Πώς να γίνω YouTuber – Ο απόλυτος οδηγός για κανάλι YouTube

Κατηγορία/ες ▶ ,
Socialize!

Ο απόλυτος οδηγός για κανάλι στο YouTube – Πώς να γίνω Youtuber

Αν ψάχνεις απάντηση στο ερώτημα “Πώς να γίνω YouTuber” τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Δεν θα σου εγγυηθώ ότι θα τα καταφέρεις. Αυτό εξαρτάται από εσένα. Σου υπόσχομαι όμως ότι θα έχεις την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και καθοδήγηση.

Σε προειδοποιώ: Ο οδηγός είναι μεγάλος, φρόντισε να έχεις χρόνο και ησυχία πριν τον διαβάσεις. Έχω δημιουργήσει anchor links στα περιεχόμενα, για να συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησες και να βρίσκεις εύκολα αυτό που θέλεις. Βάλε αυτόν τον οδηγό στα αγαπημένα σου στον Browser, θα γίνει το πολυτιμότερο εργαλείο σου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

– Εισαγωγή

1.Σύλληψη της ιδέας του καναλιού σου. Τι κανάλι να κάνεις στο Youtube 

2.Πως να κάνεις κανάλι στο YouTube.

3. Πως να κάνεις video στο YouTube – Απαραίτητος εξοπλισμός YouTuber

4. Απαραίτητο software για επεξεργασία video και ήχου

5.Βελτιστοποίηση των video σου στη δομή και το περιεχόμενο τους (YouTube SEO)

6.Βελτιστοποίηση του καναλιού σου στη δομή και στο περιεχόμενο του

7.Πώς να προωθήσεις το κανάλι σου

8.Πώς να βγάλεις λεφτά από το YouTube

9.Τελευταίες πινελιές & επιπλέον γνώσεις (φωτισμός, σκηνοθεσία, σκηνικά, green screen)

10.Πώς να βοηθήσεις άλλους YouTubers

–  Επίλογος

Πώς να γίνω Youtuber – Εισαγωγή

Το YouTubing και η εμφάνιση των YouTubers έχει ξεπεράσει πλέον το στάδιο της μόδας. Τείνει να αντικαταστήσει την τηλεόραση γιατί πολύ απλά σου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσεις ο,τι είδους εκπομπή θέλεις, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θέλεις και την ώρα που θέλεις, με την δυνατότητα να επικοινωνήσεις απευθείας με τον δημιουργό!

Είναι το μέλλον στην ψυχαγωγία, στην διασκέδαση, στην εκμάθηση αλλά και στην διαφήμιση, αφού οι επαγγελματίες YouTubers έχουν μεγάλο και αφοσιωμένο κοινό.

Πώς να γίνω Youtuber; Αν θέλεις να μπεις σε αυτό το club, πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος και όσο πιο ενημερωμένος γίνεται. Αν έχεις στόχο μόνο τα λεφτά κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητευτείς (ειδικά άμα δεν έχεις ή δεν θέλεις να διαθέσεις χρήματα, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο. Και ως γνωστόν ο χρόνος είναι χρήμα).

Θα με ρωτήσεις πάλι “ε μα πώς να γίνω YouTuber;”. Συνέχισε να διαβάζεις. Αυτός είναι ο πληρέστερος -σε κάθε επίπεδο- οδηγός που θα βρεις στο ελληνικό διαδίκτυο.

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 1] – Τι κανάλι να κάνω στο Youtube

Είναι μάλλον αδύνατον να υπολογίσουμε τον αριθμό των YouTubers παγκοσμίως. Σίγουρα, υπάρχουν περίπου 10.000.000 ενεργοί YouTubers που ανεβάζουν σταθερά content στο YouTube. Αν και στο εξωτερικό είναι πολύ πιο οργανωμένοι και συνειδητοποιημένοι, κι εδώ στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω.

“Πώς να γίνω Youtuber; Μάθε από τους πετυχημένους YouTubers. Προσπάθησε να καταλάβεις την συνταγή της επιτυχίας τους.”

Έχουμε κι εδώ πρωτοπόρους. Βλέπε Jeremy, Mikeius, Konilo, UnBoxholics και φυσικά τον Βασιλιά του ελληνικού Youtube Αλέξανδρο Κοντοπίδη. Κανείς δεν έκανε όνομα μέσα σε μια νύχτα και κανείς τους δεν άρχισε με σούπερ εξοπλισμό. Μιλάμε για 5-10 χρόνια σταθερή παρουσία τουλάχιστον.

Το ιδανικότερο θα ήταν να κάνεις κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος!

Καταλαβαίνω ότι είναι αρκετά δύσκολο σε μια εποχή που νιώθουμε ότι όλα έχουν πια ειπωθεί. Αν πάλι είσαι νέος YouTuber ή κάποιος που ήδη έχει ένα μικρό κανάλι και θες ν’ ακολουθήσεις την πεπατημένη, κανένα πρόβλημα. Απλά καν’ το καλύτερα από τους άλλους.

“Είναι πιο εύκολο να πάρεις ένα κομμάτι της πίτας από μια αγορά που ήδη υπάρχει, παρά να δημιουργήσεις μια καινούργια. Θα πρέπει να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο και χρήμα για να χτίσεις ένα αφοσιωμένο κοινό σε ένα παντελώς πρωτοποριακό και άγνωστο προϊόν ή ιδέα.”

Έτσι λοιπόν, προκύπτουν κάποιες βασικές αρχές στην δημιουργία καναλιού, όπως και κάποιες βασικές κατηγορίες αλλά και είδη YouTuber για να πάρεις μια γεύση.

α. Βασικές κατηγορίες καναλιών στο YouTube

Τα videos στο YouTube χωρίζονται σε κατηγορίες. Αυτό γίνεται για να μπουν σε μια τάξη τα εκατομμύρια κανάλια και οι δισεκατομμύρια δημοσιεύσεις στο YouTube. Φαντάσου ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Αυγούστου 2018, ανεβαίνουν στο YouTube 400 ώρες περιεχομένου (video) το λεπτό! Οι ώρες παρακολούθησης ανά ημέρα ξεπερνούν τις 1 δις!

Αυτή η κατηγοριοποίηση βοηθάει όλους εμάς να βρίσκουμε το περιεχόμενο που ζητάμε, τις εταιρείες να διαφημίζουν τα προϊόντα τους πιο στοχευμένα και τους YouTubers να βελτιστοποιούν τις πρακτικές τους στη δημιουργία περιεχομένου.

Οπότε, κάνε μια έρευνα σε κανάλια που πιστεύεις ότι έχουν ανάλογο περιεχόμενο με το κανάλι που θέλεις να φτιάξεις και διάλεξε την σωστή κατηγορία. Πώς δηλαδή θα περιέγραφε κάποιος το κανάλι σου;

Οι βασικές κατηγορίες καναλιών όπως περιγράφονται στο YouTube είναι οι εξής:

 • Αυτοκίνητα και άλλα οχήματα
 • Ομορφιά και μόδα
 • Κωμικές στιγμές
 • Εκπαίδευση
 • Ψυχαγωγία
 • Οικογενειακή ψυχαγωγία
 • Ταινίες και κινούμενα σχέδια
 • Μαγειρική
 • Παιχνίδια
 • Οδηγίες και στυλ
 • Μουσική
 • Ειδήσεις και πολιτικά θέματα
 • Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ακτιβισμός
 • Πρόσωπα και ιστολόγια
 • Κατοικίδια και άλλα ζώα
 • Επιστήμη και τεχνολογία
 • Αθλητικά
 • Ταξίδια και εκδηλώσεις

β. Βασικά είδη YouTuber

Πώς να γίνω Youtuber αναρωτιόντουσαν και οι πρώτοι YouTubers…Ανάλογα με τον τρόπο που επέλεξαν να διαχειριστούν το κανάλι τους κι ανάλογα με την κατηγορία του καναλιού, χωρίζονται -θεωρητικά- σε κάποια βασικά είδη:

Content for money YouTubers 

Πρόκειται για εκείνους που δημιουργούν περιεχόμενο με στόχο το χρήμα. Δημιουργούν videos με σκοπό να προσελκύσουν χορηγούς (sponsors).  Επιδιώκουν δηλαδή να υπάρξει μέσα στα βίντεο τους τοποθέτηση προϊόντος. Φυσικά πληρώνονται γι αυτό, όπως και τα κανάλια στην τηλεόραση. Θα το αναλύσουμε σε επόμενο κεφάλαιο. (fashion vloggers, κωμικοί, μουσικοί κ.α.)

