Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Κατηγορία/ες ▶ ,
Socialize!

Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Αν θες να μάθεις πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου, πρέπει να εξοικειωθείς με τις ρυθμίσεις της, αλλά και με κάποιους βασικούς όρους. Όπως θα είδες και στο άρθρο: Φωτισμός για βίντεο-Πώς να φωτίσεις το πλάνο σου (YouTubers) καλό είναι να γνωρίζεις τα παρακάτω:

Πάμε να δούμε τι είναι το καθένα. Έχω τοποθετήσει anchor links, για να τα βρίσκεις άμεσα.

Έκθεση/Exposure – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Είναι η ποσότητα του φωτός που καταλήγει στον αισθητήρα της κάμερας. Μετριέται σε μονάδες EV (Εxposure Values). 3 παράγοντες επηρεάζουν την έκθεση: το άνοιγμα διαφράγματος του φακού, η ταχύτητα του κλείστρου (για φωτογραφίες) και η ευαισθησία τoυ αισθητήρα.


 

Διάφραγμα του φακού/Aperture – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Υποδηλώνεται με “f/No” (f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11 κλπ). Οι μικροί αριθμοί αφορούν ανοικτά διαφράγματα ενώ οι μεγάλοι κλειστά. Σε κάθε ανέβασμα του f, ο φακός αφήνει να περάσει το μισό φως απ’ ο,τι στο προηγούμενο.

Tο διάφραγμα είναι η κυκλική «θύρα» από μεταλλικές λεπίδες, που βρίσκεται μέσα στο φακό της φωτογραφικής. Υπάρχουν φακοί στους οποίους μπορείς να ρυθμίσεις το διάφραγμα χειροκίνητα, αλλά στους περισσότερους μοντέρνους φακούς, μπορείς να το ρυθμίσεις μόνο μέσω του μενού της φωτογραφικής.

Ο αριθμός “f” είναι ο λόγος της εστιακής απόστασης προς τη διάμετρο του φακού, δηλ. F/d. Παράδειγμα: Αν έχουμε βάλει διάφραγμα f/2 σε φακό των 100mm, το άνοιγμα του διαφράγματος είναι 100 / 2 = 50, δηλαδή 5 εκατοστά (διάμετρος). Έτσι, όσο πιο μεγάλος ο αριθμός f, τόσο πιο μικρό το άνοιγμα του διαφράγματος.

Το διάφραγμα ρυθμίζει το βάθος πεδίου, δηλαδή το πόσο θα απομονώσουμε το κεντρικό θέμα από το φόντο. Όσο πιο ανοιχτό το διάφραγμα, τόσο πιο καθαρό το κεντρικό θέμα και τόσο πιο θολό το φόντο. Θα το έχεις δει σε βίντεο και φωτογραφίες όπου το φόντο είναι τελείως θολό σε σύγκριση με το κυρίως θέμα.

Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου - pws na rythmiseis thn dslr sou - ρυθμισεις βιντεο dslr

Επίσης, όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα, τόσο περισσότερο φως πέφτει πάνω στον αισθητήρα. Αυτό είναι καλό, για πιο γρήγορη εστίαση αρκεί να μην έχουμε υπερέκθεση. Πολύ δηλαδή φως που θα παραμορφώσει τη φωτογραφία μας. Ίσως χρειαστεί παράλληλα με το άνοιγμα του διαφράγματος να μειώσουμε το ISO.

Βάθος Πεδίου – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Το Βάθος Πεδίου (Depth of Field) είναι η καλά εστιασμένη περιοχή της φωτογραφίας. Όταν εστιάζουμε στο θέμα μας, το σημείο εστίασης είναι καθαρό αλλά οι περιοχές πιο κοντά και πιο μακριά από αυτό, θολώνουν (Aπεστίαση ή Φλουτάρισμα / Defocus ή Bokeh). Όσο πιο ανοιχτό το διάφραγμα, τόσο πιο έντονο το φλουτάρισμα και τόσο πιο μικρό το βάθος πεδίου.

