Τα παιδιά δεν είναι το μέλλον

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Τα παιδιά δεν είναι το μέλλον

Πιστεύεις ότι τα παιδιά είναι το μέλλον; Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα ενός νεογέννητου μωρού. Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα του εαυτού σου τη στιγμή που γεννήθηκες.

Μια νέα ύπαρξη, εύθραυστη κι ανυπεράσπιστη που σε γεμίζει χαρά και δέος. Χαρά για τον ερχομό σ’ αυτόν τον κόσμο, δέος για το θαύμα της ζωής.

Ένα πλάσμα που για κάποια χρόνια χρειάζεται και αξίζει την αμέριστη προσοχή και προστασία σου. Τουλάχιστον μέχρι να ενηλικιωθεί για να μπορεί να συντηρήσει και να προστατεύσει τον εαυτό του.

Για να μπορεί να ζει όχι μόνο για να επιβιώνει, αλλά για να υπάρχει και να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους ανθρώπους αρμονικά. Για να μπορέσει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, όσο κι αν ακούγεται γλυκανάλατο και άπιαστο στις μέρες μας.

Φαντάσου τώρα την αυτόματη ευθύνη που φέρει κάθε τέτοιο πλάσμα τη στιγμή που γεννιέται. Φορτωμένο με τις ελπίδες και τ’ απωθημένα προγόνων και συγχρόνων για ένα καλύτερο μέλλον.

παιδιά - μέλλον

Η αληθινή ευθύνη

Τα παιδιά δεν είναι το μέλλον. Μαζί με το δώρο της ζωής, κληρονομούν παράλληλα τις προσδοκίες, τα λάθη, την ανασφάλειες,τις φοβίες και τα συμπλέγματα μιας κοινωνίας που τα κουβαλάει αιώνες τώρα.

Με τι εφόδια καλείται ένα παιδί να δώσει μια λύση στα ρεαλιστικά και υπαρξιακά μας αδιέξοδα; Ένα παιδί είναι λευκό χαρτί.

Είναι σαν να σου δίνω ένα λευκό τετράδιο κι ένα μολύβι και να σου ζητώ να γράψεις ένα βιβλίο, που όχι μόνο θα διαβαστεί, αλλά θα επηρεάσει θετικά και τις ζωές αυτών που θα το διαβάσουν. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως το μέλλον δεν είναι στα χέρια των παιδιών. 

Η σταδιοδρομία του μέλλοντος μας, έγκειται στην ετοιμότητα και υπευθυνότητα των ενηλίκων να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά και να τα εφοδιάσουν με τα κατάλληλα εργαλεία για την ανοικοδόμηση αυτού του κόσμου. Εργαλεία πνευματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

παιδιά - μέλλον

Ποιανού τα παιδιά είναι το μέλλον;

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς… Πόσοι πολιτισμοί, πόσες κουλτούρες και νοοτροπίες, πόσοι νόμοι και θρησκείες, αντιλήψεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις επικρατούν κι εξελίσσονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Ποια ένωση, ποιος μαγικός συνδυασμός θα μπορούσε να συνθέσει τον ψυχισμό και την προσωπικότητα ενός παιδιού, δίνοντας του τη δυνατότητα να φέρει μια κάποια αλλαγή σ’ αυτόν τον κόσμο;

Για κάθε πολιτισμό ίσως η φράση “τα παιδιά είναι το μέλλον” να παίρνει άλλες διαστάσεις.

Στην δυτική κουλτούρα για παράδειγμα, ένα παιδί για να είναι φορέας ελπίδας για το μέλλον, ίσως πρέπει να ξέρει πέντε γλώσσες, να έχει δυο μεταπτυχιακά και οικονομική ευμάρεια.

Στην ανατολική κουλτούρα ίσως απλά πρέπει να μάθει να μισεί την δυτική. Επομένως η αλλαγή είναι οικουμενικό ζήτημα.  Γι αυτό τον λόγο και ουτοπικό εδώ που τα λέμε.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των κρατών – πολυεθνικών, είναι μάλλον απίθανο τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον να στοιχειοθετηθεί μια οικουμενική προσέγγιση της παιδείας. Και δεν είναι μόνο θέμα παιδείας.

Θα έπρεπε όλα τα παιδιά να έχουν τις ιδανικές συνθήκες, παροχές κι ερεθίσματα για να γίνουν αυτό που μπορούν να γίνουν.

παιδιά - μέλλον

Διάβασε επίσης: Η ζωή δεν είναι ταξίδι 


Το μέλλον είναι τώρα

Ολοκληρώνοντας τη σκέψη μου προσπαθώντας να μην πλατειάσω, συνειδητοποιώ ξανά ότι οι μελλοντικές αλλαγές συμβαίνουν στο παρόν. Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν το μέλλον μόνο αν οι ενήλικες κάνουν κάτι τώρα.

Και πόσοι ενήλικες στο παρόν έχουν την παιδεία ή είχαν τα κατάλληλα ερεθίσματα σαν παιδιά, ώστε να είναι ικανοί να διαμορφώσουν τους ενήλικες του αύριο; Αφού τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες του περιβάλλοντος τους, οφείλουν οι δεύτεροι να είναι πρότυπα προς μίμηση.

Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι τα παιδιά διαθέτουν αχαλίνωτη φαντασία, αυθόρμητη εντιμότητα, αφοπλιστική ειλικρίνεια και καθαρότητα στην ψυχή και τη ματιά τους. Αυτά δηλαδή που αποτελούν το αντίδοτο σε κάθε παθογένεια αυτού του κόσμου.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει εδώ και τώρα η κοινωνία που μεγαλώνουν, είναι να μην φρενάρει και να μην παραμορφώνει την ακατέργαστη τελειότητα τους. Και η κοινωνία είμαστε ο κάθε ενήλικας ξεχωριστά.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!