Πώς να βρεις το σκοπό σου
Βρες το σκοπό της ζωής σου, κυνήγησε τα όνειρα σου, ζήσε το πάθος σου, κοίτα μπροστά … λίγο υπερβολικά δεν ακούγονται; Αντιλαμβάνεσαι την επιπολαιότητα των παραπάνω φράσεων.
Γενικές κι αόριστες χωρίς καμία πρακτική αξία. Διογκώνουν για λίγο την αυτοπεποίθηση σου και μόλις σβήσει η ηχώ τους, γυρνάς στον παλιό κακό σου εαυτό. Γεννούν παρόρμηση και την βαφτίζουν αυθορμητισμό. Είναι πολλά υποσχόμενες χωρίς να εγγυώνται τίποτα.
Δεν είναι τυχαίο που έχουν γίνει πλέον το βασικό σύνθημα των περισσότερων διαφημίσεων. Περιμένεις την ημέρα που θα ξυπνήσεις και θα ξέρεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις σ’ αυτή τη ζωή; Δεν θα βρεις την απάντηση σ’ αυτό το άρθρο -ευτυχώς- ούτε σε κανέναν ¨πεντάλεπτο¨ οδηγό. Δεν θα ανακαλύψεις ξαφνικά τον εαυτό σου…Πρέπει να τον δημιουργήσεις.
Όταν ήσουν παιδί δεν είχες τέτοιες ανησυχίες. Όχι γιατί ήσουν μικρός ή ανώριμος αλλά γιατί έκανες κι έλεγες αυτό που πραγματικά ένιωθες. Ήξερες τι ήθελες να κάνεις κάθε στιγμή.
Η αυθόρμητη ειλικρίνεια, η περιέργεια και η αχαλίνωτη φαντασία σου ήταν τα πλεονεκτήματα σου. Μειονεκτήματα έγιναν κατά την πορεία σου προς την ενηλικίωση. Η κοινωνία για την οποία προετοιμάστηκες βασίζεται στον φόβο και στην υπακοή.
Λίγοι είναι αυτοί που έσπασαν τα δεσμά τους από νωρίς και βρήκαν τον εαυτό τους, έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια του σχολείου και τον υπερπροστατευτισμό της οικογένειας τους. Έχοντας επίγνωση λοιπόν, μη σταματάς να εξελίσσεσαι και να αναδημιουργείς τον εαυτό σου. Μέσα από αυτόν θα βρεις τον σκοπό σου.
Το πιο σημαντικό σημείο σε αυτή την πορεία, είναι να συνειδητοποιήσεις πως για να υλοποιηθεί ο σκοπός της ζωής σου πρέπει να έχει κάτι να προσφέρει στους ανθρώπους γύρω σου.
Συνήθως αυτός ο σκοπός ταυτίζεται με την επαγγελματική σου ιδιότητα, χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητο. Θα επιχειρήσω να προτείνω κάποιους αναπόφευκτα αποτελεσματικούς τρόπους που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου.
7 τρόποι να βρείς το σκοπό της ζωής σου.
1.Συνέχισε να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα.
Είτε κάνεις μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί αυτή τη στιγμή είτε έχεις σταδιοδρομήσει ιδανικά στην επαγγελματική πορεία σου, δεν υπάρχει τίποτα που να σε εμποδίζει να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος.
Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία και δεν σου πολυαρέσει η δουλειά σου, μην επαναπαύεσαι στην μικρή πλασματική ασφάλεια που σου προσφέρει και σίγουρα μην διαμαρτύρεσαι μένοντας αδρανής.
Όχι, αυτό δεν είναι προτροπή να παραιτηθείς αλλά να ανακαλύψεις τι διαφορετικό, δημιουργικό και ικανοποιητικό θα μπορούσες να κάνεις και βέβαια στη συνέχεια να το επιδιώξεις. Δεν θα έρθει ως μάννα εξ ουρανού.
Αφιέρωσε χρόνο κι ενημερώσου για επαγγέλματα που ενδεχομένως σ’ ενδιαφέρουν ή έλα σε επαφή με ανθρώπους που σε γοητεύει το επάγγελμα τους και λύσε τις απορίες σου.
Έτσι κι αλλιώς το διαδίκτυο σου παρέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών αλλά και πλατφόρμες ηλεκτρονικής διδασκαλίας, τις περισσότερες φορές δωρεάν. Ξεκίνα από το YOUTUBE, βρες και διάβασε τα κατάλληλα βιβλία ή επισκέψου τα κατάλληλα sites επαγγελματικού προσανατολισμού.
Αν πάλι είσαι από τους τυχερούς που κάνουν αυτό που πραγματικά τους ικανοποιεί και τους γεμίζει, το μονοπάτι της δια βίου μάθησης δεν τελειώνει ποτέ. Όχι μόνο για να βελτιώνεσαι επαγγελματικά αλλά κυρίως για να εξελίσσεσαι σαν προσωπικότητα βάζοντας νέους στόχους και όρια που θες να ξεπεράσεις.
Ανακάλυψε τα βιβλία που θέλεις μέσα από τα φιλικά προς εμάς online καταστήματα Public, IANOS, Greekbooks.gr.
Μια εξαιρετική πηγή ενημέρωσης κι εκπαίδευσης σχεδόν για κάθε επάγγελμά είναι το Coursera.org. Κάθε μάθημα στο Coursera διδάσκεται από κορυφαίους εκπαιδευτές από τα καλύτερα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο είτε δωρεάν είτε έναντι ενός μικρού αντιτίμου.