 

Ταχύτητα κλείστρου/Shutter Speed (για φωτογραφίες) – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Aναφέρεται στο χρόνο που μένει ανοιχτό το κλείστρο. Η τυποποιημένη σειρά ταχυτήτων είναι 1sec, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125. Όσο πιο γρήγορα ανοιγοκλείνει το κλείστρο, τόσο πιο λίγο φως φτάνει στον αισθητήρα.

Η υψηλή ταχύτητα κλείστρου, χρησιμοποιείται για να απεικονίζεις καθαρά, κινούμενες εικόνες. Ειδικά στα αθλήματα θα έχεις προσέξει φωτογραφίες αθλητών που τρέχουν. Είναι καθαρές.

Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου - pws na rythmiseis thn dslr sou - ρυθμισεις βιντεο dslr

Με χαμηλή ταχύτητα κλείστρου έχουμε διαφορετικά και πολλές φορές ευχάριστα αποτελέσματα:

Ευαισθησία του αισθητήρα/ISO – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Ρυθμίζει πόσο ευαίσθητος είναι o αισθητήρας της κάμερας στο φως .Κάθε κάμερα έχει ένα φυσικό ISO λειτουργίας (συνήθως 100 ISO). Αν μεγαλώσουμε την τιμή ISO, ενισχύεται το σήμα που λαμβάνει ο αισθητήρας, για να κάνει την εικόνα φωτεινότερη.

Μαζί όμως με το φυσιολογικό σήμα, ενισχύονται και οι μικρές παραμορφώσεις που υπάρχουν στην εικόνα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εμφανείς. Αποτέλεσμα; Μειώνεται η ποιότητα της.

Γενικά, θέλουμε να κρατάμε το ISO στη χαμηλότερη τιμή της κάμερας και ανεβάζουμε μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο τρόπο για να αυξήσουμε τη φωτεινότητα.  Δηλαδή με τον έλεγχο του διαφράγματος και της ταχύτητας του κλείστρου (σε περίπτωση φωτογράφισης, όχι βιντεοσκόπησης).

Γι αυτό παίζουν μεγάλο ρόλο η επιλογή φακού και η ποιότητα του αισθητήρα. Ένας πολύ καλός φακός, εύκολα ξεπερνάει την τιμή του “σώματος” της κάμερας.

Εξισορρόπηση λευκού/White Balance – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το χρώμα του φωτός που το φωτίζει. Αν και η όραση μας μας βοηθάει να βλέπουμε το λευκό ως λευκό ανεξάρτητα από το χρώμα του φωτός που πέφτει επάνω του, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις φωτογραφικές μηχανές.

Έχουν αυτόματες ή χειροκίνητες ρυθμίσεις για να το καθορίζουν. Επίσης μπορεί να ελεγχθεί και αργότερα κατά την ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας. Θα έχεις προσέξει στις φωτογραφικές μηχανές τις ρυθμίσεις WB (White Balance) ανάλογα με τον φωτισμό:

 • auto
 • direct sunlight
 • φώτα φθορισμού
 • σκιά
 • συννεφιά
 • φλας
 • λάμπες πυρακτώσεως κλπ
Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου - pws na rythmiseis thn dslr sou - ρυθμισεις βιντεο dslr

Αρκετές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν χειροκίνητη τοποθέτηση επιλογών της ισορροπίας λευκού σε μονάδες της κλίμακας Kelvin (μετρούν την θερμοκρασία του φωτός).

Σε άλλη περίπτωση όπου οι συνθήκες φωτισμού σε εσωτερικό χώρο παραμένουν σταθερές, μπορούμε να ελέγξουμε το WB ζουμάρωντας σε ένα λευκό χαρτί, βοηθώντας την μηχανή να ρυθμίσει σωστά την ισορροπία λευκού.