Content for affiliate marketing YouTubers

Πρόκειται για εκείνους που δημιουργούν περιεχόμενο με στόχο να κάνουν affiliate marketing. Επιδιώκουν πολύ απλά να διαφημίσουν ένα προϊόν και πουλώντας το online μέσα από ένα ειδικό link, να λάβουν κάποια ποσοστά από την πώληση.  (fashion vloggers, beauty vloggers, unboxers, travel vloggers κ.α.)

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το affiliate marketing δες το σχετικό άρθρο μας:

Τι είναι το affiliate marketing και πως λειτουργεί.

Hobby YouTubers

Ναι, υπάρχουν κι αυτοί που πολύ απλά είναι το χόμπι τους. Γουστάρουν να δημιουργούν υλικό απλά για να το μοιραστούν ή για να διευκολύνουν τους άλλους. Μπορεί να απολαμβάνουν την διαδικασία του editing. Μπορεί να μαθαίνουν παράλληλα κάνοντας έρευνα πρώτα για ένα θέμα.

Είναι ίσως το πιο ανιδιοτελές είδος YouTuber και το πιο αγαπημένο του κοινού. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς στο τέλος βγαίνουν πιο κερδισμένοι – οικονομικά και ψυχικά. (καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, κριτικοί ταινιών κ.α.)

Viral YouTubers

Είναι εκείνοι που κυνηγούν εσκεμμένα τις πολλές-εκατομμύρια προβολές (και βγάζουν μάλιστα και αρκετά χρήματα μέσα από τις διαφημίσεις της Google). Θα μου πεις, κανείς δεν μπορεί να κάνει σκόπιμα ένα video viral. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές κατηγορίες video που έχουν την συνταγή.

Γατάκια, σκυλάκια, αστεία ατυχήματα, βιογραφίες πετυχημένων ανθρώπων, παρωδίες κλπ. Η πλειοψηφία αυτού του είδους YouTuber, κατεβάζει σκόρπια βίντεο από το διαδίκτυο και τα ενοποιεί σε ένα. Δημιουργικότητα μηδέν -αν σ’ ενδιαφέρει- αλλά αρκετό ψάξιμο.

Business YouTubers

Είναι εκείνοι που έχουν μια επιχείρηση (φυσικό κατάστημα, e-shop, υπηρεσία) και θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσα από video, συνδέοντας το site τους με το κανάλι τους στο YouTube.

Ναι, θα μου πεις, γιατί δεν πληρώνουν άλλους να το κάνουν ή γιατί δεν χρησιμοποιούν τους παραπάνω YouTubers; Πολύ απλά επειδή θέλουν να έχουν τον έλεγχο ή επειδή οι καιροί είναι χαλεποί!

Δεν αρκεί όπως βλέπεις να πάρεις μια απάντηση στην ερώτηση “Πώς να γίνω YouTuber”. Πρέπει να αποφασίσεις πρώτα τι είδους YouTuber θα ήθελες να γίνεις. Θα σε γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία και πισωγυρίσματα στο μέλλον!

γ. Βασικές αρχές στην δημιουργία καναλιού στο YouTube

1.Κάνε αυτό που σου αρέσει περισσότερο

Πώς να γίνω Youtuber; Μην αναλωθείς με κάποιο θέμα που είναι της μόδας ή έχει μεγάλη ζήτηση αν δεν σου αρέσει πραγματικά. Πολύ απλά, επειδή κάποια στιγμή θα βαρεθείς και θα κουραστείς.

“Η σταδιοδρομία στο YouTube δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αγώνας αντοχής.”

Αν και οι περισσότεροι ξεκινούν να γίνουν YouTubers με σκοπό να βγάλουν λεφτά, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να το κάνουν ως αποκλειστικό επάγγελμα. Ειδικά στην Ελλάδα! Οπότε, διάλεξε κάτι με το οποίο έχεις πάθος και βάλε εβδομαδιαίους στόχους (αν βάλεις ημερήσιους είναι πρακτικά αδύνατον να τους υλοποιήσεις αν δεν έχεις δυνατή ομάδα από πίσω). Να έχεις βλέψεις και μελλοντικό όραμα αλλά να επικεντρωθείς στο παρόν.

Κάθε ένα μοναδικό video απαιτεί πολύ χρόνο και αφοσίωση. Βάλε deadlines στον εαυτό σου. Το κάνεις δουλεύοντας για άλλους, γιατί όχι πάνω σε αυτό που γουστάρεις; Πώς να γίνω Youtuber; Δουλεύοντας.

2.Να είσαι ο εαυτός σου

Είναι κανόνας που ισχύει και στη ζωή (φιλοσοφούμε κιόλας). Ο,τι YouTuber κι αν αποφασίσεις να γίνεις, μην υποδυθείς κάτι που δεν είσαι. Είναι κάτι που φαίνεται στους θεατές σου και αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν. Άσε που θα κουραστείς κι εσύ.

“Είναι όπως με τα ψέμματα: καλό είναι να τα αποφεύγεις γιατί στο τέλος τα ξεχνάς κι εκτίθεσαι. Η αλήθεια σου είναι μια και δεν χρειάζεται να την θυμάσαι…”

Ακόμη κι αν αποφασίσεις να υιοθετήσεις κάποια persona και πάλι πρέπει να είσαι εσύ πίσω από τις υποκριτικές σου ικανότητες. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Μου έκανε μεγάλη και θετική εντύπωση η συνέντευξη του Konilo στη lifo. Έχει άμεση σχέση με τα παραπάνω και είμαι σίγουρος πως θα σου αρέσει.

3.Κάνε συνεργασίες

Βρες YouTubers με παρόμοια κανάλια με το δικό σου και συνεργάσου μαζί τους. Θα έχετε αμοιβαίο κέρδος σε επισκεψιμότητα και αναγνώριση και που ξέρεις… Κάπως έτσι δημιουργούνται και μεγάλες φιλίες. Πολύ σημαντικό είναι να έχετε τις ίδιες ικανότητες, το επίπεδο, την ποιότητα και τη θέληση.

4.Μην το παρακάνεις με τις λεπτομέρειες

Ειδικά στο ξεκίνημα σου δεν θα τα κάνεις όλα τέλεια. Ξεκίνα όμως με αυτό που έχεις και κάνε λάθη. Μόνο έτσι θα μάθεις. Αν αυτό που θέλεις να περάσεις αξίζει πραγματικά, τότε ούτε η ποιότητα της εικόνας και του ήχου, ούτε ο φωτισμός θα εμποδίσουν το κανάλι σου να πάει καλά.

