να το έχεις παντού μαζί σου.

3. Οξύμετρο Microlife OXY 200

οξύμετρο mocrolife
37,66€

Ένα παλμικό οξύμετρο δαχτύλου, φορητό, ελαφρύ και αρκετά οικονομικό. Εκτός από τις βασικές ρυθμίσεις, συγκρίνει και υπολογίζει τις διαφορές μεταξύ αιμοσφαιρίνης πλούσιας σε οξυγόνο και αιμοσφαιρίνης πτωχής σε οξυγόνο.

4. Οξύμετρο Rossmax SB100

56,00€

Το οξύμετρo Rossmax είναι και αυτό ένα παλμικό οξύμετρο δαχτύλου ιδανικό για ηλικιωμένους με δυσκολία στην όραση. Διαθέτει μεγάλη ψηφιακή οθόνη για εύκολη ανάγνωση.

Ανοιγοκλείνει με το πάτημα ενός κουμπιού και είναι ότι καλύτερο για τον έλεγχο της υγείας αλλά και για όσους κάνουν οξυγονοθεραπεία ,όπως επίσης και για τον έλεγχο της άπνοιας ύπνου.

5. Pulse Oximeter Fingertip

30,29€

Το παλμικό οξύμετρο δαχτύλου Pulse Oximeter Fingertip είναι ένα εξαιρετικό οξύμετρο όχι μόνο για το σπίτι, το ιατρείο ή το νοσοκομείο.

Είναι ιδανικό εργαλείο για αθλητές, ορειβάτες που χρειάζεται να μετρούν το οξυγόνο στο αίμα τους, καθώς είναι αδιάβροχο και με μεγάλη αντοχή στα πιο υψηλά υψόμετρα.

Δες τα αγαπημένα μας online φαρμακεία με τα έξοδα μεταφορικών αντικαταβολής και τους χρόνους παράδοσης!

Οξύμετρο παλμικό δαχτύλου – Πώς χρησιμοποιείται

Το παλμικό οξύμετρο δαχτύλου είναι γενικά αυτό που χρησιμοποιείται στο σπίτι, στο ιατρείο ή στα νοσοκομεία. Η λειτουργία τους είναι με μπαταρίες και η τοποθέτησή τους είναι στο πίσω μέρος της συσκευής.

Αφού τοποθετηθούν οι μπαταρίες, πατώντας τις άκρες του οξύμετρου ανοίγει σαν μανταλάκι και τοποθετείται ο δείκτης του αριστερού δαχτύλου δείχνοντας ευθεία μέσα στην συσκευή που φαίνεται φως.

Αφήνουμε “μαγκωμένο” το δάχτυλο στην συσκευή για μισό λεπτό και πολύ γρήγορα εμφανίζονται 2 διαφορετικές μετρήσεις στην ψηφιακή του οθόνη.

  1. SpO2 , το ποσοστό % κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα
  2. Τους παλμούς της καρδιάς (PRbPM)

Ένα ποσοστό 95% κορεσμού οξυγόνου στο αίμα θεωρείται φυσιολογική τιμή, ενώ τιμές κάτω του 95% θεωρούνται χαμηλές.

Πριν τοποθετήσεις το δάχτυλό σου στην συσκευή, φρόντισε να είναι ζεστό. Αν τα χέρια είναι κρύα, η κυκλοφορία του αίματος δεν θα είναι σωστή και κατά συνέπεια η μέτρησή σου θα βγει λανθασμένα χαμηλή.

Βεβαιώσου ότι τοποθετείς το δάχτυλο σωστά μέσα στην συσκευή και ότι είσαι καθιστός κατά τη διάρκεια της μέτρησης. Για να γίνει σωστά η μέτρηση πρέπει να αφαιρείται προηγουμένως βερνίκι νυχιών ή οποιαδήποτε άλλη μπογιά από τα δάχτυλα.

Τα παλιά οξύμετρα ανίχνευαν το βερνίκι και το συνυπολόγιζαν στην μέτρηση λανθασμένα. Πλέον, τα νέας τεχνολογίας παλμικά οξύμετρα εξαλείφουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να ζητάς πάντα την αξιολόγηση του γιατρού σου καθώς σε κάθε μέτρηση που ίσως να είναι χαμηλότερη του φυσιολογικού πρέπει να συνυπολογίζεται και το ιατρικό ιστορικό σου.

Γιατί πρέπει να έχω οξύμετρο στο σπίτι

Το οξύμετρο, εκτός από απαραίτητο εργαλείο των επαγγελματιών υγείας, χρησιμοποιείται και στο σπίτι από ασθενείς πνευμονολογικών, αναπνευστικών ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά ακόμα από αθλητές μεγάλων υψομέτρων όπως σκιέρ και ορειβάτες και για αεροπορικά ταξίδια.

Όταν αναπνέεις το οξυγόνο περνάει στους πνεύμονες και έπειτα στη ροή του αίματος. Στη συνέχεια μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε όλο το σώμα και τα όργανά σου.

Το παλμικό οξύμετρο δείχνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μετρώντας τον κορεσμό του οξυγόνου που, επιστημονικά ονομάζεται κορεσμός περιφερειακού τριχοειδούς οξυγόνου ή Sp02.

Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που όλοι πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας, όπως το πιεσόμετρο και το θερμόμετρο. Έχει προσιτό κόστος, μικρό μέγεθος, εύκολη χρήση με ακριβείς μετρήσεις.

Δεν είναι απαραίτητο μόνο σε όσους έχουν αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας είτε αναπνευστικό είτε καρδιολογικό. Ο οποιοσδήποτε ιός μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα, μη αναστρέψιμα και σίγουρα η συσκευή αυτή μπορεί να σώσει ζωές.

Μπορεί το οξύμετρο να ανιχνεύσει τον covid-19;

Η πανδημία του ιού Covid-19 έχει κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή και τακτικό έλεγχο της υγείας σου.

Είναι γεγονός ότι, αυτοί που χρήζουν τακτικό έλεγχο είναι οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, Όσοι δηλαδή πάσχουν από κάποια πνευμονική νόσο, Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ), καρδιολογικές παθήσεις, ή ακόμα και παχυσαρκία, καθώς και οι ενεργοί καπνιστές.

Από την άλλη, ακούς πολύ συχνά για κόσμο με ήπια συμπτώματα ή ακόμα και ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Το οξύμετρο σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκλίσεις ή να θορυβηθείς.

Επειδή ο κορονοϊός προσβάλει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα, όσο πιο νωρίς εντοπιστούν τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τόσο το καλύτερο.

Ένα παλμικό οξύμετρο μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ένα σιωπηλό, προειδοποιητικό δε σημάδι.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις αντικειμενικές ενδείξεις ενός οξύμετρου, είναι απαραίτητο να απευθύνεσαι σε έναν ειδικό ή να οδηγείσαι άμεσα στο νοσοκομείο εάν παρατηρείς δυσκολία στην αναπνοή σου, βάρος στο στήθος σου, ή έχεις συνεχόμενο και ανεξέλεγκτο βήχα.

Επίσης, χαμηλές τιμές κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα δεν σημαίνουν ότι έχεις Covid-19. Πάντα πρέπει να συνοπολογίζεται και το συνολικό σου ιατρικό ιστορικό.

Ο έλεγχος της υγείας μας στο σπίτι είναι καλό να γίνεται πάντα με σύνεση και πάντα να απευθύνεσαι στους ειδικούς που θα σε καθοδηγήσουν με τον σωστό τρόπο.

Άλλοι τύποι οξύμετρων

Άλλοι τύποι οξύμετρων που κυκλοφορούν στην αγορά είναι: οξύμετρο καρπού – ρολόι, επιτραπέζιο οξύμετρο, παιδιατρικό-νεογνικό οξύμετρο, κτηνιατρικό οξύμετρο.

Οξύμετρο καρπού – ρολόι

Σε αντίθεση με το παλμικό οξύμετρο δαχτύλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μικρότερα παιδιά τα δαχτυλάκια των οποίων δεν εφάπτονται σωστά στο πρώτο.

Φοριέται στον καρπό σαν ρολόι και ένα καλώδιο μικρό συνδέει την οθόνη του οξύμετρου με έναν αισθητήρα που τοποθετείται στο δάχτυλο.

Επιτραπέζιο

Τα επιτραπέζια οξύμετρα χρησιμοποιούνται περισσότερο σε ιατρεία και νοσοκομεία. Μπορούν και αυτά να μεταφερθούν εύκολα, έχουν όμως μεγαλύτερο μέγεθος από τα παλμικά οξύμετρα δαχτύλου.

Ακόμα μία σημαντική διαφορά τους είναι οι ποικιλία ενδείξεων πέρα των βασικών που δεν είναι εφικτό να μεταφραστούν από τους ασθενείς που δεν έχουν ιατρικές γνώσεις.

Κυκλοφορούν, επίσης, με λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα τους ειδικούς υγείας στην διατήρηση και ευκολότερη παρακολούθηση του ιστορικού των ασθενών τους.

Παιδιατρικό-νεογνικό

Τα παιδικά και νεογνικά οξύμετρα διαθέτουν αισθητήρες που είναι κατασκευασμένοι από σιλικόνη και συγκρατούνται στο ποδαράκι ή στο δάχτυλο του παιδιού με ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες.

Κτηνιατρικό οξύμετρο

Φυσικά, υπάρχει και παλμικό οξύμετρο, μη επεμβατικό και ακριβές για τον έλεγχο της υγείας των μικρών μας φίλων.

Τι οξύμετρο να πάρεις – Συμπέρασμα

Ελπίζω να ξεκαθάρισα λίγο το τοπίο. Ένα οξύμετρο είναι απαραίτητο στο φαρμακείο κάθε σπιτιού. Διάλεξε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες και την τσέπη σου.

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpressGearbest & Geekbuying.com


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Άννα

Είμαι SEO Content Copywriter και γράφω τους καλύτερους οδηγούς αγορών για το amigo.gr

2 σκέψεις στο “Τι Οξύμετρο να πάρω; Πλήρης Οδηγός”

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!