Θερμοκρασία χρώματος – Kelvin – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Στην ουσία η θερμοκρασία χρώματος μας δείχνει την απόχρωση του φωτός. Μετράται σε κλίμακα Kelvin. Οι τυπικές θερμοκρασίες κυμαίνονται από 2.700 K (Kelvin) έως 9.000 K.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος εκπέμπει το λεγόμενο ζεστό ή κίτρινο φως, ενώ οι μέτριες έως υψηλότερες θερμοκρασίες χρώματος εκπέμπουν ουδέτερο ή δροσερό λευκό φως.

 • 2500-3000Κ κατάλληλο για κατοικίες
 • 5600Κ πρωινό φως
 • 7000Κ συννεφιασμένος ουρανός με ήλιο
 • 10000Κ καταγάλανος ουρανός
 • μετά τα 5600Κ ο φωτισμός γίνεται πιο μπλε
 • 5500Κ ιδανική θερμοκρασία για λάμπες στούντιο

Ανάλογα με τις ανάγκες της φωτογράφησης/βιντεοσκόπησης επιλέγουμε ανάλογες λάμπες ή φίλτρα ή softboxes για να δώσουμε την αίσθηση που θέλουμε στο αποτέλεσμα.

 

Διάχυση και ανάκλαση φωτός – Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου

Όπως μάθαμε στη φυσική στην Πέμπτη τάξη του δημοτικού,βλέπουμε τα αντικείμενα γύρω μας, είτε επειδή εκπέμπουν φως (ήλιος, λάμπες κλπ) είτε επειδή ανακλούν το φως που πέφτει πάνω τους.

Οι ακτίνες φωτός αλλάζουν πορεία με την ίδια γωνία με την οποίαν προσπίπτουν σε μια επιφάνεια.

 • Όταν η επιφάνεια αυτή είναι λεία (πχ ένας καθρέφτης) έχουμε ανάκλαση.
 • Όταν η επιφάνεια είναι τραχιά (πχ τοίχος, ύφασμα, δέντρα, σύννεφα κλπ) ανακλώνται προς διάφορες κατευθύνσεις, δηλαδή διαχέονται. Αυτό λέγεται διάχυση του φωτός.

Με την ανάκλαση βλέπουμε τα αντικείμενα που φωτίζονται απευθείας από μια φωτεινή πηγή. Όλα τα άλλα τα βλέπουμε εξαιτίας της διάχυσης. Δεν θα βλέπαμε για παράδειγμα μέσα στο σπίτι αν οι ακτίνες του φωτός δεν διαχέονταν.

Στην φωτογραφία ή στο βίντεο λοιπόν, φωτίζουμε τραχιές γυαλιστερές επιφάνειες προκειμένου μέσα από τη διάχυση του φωτός να φωτίσουν με τη σειρά τους πληρέστερα και έμμεσα το κεντρικό μας θέμα.

Αν ρίξουμε απευθείας το φως πάνω στο θέμα μας θα έχουμε την εμφάνιση hot spots που θα μειώνει την ποιότητα του έργου μας. Δεν θέλουμε λοιπόν το φως να πέφτει ευθύγραμμα σε μια φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση αλλά να διαχέεται.

Χρήσιμος εξοπλισμός για βίντεο λήψεις:

Σχολίασε παρακάτω και πες μες τι άλλο οδηγό θα ήθελες να δεις. Εγγράψου στο Newsletter μας για να μην χάνεις καμία νέα μας δημσίευση!

Πηγές:

 • ISO-Διάφραγμα-Ταχύτητα (http://foapth.photography/mathimata/studio/studio-lesson01/)
 • Ισορροπία λευκού (http://photographyinfo.gr/blog/isorropialefkou)

 

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplace AliExpressGearbest.

ή πατήστε εδώ: Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

1 σκέψη στο “Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου”

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!