5. Μην αγχώνεσαι με τα στατιστικά

Προφανώς πρέπει να ασχολείσαι με τα analytics του YouTube (θα αναλύσουμε σε επόμενο κεφάλαιο) για να γίνεσαι καλύτερος και να βλέπεις πως αλληλεπιδρά ο κόσμος με τα βίντεο σου. Μπορεί να αργήσεις αλλά μην ανησυχείς, αργά ή γρήγορα θα βρεις το κοινό σου. Πώς να γίνω Youtuber ρωτάς; Άσε τον εαυτό σου να δημιουργήσει!

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 2] – Πως να κάνεις κανάλι στο Youtube

 • Προφανώς χρειάζεσαι έναν υπολογιστή ή ένα smartphone και σύνδεση στο internet.
 • Σε δεύτερη φάση χρειάζεται να ανοίξεις έναν λογαριασμό στην Google αν δεν έχεις ήδη. Αρκεί να δημιουργήσεις δηλαδή ένα gmail  π.χ. onomasia@gmail.com . Αν δεν έχεις ιδέα τι λέω απλά πάτα εδώ και ακολούθησε τα βήματα.
 • Ακόμα κι αν έχεις λογαριασμό Google, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα κανάλι YouTube για να ανεβάζεις βίντεο, να σχολιάζεις ή να φτιάχνεις playlists. (Μπορείς να το κάνεις και μέσω smartphone στη σελίδα του YouTube για κινητά).

Δημιουργία προσωπικού καναλιού:

 • Συνδέσου στο YouTube από υπολογιστή ή μέσω YouTube για κινητά.
 • Δοκίμασε να ανεβάσεις ένα βίντεο (υπάρχει εμφανές εικονίδιο), δημοσίευσε ένα σχόλιο στο βίντεο κάποιου άλλου ή φτιάξε μια playlist.
 • Αν δεν έχεις κανάλι, θα δεις ένα μήνυμα που θα σου ζητάει να το δημιουργήσεις.
 • Έλεγξε τα στοιχεία (όπως και το όνομα και τη φωτό σου στη Google) και επιβεβαίωσε για να δημιουργήσεις το κανάλι σου. *Θα χρειαστεί να μπεις στο gmail για να ολοκληρώσεις την διαδικασία, οπότε φρόντισε να θυμάσαι τον κωδικό σου.

Ξέρω ότι τα παραπάνω βήματα είναι για αρχάριους αλλά μιλάμε για τον απόλυτο οδηγό “Πώς να γίνω YouTuber”, μην ξεχνιόμαστε.

Φώτα, κάμερες, πάμε!

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - εξοπλισμός βιντεο - eksoplismos video

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 3] – Πως να κάνεις βίντεο στο YouTube – Απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε YouTuber

Η δημιουργία βίντεο για το YouTube έχει γίνει ένα είδος ελεύθερου επαγγέλματος ακόμη και πλήρους απασχόλησης, στο οποίο μάλιστα μπορείς να σταδιοδρομήσεις κάνοντας vlogging επαγγελματικά. Τα vlogs (συντομογραφία για τα “video blogs“) έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή.

Η πιο βασική ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι όταν ξεκινούν εκτός από “Πώς να γίνω Youtuber”, είναι “τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να κάνω video στο YouTube;”. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

α.Κάμερα για YouTube

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεσαι είναι μια κάμερα.Όταν αγοράζεις ή ενοικιάζεις μια κάμερα για vlogging, είναι σημαντικό να εξετάσεις βασικά πράγματα όπως:

 • ο προϋπολογισμός σου
 • η ευκολία στη μεταφορά
 • η ποιότητα εικόνας και ήχου
 • ο χρόνος εγγραφής (αποθηκευτικός χώρος)
 • η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η καλύτερη κάμερα για το YouTube ή για vlogging, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που θέλεις να μαγνητοσκοπήσεις:

 • Οι ταξιδιώτες vloggers θέλουν ρυθμίσεις φωτισμού με εξαιρετική ποιότητα εικόνας για να αναδείξουν τοποθεσίες.
 • Οι beauty vloggers χρειάζονται απότομη οπτική, εξαιρετική αυτόματη εστίαση και ήχο υψηλής ποιότητας.
 • Οι family vloggers θέλουν εξαιρετικά φορητές κάμερες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του χάους και της ενεργητικότητας που έχουν τα παιδιά.
 • Οι music vloggers, οι εκπαιδευτικοί και όσοι κάνουν unboxing ή tutorials, θέλουν μια κάμερα καλής ανάλυσης χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις, ήχο άριστης ποιότητας (πιθανότατα με ξεχωριστό μικρόφωνο) και κάποιο extra software όπως θα δούμε παρακάτω.

Όταν ξεκίνησα το προσωπικό μου κανάλι στο YouTube άρχισα με ο,τι είχα. Άλλες εποχές τώρα βέβαια, έχει ανέβει κατά πολύ το επίπεδο. Καλό θα είναι ο,τι και να έχεις, να μην πέσεις κάτω από 720p ανάλυση. Πώς να γίνω Youtuber ρωτούσα κι εγώ, και τι κατάλαβα;!

Κάμερα με βάση το είδος των βίντεο:

1.DSLR (Digital Single-Lens Reflex Cameras)

Οι DSLR είναι εδώ και πολύ καιρό η ιδανική επιλογή όταν πρόκειται για τη φωτογραφία, ενώ αποτελούν κι εξαιρετική επιλογή για vlogging επίσης. Αυτές οι κάμερες έχουν πραγματικά ανεξάντλητες δυνατότητες. Απευθύνονται σε απαιτητικούς αλλά και έμπειρους vloggers, εκτός κι αν θες να μπεις στα βαθιά μια και καλή.

Πλεονεκτήματα

 • Ποικιλία φακών
 • Δυνατότητα ελέγχου ρυθμίσεων όπως το ISO, τα σημεία εστίασης και το βάθος πεδίου
 • Η εξαιρετική απόδοση σε χαμηλό φωτισμό
 • Κορυφαία ποιότητα εικόνας
 • Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας

Μειονεκτήματα

 • Κόστος
 • Βάρος
 • Απότομη καμπύλη μάθησης για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.
Δες επίσης: Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου – Βασικές ρυθμίσεις
2.Mirrorless

Είναι η νέα μόδα και γίνονται δημοφιλείς στους φωτογράφους και τους vloggers. Η βασική διαφορά των Mirrorless είναι η πλήρης απουσία κατόπτρων. Το φως από το φακό δηλαδή, οδηγείται απευθείας στην πλάτη-cmos τσιπ και καταγράφεται χωρίς να παρεμβαίνει τίποτε άλλο. Γι’ αυτό και δεν είναι ογκώδεις.

Πλεονεκτήματα (σε σχέση με dslr)

 • Μικρότερο μέγεθος – λιγότερο βάρος
 • Ιδανικές για συνεχείς γρήγορες λήψεις θεμάτων με συνεχή κίνηση ή ταχύτητα
 • Ποιότητα video (σε 4k πολύ πιο οικονομικές )
 • Κρυστάλλινη εικόνα
 • Πιο οικονομικές (ειδικά στις υψηλές απαιτήσεις)

Μειονεκτήματα (σε σχέση με dslr)

 • Μικρότερη ποικιλία σε φακούς
 • Απουσία Viewfinder (το “ματάκι” που κοιτάμε και στοχεύουμε)
 • Autofocus (εκτός αν πας σε ακριβό μοντέλο)
 • Λιγότερα αξεσουάρ (εξωτερικά μικρόφωνα, προβολείς κλπ)
 • Λιγότερες δυνατότητες
 • Μικρότερη διάρκεια μπαταρίας

Εάν θέλεις μια φωτογραφική μηχανή που έχει τα βασικά πλεονεκτήματα μιας DSLR, αλλά σε πολύ μικρότερο και ελαφρύτερο πακέτο, μια mirrorless είναι τέλεια επιλογή. Τα μειονεκτήματα δεν είναι όσα πολλά φαίνονται. Είναι καθαρά θέμα γούστου και απαιτήσεων.