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν καταγεγραμμένες διαλέξεις βίντεο, αυτόματες αξιολογήσεις, διορθώσεις και προτάσεις μεταξύ των μελών και φόρουμ κοινής συζήτησης. Όταν ολοκληρώσετε ένα μάθημα, λαμβάνετε ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό παρακολούθησης.
2.Μην υποτιμάς τα ταλέντα σου.
Πολλές φορές οι άνθρωποι γύρω μας, μας θαυμάζουν για κάτι που κάνουμε. Κάτι που εκείνοι το θεωρούν δύσκολο κι εμάς αντίθετα μας βγαίνει αβίαστα. Αν έχεις κάποιο ταλέντο λοιπόν που ενδεχομένως είναι πολύτιμο ή θαυμαστό για τους άλλους, μην το υποτιμάς.
Μπες στη διαδικασία να καταλάβεις πως θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις κάνοντας το επάγγελμα. Τραγουδάς; Ζωγραφίζεις; Έχεις καλή μνήμη; Μαγειρεύεις εκπληκτικά; Είσαι μεταδοτικός; Συγγράφεις; Ψάξε λίγο παραπάνω, εξοπλίσου με τις κατάλληλες γνώσεις και δούλεψε πάνω σ’ αυτό. Ταλέντο χωρίς εργατικότητα παραμένει απλά ταλέντο.
3.Διατήρησε την περιέργεια σου.
Η περιέργεια σου είναι αυτή που σε κινητοποιεί. Είναι αυτή που σου προκαλεί το ενδιαφέρον να ανακαλύψεις τι υπάρχει μετά την επόμενη στροφή. Κι όσο μαθαίνεις τόσο παθιάζεσαι, κι όσο παθιάζεσαι τόσο το πάθος σου γίνεται ο σκοπός σου.
Πρόσεξε πόσο περίεργα είναι τα παιδιά και πόσο ψάχνουν ό,τι ερεθίσει αυτή την περιέργεια τους. Αυτή την παιδικότητα πρέπει να θυμηθείς για να έχει νόημα καθετί που επιχειρείς.
Ανακάλυψε το άρθρο – βίντεο: Η ζωή δεν είναι ταξίδι
4.Μην βασίζεσαι στις προσδοκίες των άλλων.
Έχεις αναρωτηθεί πόσες από τις επιλογές σου είναι πραγματικά δικές σου; Πόσο πηγάζουν από την ουσία της ύπαρξης σου και δεν είναι ιδέες, επηρεασμοί, νουθεσίες ή προσδοκίες των ανθρώπων που σε περιβάλουν;
Μην σπουδάζεις κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος, μην αρκείσαι σε μια δουλειά γιατί απλά έτσι είναι το σωστό, μην γίνεις δικηγόρος γιατί είναι το όνειρο της μάνας σου.
Τελικά, κανένας δεν θα γίνει εσύ, κι εσύ θα είσαι ο μόνος στον οποίο θα δώσεις λόγο για τις επιλογές που κάνεις. Πάρε λοιπόν την ευθύνη και το θάρρος των επιλογών σου και μείνε κοντά στο σκοπό σου.
5.Μην περιμένεις τη λύση.
Πολλές φορές θα είχες μια ιδέα για κάτι καινούργιο. Είναι πολύ πιθανόν να μην την κυνήγησες επειδή δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, επειδή είχες άλλες προτεραιότητες, επειδή δεν είχες αρκετά χρήματα, επειδή δεν είχες καμία βοήθεια κλπ.
Μην αφήνεις τον χρόνο να περνάει περιμένοντας μια λύση έξω από σένα, πιθανότατα δεν θα έρθει ποτέ. Τα προβλήματα και τα εμπόδια σίγουρα σε αποθαρρύνουν σε μια προσπάθεια, αλλά είναι και αυτά που όταν τα ξεπεράσεις δίνουν νόημα στο αποτέλεσμα.
6.Αγάπα αυτό που κάνεις.
Ακριβώς λοιπόν για να μη λυγίσεις στα δύσκολα που αναπόφευκτα έρχονται στο προσκήνιο σε κάθε μας εγχείρημα, βάλε αγάπη σε ό,τι τελικά αποφασίσεις να κάνεις. Πολύ ουδέτερη λέξη ε; Τι εννοείς να βάλω αγάπη; Όταν καταπιάνεσαι με κάτι μην το βλέπεις σαν αγγαρεία. Να ανυπομονείς να επιστρέψεις για να συνεχίσεις. Καν’ το με μεράκι, όχι τσαπατσούλικα. Δες το σαν ένα μεγάλο βράχο που πρέπει αν τον σμιλεύσεις, να τον λειάνεις και να τον γυαλίσεις μέχρι να πάρει την μορφή που θέλεις. Πρέπει να έχει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Αν μπορείς να καθορίσεις αλλιώς τι σημαίνει ¨βάζω αγάπη σε κάτι που κάνω¨, μη διστάσεις και σχολίασε παρακάτω.
7.Να ξεκουράζεσαι.
Κάθε έργο απαιτεί ενέργεια για να συνεχίζει και να ολοκληρώνεται, όπως τα πάντα σ’ αυτόν τον κόσμο. Αν δεν γεμίζεις τις μπαταρίες σου κάθε εμπόδιο μοιάζει με βουνό. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή δεν τρέφεσαι σωστά το σώμα σου και το πνεύμα σου υπολειτουργούν.
Δεν σκέφτεσαι καθαρά, δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις, εκνευρίζεσαι, είσαι οξύθυμος και το μεταφέρεις και στους ανθρώπους γύρω σου. Συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου και διοχέτευσε όλη σου την ενέργεια στην εκπλήρωση του στόχου σου.