Πηγή: DSLR vs Mirrorless: Ποιες είναι οι διαφορές τους; από i-red.gr

3.Action cam

Όλοι τις έχουμε ακούσει αλλά δεν είναι για όλους… Εάν είσαι ή θες να γίνεις ο τύπος του vlogger που βιντεοσκοπεί τον εαυτό του να κολυμπά σε έναν καταρράκτη, να κάνει snowboard, skateboard, skydiving ή windsurf – και στη συνέχεια να μιλάει για αυτό στο vlog του, μια action cam μπορεί να είναι ιδανική για ‘σένα.

Οι κάμερες δράσης σχεδιάζονται και διατίθενται στο εμπόριο ως κάμερες που μπορούν να προσδεθούν στο στήθος κατά την πτώση με αλεξίπτωτο, που αντέχουν σε υποβρύχιες λήψεις ή έχουν διάφορα αξεσουάρ για να προσαρμόζονται στη μηχανή, στο ποδήλατο, σε μια σανίδα του surf.

Δεν είναι όμως μονοδιάστατη και απόλυτη η χρήση τους. Είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί να σε βολέψουν. Ειδικά αν θεωρείς πολύτιμα χαρακτηριστικά την ποιότητα του βίντεο και την αντοχή.

4.Camcorder – Βιντεοκάμερα

Η γνωστή σε όλους μας βιντεοκάμερα. Είναι αποκλειστικά φτιαγμένη μόνο για λήψη βίντεο και πρέπει να ξέρεις γιατί την χρειάζεσαι. Η σύγκριση γίνεται πάντα με βάση μια dslr.

Οι βιντεοκάμερες,  έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως ενσωματωμένα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας, είναι πιο εργονομικές για λήψη βίντεο κι έχουν μεγαλύτερους χρόνους εγγραφής. Όμως, σε σχέση με τις DSLR έχουν πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, όπως μικρότερο αισθητήρα και μεγαλύτερο κόστος (ειδικά σε προηγμένες βιντεοκάμερες).

– Ποιος κερδίζει τη μάχη DSLR vs. Camcorder;

Εξαρτάται. Πολλοί προηγμένοι βιντεογράφοι επιλέγουν να δουλεύουν με DSLRs λόγω των μεγαλύτερων αισθητήρων που καθιστούν εύκολη την παραγωγή μαλακών, “out of focus” φόντων με πολύ πιο λίγα χρήματα, ενώ έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν πολλά και ποιοτικότερα αξεσουάρ ήχου.

Οι DSLR είναι ιδανικές για την λήψη μικρών κλιπ υψηλής ποιότητας, που στη συνέχεια τα “συρράπτεις”  με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο. Οι βιντεοκάμερες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να είναι απλούστερες στη χρήση, πιο άνετες στη λήψη, ενώ προσφέρουν μεγάλους χρόνους εγγραφής.

Οι βιντεοκάμερες μπορούν να τραβήξουν μια ολόκληρη συναυλία ή ποδοσφαιρικό αγώνα χωρίς να σταματήσουν, ενώ οι DSLR έχουν συχνά μικρότερους χρόνους εγγραφής (συχνά 30 λεπτά, αλλά ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο και την ποιότητα εγγραφής).

Τέλος, σε γενικές γραμμές, ένα camcorder σε επίπεδο dslr είναι υπερβολικά πιο ακριβό!

5. Smartphones

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχεις ήδη ένα ισχυρό εργαλείο vlogging πάνω σου ακριβώς αυτή τη στιγμή. Ναι είναι το κινητό σου τηλέφωνο, με την προϋπόθεση να διαθέτει μια αξιοπρεπή κάμερα.

Ενώ τα smartphones δεν μπορούν να αγγίξουν την ποιότητα και την ευελιξία μιας πραγματικής κάμερας, είναι αξιοπρεπέστατα και δεν θα χαλάσεις φράγκο!

Δες τον οδηγό μας για αγορά κινητού.

Βασικό μειονέκτημα τους η μηδαμινή ποιότητα στην εγγραφή ήχου. Εκτός βέβαια αν συνδυάσεις τις λήψεις σου με ένα Lavalier – Mικρόφωνο Ψείρα, που είναι κατάλληλο για smartphones και tablet με είσοδο μικροφώνου.

6. Webcam

Όχι δεν κάνω πλάκα… Δεν ξέρω που έχεις μείνει στις webcam, αλλά έχουν περάσει σε άλλο level. Μπορείς πλέον να έχεις ποιότητα 1080p και πολλές επιλογές στις ρυθμίσεις (φωτισμός, αντίθεση, auto focus κ.α.) με κάτω από 100€.

Το συγκεκριμένο βίντεο το έκανα με μια Logitech HD Pro C920 των 90€ περίπου και τη χρήση “blue screen”, μια τεχνική για την οποία θα κάνω ξεχωριστό οδηγό .

Η εξέλιξη της με περισσότερες δυνατότητες και βίντεο στα 60fps (720p) είναι η LOGITECH C922 Pro Stream Webcam στα 125,90 τη στιγμή που γράφεται αυτός ο οδηγός.

Αν κάνεις κυρίως στατικά βίντεο ή δεν θέλεις να στήνεις όλο τον εξοπλισμό μιας dslr όταν κάνεις βίντεο σπίτι, θα σου λύσει τα χέρια και δεν θα σου πάει και ο κούκος αηδόνι. Βασικό μειονέκτημα και πάλι η κακή ποιότητα ήχου στην εγγραφή. Στα τελευταία μου βίντεο χρησιμοποιώ το Blue Yeti. Θα το δεις και παρακάτω μαζί με άλλες λύσεις.

Τι κάμερα χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες YouTubers – Vloggers

Για να αποκτήσετε μια ιδέα σχετικά με τους τύπους βιντεοκαμερών που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες vloggers, δείτε τον εξοπλισμό μερικών σημερινών superstar του YouTube τη στιγμή που γράφεται αυτός ο οδηγός:

β.Μικρόφωνο

Τα καλύτερα Καλύτερα Μικρόφωνα για YouTube videos

Το vlogging δεν είναι μόνο η παραγωγή βίντεο και τα εφέ. Άκρως σημαντικό κομμάτι ενός βίντεο είναι ο ήχος. Αφού απευθύνεσαι σε κόσμο που θες να σε παρακολουθεί, πρέπει να απολαμβάνει τα βιντεο σου από κάθε άποψη.

Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα στις κάμερες, καταγράφουν πολύ χαμηλής ποιότητας ήχο. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν πρόκειται να πάρεις σοβαρά το εγχείρημα σου να γίνεις YouTuber, θα χρειαστείς ένα εξωτερικό μικρόφωνο.

Τι μικρόφωνο να πάρεις για vlogging –  είδη μικροφώνων για YouTubers:

1.Lapel Mics

Επίσης, ονομάζονται ψείρες. Κουμπώνεις το κλιπ του μικροφώνου στο μπροστινό μέρος της μπλούζας σου και  μιλάς στο μικρόφωνο hands-free. Είναι ιδανικά για vloggers που κάνουν συνεντεύξεις και ή παρουσιάσεις προϊόντων.

2.Shotgun Mics

Τα Shotgun μικρόφωνα. τοποθετούνται στο “hot shoe”  (ειδική θέση για αξεσουάρ) της κάμερας και μπορούν να παραλάβουν ήχο μονής κατεύθυνσης. Εάν τραβάς βίντεο από μια θορυβώδη θέση και θέλεις ο ήχος του ατόμου που τραβάς  να ξεχωρίζει πάνω από όλα, σκέψου ένα μικρόφωνο “καραμπίνα”.

Λειτουργούν καλύτερα για vloggers που παίρνουν τον εξοπλισμό τους μαζί τους έξω στον κόσμο και πρέπει να είναι σε θέση να αποκλείουν πολύ θόρυβο απ΄το περιβάλλον.

3.Condenser Mics

Τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι χρήσιμα για την εγγραφή φωνής και ήχου σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Εάν αυτό που θέλεις είναι ένα μικρόφωνο που θα έχεις στο γραφείο σου και θες να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου να μιλάει ή να τραγουδάει, ένα πυκνωτικό είναι μια εξαιρετική επιλογή. Beauty και Gaming vloggers χρησιμοποιούν πολύ αυτά τα είδη μικροφώνων.

Δες μερικές ιδανικές επιλογές:

 • Lavalier – Mικρόφωνο Ψείρα: είναι ιδανικό για συνεντεύξεις, tutorials, καθηγητές κλπ.
 • RODE Video Mic Go, Hama Microphone Stereo SM-17 (Shotgun microphones): επαγγελματικού επιπέδου μικρόφωνα σχεδόν για κάθε χρήση. Προσαρμόζονται σε camcorders και DSLRs.
 • Blue Yeti Snowball: είναι plug & play κι έχει εξαιρετική απόδοση σε voice overs.
 • BLUE YETI versatile USB MICROPHONE: είναι plug & play και ανταποκρίνονται σχεδόν σε οποιαδήποτε εσωτερική χρήση με επαγγελματική ποιότητα.

Plug and play σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχεις εξωτερική κάρτα ήχου, έξτρα καλώδια, stands κλπ. Κερδίζεις και σε χρήματα και σε χρόνο. Δες εδώ μια παραγωγή που έγινε αποκλειστικά με το Yeti Pro Studio.

Φωτισμός για βίντεο στο YouTube – Φωτισμός για φωτογραφία

Ο φωτισμός σε μια φωτογραφία ή σε μια βιντεοσκόπηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πιο πολύ στην αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε στον θεατή, παρά στο περιεχόμενο του βίντεο μας. Μπορείς να φωτίσεις κατάλληλα το υποκείμενο/αντικείμενο στις λήψεις σου ακόμη και χωρίς έξοδα αρκεί να αποκτήσεις κάποιες βασικές γνώσεις.

Στο κεφάλαιο 9 (Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 9] – Φωτισμός, σκηνοθεσία, σκηνικά για βίντεο) θα αποκτήσεις μια σφαιρική εικόνα, ενώ θα ακολουθήσει και σχετικός ξεχωριστός οδηγός. Οπότε μείνε συντονισμένος (Newsletter, Social media, ενημερώσεις browser).

Φωτισμός για βίντεο – 5 τρόποι

 1. Φυσικό φως
 2. Οικονομικά φώτα εργασίας & φωτιστικά που μπορεί να έχουμε σπίτι
 3. Ring light (ιδανικό για beauty vloggers) ή Video Lighting Lamp (για κάθε χρήση ευθέως φωτισμού)
 4. Studio lighting kit (Οικονομική λύση με τέλειο αποτέλεσμα)
 5. Επαγγελματικός φωτισμός (πολύ ακριβός, καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία του χώρου)

Η διαχείριση του φυσικού φωτός και του φωτός μέσω 3-point lighting των studio lighting kit απαιτούν κάποιες βασικές γνώσεις και πολύ πειραματισμό. Δες τον οδηγό μας:

Φωτισμός για βίντεο – Πώς να φωτίσεις το πλάνο σου
vdeio software youtube - sound editing software - λογισμικο επεξεργασιας βιντεο - softwrae hxou

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 4] – Απαραίτητο software για επεξεργασία video

Για να δημιουργήσεις ένα πλήρες βίντεο απολαυστικό για τον θεατή σου, καλό είναι να εξοικειωθείς με κάποια βασικά προγράμματα επεξεργασίας βίντεο και ήχου.

Το βασικό είναι να τον κάνεις να επιστρέψει ξανά στο κανάλι σου. Γι’ αυτό πέρα από το περιεχόμενο του βίντεο σου, καλό είναι να προσφέρεις κι ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε κάποια βασικά και μάλιστα δωρεάν προγράμματα. Θα σε καλύψουν και με το παραπάνω. Αν θελήσεις αργότερα να επενδύσεις σε software, σημαίνει ότι θα κερδίζεις και τα ανάλογα χρήματα από το κανάλι σου. Απαντώντας στην ερώτηση Πώς να γίνω Youtuber λοιπόν, δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη.

α. Video editing programms – επεξεργασία βίντεο

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα κοψίματος βίντεο ή αλλιώς μοντάζ βίντεο που έχω ξεχωρίσει είναι 2. Υπάρχουν κι άλλα πολλά, όπως το Lightworks ή το MPEG StreamClip, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να με κουράσουν και να με κάνουν να ξεχωρίσω τα παρακάτω:

Movie Maker 10

Το Movie Maker 10 είναι μια εφαρμογή για Windows10, για να κάνεις ταινίες με φωτογραφίες, βίντεο κλιπ και μουσική. Θα το βρεις δωρεάν στο Microsoft Store. Αν δεν έχεις ακόμη Win10 ξεκίνα με το κλασσικό windows movie maker.

Παρέχει βασικές λειτουργίες, όπως κοπή βίντεο, σύνδεση, προσθήκη μουσικής υπόκρουσης και λεζάντες κειμένου, χρησιμοποιώντας προαιρετικά φίλτρα εικόνας και εφέ μετάβασης.

Αν και η free έκδοση έχει αρκετούς περιορισμούς σε εφέ, είναι ένα εύκολο πρόγραμμα με πλήθος επιλογών για να αρχίσεις. Μπορείς να κάνεις ένα αξιοπρεπέστατο μοντάζ και μάλιστα να το εξάγεις σε HD720.

Δυνατότητες

 • Επεξεργασία βίντεο: περικοπή, περιστροφή, σύνδεση πολλών βίντεο
 • Υποστηρίζει: mp4, wmv, mkv, mov, avi, mpeg, mpg, mts, jpg, png, gif, mp3, m4a, wav
 • Επαγγελματικά εφέ μετάβασης όπως: κύμα, pixellate, cross-zoom, ξεθώριασμα κ.λπ.
 • Βελτίωση ποιότητας φωτογραφιών με ποικιλία φίλτρων χρώματος
 • Προσαρμογή της εμφάνισης και της διάρκειας των φωτογραφιών και των βίντεο
 • Λεζάντες κειμένου στις φωτογραφίες και τα βίντεο σου με προσαρμόσιμες γραμματοσειρές, μέγεθος και χρώματα
 • Προεπισκόπηση του βίντεο πριν από την αποθήκευση
 • Γρήγορη επαναφορά στο τελευταίο έργο

Hitfilm Express

Είναι με διαφορά το πιο ισχυρό δωρεάν εργαλείο εκεί έξω για επεξεργασία βίντεο! Από τότε που το ανακάλυψα δεν το έχω αλλάξει. Αν κι έχει μια δυσκολία μέχρι να εξοικειωθείς, υπάρχει άπειρο ποιοτικό υλικό εκμάθησης και tutorials στο διαδίκτυο και κυρίως στο YouTube.

Διαθέτει πληρότητα σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες και είναι για πάντα δωρεάν. Γιατί; Επειδή η φιλοσοφία της FXhome είναι ότι δεν πρέπει να πληρώνεις για να παίξεις και να πειραματιστείς.

Το HitFilm Express σου δίνει πρόσβαση στο πιο ισχυρό δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο και VFX στη Γη και σε μια κοινότητα 3 εκατομμυρίων δημιουργών.

Δυνατότητες & χαρακτηριστικά

 • Καταπληκτική επιφάνεια εργασίας
 • Video editing
 • Εισαγωγή τίτλων
 • Υπερβολικά πολλά εφέ
 • Επεξεργασία φωτισμού και χρωμάτων
 • Keying & extraction (Green Screen)
 • Tracking
 • 3D camera κ.α.

Μπορείς πραγματικά να κάνεις τα πάντα. Αφιέρωσε λίγο χρόνο παραπάνω και δεν θα το μετανιώσεις.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα βέβαια απαιτεί και κάποια βασική ιπποδύναμη.

Οι βασικές απαιτήσεις για να τρέξει στο pc σου είναι οι εξής:
 • Apple: macOS 10.13 High Sierra, OS X 10.12 Sierra ή OS X 10.11 El Capitan
 • Windows: Microsoft Windows 10 (64-bit), Microsoft Windows 8 (64-bit)
 • Σύνδεση στο Internet: απαιτείται για online ενεργοποίηση
 • Επεξεργαστής: Intel Core i3, Core i5, Core i7 ή ισάξιος AMD
 • RAM: 4GB (8 GB προτείνεται)
 • Κάρτα γραφικών:

NVIDIA GeForce 400 Series (2010)

AMD Radeon HD 6000 Series (2010)

Intel HD Graphics 4000 (GT2) (2012)

Video memory 1 GB minimum (2GB ή περισσότερη προτείνεται για 4K UHD.)

Αν το Pc σου δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ή θέλεις μια αναβάθμιση, διάλεξε το καινούργιο σου εργαλείο από τα Mediamarkt ή το e-shop.gr.

Πρόγραμμα εγγραφής οθόνης pc δωρεάν

Ρώτα πρώτα ΤΙ YouTuber θέλω να γίνω κι όχι Πώς να γίνω Youtuber… Θα είναι διαφορετικά τα εργαλεία που θα χρειαστείς. Αν θες να γίνεις gaming vlogger ή να κάνεις tutorials καταγράφοντας παράλληλα με τη φωνή σου την οθόνη του υπολογιστή σου, προφανώς υπάρχει λύση απόλυτη και δωρεάν.

Δεν θα σε κουράσω με πολλές επιλογές. Πήγαινε κατευθείαν στο καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα εγγραφής οθόνης, το OBS Studio. Δεν κάνει μόνο video recording αλλά είναι κατάλληλο και για live streaming!

Είναι πολύ γρήγορο κι “εκπέμπει” προς όλες τις γνωστές (και άγνωστες) υπηρεσίες streaming: Twitch.tv, Youtube/Youtube Gaming, hitbox, beam.pro, Daily Motion, Livecoding.tv, Web.Tv, και πολλές ακόμα.

Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και για την καταγραφή video όσων συμβαίνουν στην οθόνη του υπολογιστή σου αλλά και παιχνιδιών. Αξιοποιεί τις δυνατότητες του DirectX 11 αλλά μπορείς να το ρυθμίσεις και για OpenGL.

Αν είσαι αρχάριος χρήστης θα σε συμβούλευα να μην απογοητευτείς. Το μόνο του μειονέκτημα του είναι οι σχετικά πολύπλοκες ρυθμίσεις του. Αν δεν είσαι της μελέτης, τσέκαρε το βίντεο για αρχάριους του Baze.


GAMERS: Αν έχεις NVIDIA gpu (κάρτα γραφικών) από το 2013 περίπου και μετά, έχεις την δυνατότητα να καταγράψεις το gameplay σου με το Shadowplay, κάνοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις στο διαχειριστικό της κάρτας.
Αν είσαι gamer λοιπόν είναι ο ευκολότερος τρόπος για να καταγράφεις και να μοιράζεσαι βίντεο υψηλής ποιότητας, screenshots και livestreams με τους φίλους σου.


Επιτέλους σταθεροποιήθηκε το software των webcams της Logitech –Logitech Capture– και πλέον μπορείς να κάνεις θαύματα με μόνο μια εφαρμογή. Ενδεικτικά:

 • Εγγραφή από πολλές πηγές ταυτόχρονα.
 • Εγγραφή κατακόρυφου βίντεο για προσαρμογή στις οθόνες κινητών.
 • Δυνατότητα live streaming μετάδοσης.
 • Επικάλυψη κειμένου μέσα στο βίντεο σε πραγματικό χρόνο (απίστευτο).
 • Στοιχεία ελέγχου επιπέδου studio.
 • Προσαρμογή ρυθμίσεων κάμερας και αποθήκευση έως 6 προφίλ ρυθμίσεων.

Βέβαια, να τονίσω ότι υποστηρίζεται μόνο από τις παρακάτω webcams. Ενδεικτικά, θα δεις την τιμή της στα δεξιά. Οι περισσότερες δεν είναι ετοιμοπαράδοτες (ή και διαθέσιμες) στην ελληνική αγορά για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω.

 • C920 HD PRO (89-115€, εξαντλήθηκε)
 • C920s HD PRO
 • 1080P PRO STREAM
 • C922 PRO STREAM (125€)
 • C922X PRO STREAM
 • STREAMCAM
 • STREAMCAM PLUS
 • BRIO 4K PRO (213€)
 • BRIO STREAM (216-237€, εξαντλήθηκε)

γ. Προγράμματα εγγραφής ήχου – επεξεργασία ήχου

Οι λόγοι που ενδεχομένως θα χρειαστείς πρόγραμμα εγγραφής & επεξεργασίας ήχου είναι:

 • Να γράφεις ήχο σε εξωτερική πηγή που θα πρέπει αργότερα να συγχρονίσεις με το βίντεο σου
 • Να θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα ήχου του βίντεο σου
 • Να είσαι μουσικός και κάνεις music covers ή να ηχογραφείς απλά τα κομμάτια σου

Θα περιορίσω τις επιλογές σε 2 δωρεάν απίστευτα προγράμματα:

Audacity

Ένας μέσος χρήστης μπορεί να θέλει να ενώσει διάφορα αρχεία ήχου σε ένα, να βάλει εφέ  ή να μειώσει τον θόρυβο του περιβάλλοντος σε μια ηχογράφηση του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απλές αλλά και απαιτητικές εργασίες καλύπτοντας τις ανάγκες του μέσου αλλά και προχωρημένου χρήστη. Ακόμη κι αν δυσκολευτείς, υπάρχει πάντα το online manual που διαθέτει, όπως και πολλά tutorials στο YouTube.

Studio One 4 Prime

Το Studio One 4 Prime της Presonus είναι το πρόγραμμα που έχω καταλήξει για τις ηχογραφήσεις και τις μικροπαραγωγές που κάνω. Διαθέτει και δυο πληρωμένες εκδόσεις το Studio One 4 Artist και το Studio One 4 Professional, για προχωρημένες παραγωγές κι επαγγελματίες. Διαθέτει επίσης πολλά upgrades και plugins.

Το Studio One Prime είναι η δωρεάν έκδοση. Έχει πολλά δυνατά χαρακτηριστικά από τις εκδόσεις Artist και Professional, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας drag-and-drop, απεριόριστων κομματιών, Presence XT και εννέα ισχυρών plug-ins Native Effects.  Θα σε καλύψει απόλυτα.

Ιδανικό για YouTubers και καλλιτέχνες που κάνουν δικές τους μουσικές παραγωγές. Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται για όσους έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις. Επίσης είναι πλήρως συμβατό με το Blue Yeti που αναφέραμε παραπάνω.

Δίνουμε βάρος στο Blue Yeti, επειδή δεν χρειάζεται να έχεις εξωτερική κάρτα ήχου, έξτρα καλώδια, stands κλπ. Κερδίζεις και σε χρήματα και σε χρόνο.

δ. Bonus Software – Ηλεκτρονικός Υποβολέας για Smartphone ή Tablet

Αν γράφεις τα λόγια σου πριν κάνεις βίντεο και θέλεις να τα διαβάζεις κατά την εγγραφή καν’ το σωστά. Χρησιμοποίησε έναν ηλεκτρονικό υποβολέα στο smartphone ή στο tablet σου.

Την οθόνη δηλαδή που χρησιμοποιούν και οι δημοσιογράφοι στην οποία ρέει το κείμενο για να μην κάνουν λάθη και να μην φαίνεται ότι διαβάζουν κοιτώντας απευθείας στην κάμερα.

“Πώς να γίνω Youtuber; Έχοντας φυσικότητα στην κάμερα.”

Γράψε το κείμενο σου σε αρχείο κειμένου (“.txt”) μέσω Notepad και ρύθμισε  μέγεθος χαρακτήρων, ταχύτητα κύλισης κειμένου, λευκούς χαρακτήρες σε μαύρο φόντο ή μαύρο σε λευκό … Βάλε το κινητό ή το tablet κάτω από την κάμερα.

Θα γίνεις τόσο αποτελεσματικός όσο οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι 😉

Θα βρεις τον ηλεκτρονικό υποβολέα δωρεάν στο Google Play Store, με το όνομα “A Prompter for Android“.

youtube seo - monetize youtube video - βελτισοποίηση βιντεο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 5] – Πώς να βελτιστοποιήσεις τα video σου (YouTube SEO)

Με τον όρο βελτιστοποίηση βίντεο, εννοώ να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα βίντεο σου να κατατάσσονται σε καλύτερες θέσεις κατά την αναζήτηση στο YouTube. Προφανώς δεν υπάρχουν 100 άνθρωποι στην Google που αποφασίζουν πιο βίντεο θα προταθεί πρώτο σε μια αναζήτηση.

Υπάρχει ο αλγόριθμος της Google, που αξιολογεί τα βίντεο βάση πολλών μεταβλητών και τα κατατάσσει αναλόγως. Το θέμα λοιπόν είναι να ανταποκριθούν τα βίντεο σου στις απαιτήσεις του αλγόριθμου. Να θυμάσαι ότι η Google γενικότερα, δίνει προτεραιότητα στο υλικό που θα βοηθήσει περισσότερο τον χρήστη σχετικά με αυτό που ψάχνει.

1.Δημιούργησε περιεχόμενο που σχετίζεται με τις αναζητήσεις των χρηστών του YouTube.

Όταν κάνεις μια αναζήτηση στο Google ή στο YouTube (την δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και παιδί της Google) εισάγεις κάποιες λέξεις κλειδιά. Αυτές οι λέξεις κλειδιά σε οδηγούν στο πιο σχετικό περιεχόμενο που είναι και το πιο βασικό κριτήριο για τον αλγόριθμο της Google.

Βρες λοιπόν τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που οδηγούν τους χρήστες σε περιεχόμενο παρόμοιο με το δικό σου, και με βάση αυτές τις λέξεις δημιούργησε περιεχόμενο για το κανάλι σου. (Τίτλος βίντεο, περιγραφή βίντεο και tags. Μην αγχώνεσαι… με το που θα μεταφορτώσεις ένα βίντεο στο κανάλι σου θα σου ζητηθεί να τα εισάγεις σε ευδιάκριτα κουτιά).

“Πώς να γίνω YouTuber ε; Σίγουρα ακούγεται απλό και είναι. Αλλά κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο.”

Όσο μικρότερος ο ανταγωνισμός σε συγκεκριμένα keywords, τόσο πιο εύκολα θα διεκδικήσεις τις πρώτες θέσεις στα rankings (κοινώς στα αποτελέσματα των αναζητήσεων γι’ αυτά τα keywords).

– Βρες τα κατάλληλα keywords

Πώς θα βρεις τα κατάλληλα keywords; Με τα κατάλληλα εργαλεία φυσικά. Έχω ξεχωρίσει δυο από αυτά τα οποία είναι δωρεάν. Το Ubersuggest του Neil Patel και το Google Trends παρέχουν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναζητήσεις των χρηστών στο YouTube και στο internet γενικότερα.

Είναι άκρως απαραίτητα για την βελτιστοποίηση του περιεχομένου σου. Υπάρχουν και ανάλογα εργαλεία επί πληρωμή -με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες- όπως το Ahrefs Keywords Explorer.

Επίσης δεν ξεχνάμε και την μπάρα αναζήτησης του YouTube. Με το που αρχίζεις να γράφεις, εμφανίζονται από κάτω οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις.

2.Αύξησε τον χρόνο θέασης των χρηστών στα βίντεο σου

Κάνε δηλαδή κάθε χρήστη να παρακολουθεί τα βίντεο σου από την αρχή ως το τέλος αν είναι δυνατόν. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό θέασης ενός βίντεο τόσο το καλύτερο.

Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει το βίντεο σου:

 • να έχει κάτι χρήσιμο να πει χωρίς φλυαρίες
 • να είναι οπτικά ενδιαφέρον (καθαρή εικόνα, σκηνοθεσία, φωτισμός, εναλλαγές πλάνων κλπ)
 • να έχει λογική διάρκεια (σπάσε το περιεχόμενο σου σε επεισόδια). Μην ξεχνάς ότι σχεδόν το 50% των χρηστών παρακολουθούν βίντεο από το smartphone τους
 • να διατηρεί γενικώς το ενδιαφέρον του χρήστη

Αν το βίντεο σου κρατάει 2 λεπτά και κάποιος το δει όλο, θα έχεις 100% ποσοστό θέασης. Αν κάποιος YouTuber στην ίδια θεματολογία έχει ένα βίντεο 10 λεπτών και κάποιος δει το μισό, θα έχει 50% ποσοστό θέασης. Επομένως το δικό σου θα είναι πιο μπροστά στην κατάταξη.

Με βάση τα δεδομένα του 2018, φαίνεται πως ο αλγόριθμος της Google επιβραβεύει την διάρκεια θέασης και όχι το ποσοστό. Σε αυτό το σενάριο ένα βίντεο 40 λεπτών (με χρήσιμο εννοείται περιεχόμενο) με χρόνο θέασης 10 λεπτά, θα έχει καλύτερη κατάταξη.

Δεν βγάζει πολύ νόημα, ο χρόνος θα το αποκαλύψει σύντομα. Τα εκπαιδευτικά βίντεο της Google πάντως, σπάνια ξεπερνούν τα 5 λεπτά.

“Πώς να γίνω Youtuber; Διατηρώντας το ενδιαφέρον των θεατών σου.”

3. Κράτα τους χρήστες περισσότερο χρόνο στο κανάλι σου

Κάνε δηλαδή τον επισκέπτη σε ένα βίντεο σου, να δει κι ένα επόμενο. Αυτό σημαίνει ότι το κανάλι σου έχει αξία και συγκρατεί το κοινό του. Αυτό θα το καταφέρεις κάνοντας σειρές επεισοδίων για ένα θέμα ή παροτρύνοντας λεκτικά έναν επισκέπτη να δει ένα άλλο σου βίντεο.

Καλή τεχνική επίσης είναι να βάλεις τα λεγόμενα thumbnails στο τέλος ενός βίντεο, εικόνες δηλαδή που κατευθύνουν τον χρήστη σε άλλα σχετικά σου βίντεο. Θα βρεις την σχετική ρύθμιση όταν κάνεις upload ένα βίντεο σου, στην καρτέλα επεξεργασία βίντεο – τελική οθόνη και σχολιασμοί.

4. Πρωτοτυπία κι εξειδίκευση

Διάλεξε ένα συγκεκριμένο τομέα που θέλεις να ασχοληθείς και μην πολυξεφεύγεις από το βασικό σου περιεχόμενο. Όσο πιο εξειδικευμένο το κανάλι σου, τόσο το καλύτερο στα rankings για την κατηγορία που θα διαλέξεις.

Προσπάθησε επίσης να δημιουργείς πρωτότυπο υλικό, αποφεύγοντας να αντιγράφεις άλλους. Αν θες να ασχοληθείς με μια κατηγορία που ασχολούνται πολλοί, καν’ το τουλάχιστον με τον δικό σου τρόπο.

5. Εξωτερικοί σύνδεσμοι προς τα βίντεο ή το κανάλι σου

Όσο πιο πολλά sites ή social media κοινοποιούν τα βίντεο σου ή χρησιμοποιούν συνδέσμους προς το κανάλι σου, τόσο το καλύτερο για την κατάταξη των βίντεο σου στο YouTube.

Προώθησε λοιπόν το περιεχόμενο σου σε σχετικά sites, και αν είναι εφικτό κάνε ένα δικό σου site που θα συνδέεται με το περιεχόμενο του καναλιού σου. Βάλε το στην περιγραφή του καναλιού σου, και πάντα στην περιγραφή των βίντεο σου.

6.Επιδίωξε το engagement των fun σου

Με λεκτικές παροτρύνσεις ή επιγραφές εντός του βίντεο, ενθάρρυνε τους θεατές σου να κάνουν like, share, subscribe και σχόλια στο βίντεο σου, όπως και να ενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις για κάθε νέο σου video?. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν αλληλεπίδραση οι θεατές με το κανάλι και το περιεχόμενο σου, όπως σε όλα τα social media.

Για παράδειγμα, στο τέλος κάθε video κάνε μια ερώτηση στο κοινό, για να σου απαντήσει στα σχόλια από κάτω. Ειδικά αν απαντάς πίσω η αλληλεπίδραση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

“Θέλει δουλίτσα όπως βλέπεις, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η απάντηση στην ερώτηση “Πώς να γίνω YouTuber” είναι μεν συγκεκριμένη όπως βλέπεις, αλλά η πράξη απαιτητική.”

Δοκίμασε σιγά-σιγά όσα μαθαίνεις, και πες μου σε μερικούς μήνες πόσο ανέβηκε η απόδοση του καναλιού σου.

Σύντομα θα ακολουθήσει άρθρο για προχωρημένους στο YouTube SEO (βελτιστοποίηση), το οποίο θα βρεις εδώ. Γράψου σε Newsletter και social media για να είσαι πάντα ενήμερος.

youtube seo - βελτιστοποίηση καναλιου youtube - οδηγος youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 6] – Πώς να βελτιστοποιήσεις το κανάλι σου στο YouTube (YouTube SEO)

Εκτός από τα βίντεο σου, με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να οργανώσεις και την αρχική σελίδα του καναλιού σου. Μόλις ανοίξεις το κανάλι σου, πατώντας το εικονίδιο πάνω αριστερά κάνε κλικ στο settings.

Από τις ρυθμίσεις λοιπόν του καναλιού σου πρέπει:

 • να δώσεις ένα όνομα στο κανάλι σου. Καλό είναι να είναι σχετικό με το περιεχόμενο που θα δημοσιεύεις. Για παράδειγμα αν μιλάς για μαγειρική να το ονομάσεις “Cooking Expert”. Μόλις επιβεβαιώσεις τα στοιχεία επικοινωνίας, θα ανοίξει η αρχική σελίδα του καναλιού σου και πατώντας στο “ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ” θα πρέπει:
 • να εισάγεις την περιγραφή του καναλιού. Γράψε αναλυτικά τι θα πραγματεύεται το κανάλι σου και τους στόχους σου. Δώσε και τα σχετικά links επικοινωνίας σου σε social media και e-mail.
 • να ορίσεις τη χώρα που εδρεύει το κανάλι σου
 • να εισάγεις λέξεις κλειδιά σχετικές με το κανάλι σου
 • να διαλέξεις την εικόνα προφίλ του καναλιού σου
 • να ορίσεις ένα όμορφο banner – εξώφυλλο για το κανάλι σου (καλό είναι να αλλάζει τακτικά και να δίνει νέες πληροφορίες, όπως το πότε θα δημοσιεύεις τα βίντεο σου).
Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 7] – Πώς να προωθήσεις το κανάλι σου

Μην περιμένεις να γίνει γνωστό το κανάλι σου από το πρώτο σου βίντεο. Εκτός από τα βίντεο που θα ανεβάζεις σταδιακά, σκοπός σου είναι να τα διαδίδεις όσο μπορείς. Μην περιμένεις μόνο από του θεατές και τους subscribers σου. Υπάρχουν οι εξής τρόποι για να προωθήσεις το κανάλι σου:

 • Κοινοποίησε στα social media. (Εννοείται πως θα δημιουργήσεις λογαριασμούς, τουλάχιστον στα βασικά social media -Facebook page, twitter, instagram- σχετικούς με το κανάλι σου)
 • Ζήτα την βοήθεια γνωστών και φίλων να βάλουν ένα χεράκι στη διάδοση, τουλάχιστον στην αρχή
 • Χρησιμοποίησε σωστά tags αλλά και hashtags στην περιγραφή του βίντεο
 • Δημιούργησε thumbnail – μικρογραφία για κάθε video ξεχωριστά. Μην αφήνεις το YouTube να επιλέξει τυχαία κάποιο στιγμιότυπο του βίντεο, έχει σημασία. Τσέκαρε το canva.com, θα σε διευκολύνει απεριόριστα.
 • Παρότρυνε τους subscribers σου να πατήσουν το καμπανάκι ειδοποιήσεων για να ειδοποιούνται για κάθε νέο σου video
 • Δημιούργησε υπότιτλους τουλάχιστον στα αγγλικά για να διευρύνεις το κοινό που στοχεύεις
 • Μπορείς πάντα να κάνεις πληρωμένη διαφήμιση για το κανάλι σου ή κάποιο συγκεκριμένο βίντεο σε κάθε social media. Σε ο,τι αφορά την Google πρέπει να ανοίξεις έναν λογαριασμό στο AdSense ενώ στο Facebook μια σελίδα.

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 8] – Πώς να βγάλεις λεφτά από το YouTube

To ελληνικό YouTube δύσκολα θα σου παράξει αρκετό εισόδημα για να παρατήσεις την πρωινή σου δουλειά. Μπορεί να σου προσφέρει παρόλα αυτά ένα έξτρα εισόδημα.

Η πιο καλή λύση ίσως είναι να φτιάχνεις αγγλόφωνα βίντεο. Αυτό γιατί οι διαφημίσεις που τοποθετούνται στα βίντεο στην Αμερική για παράδειγμα πληρώνουν 5-8 φορές παραπάνω απ’ ο,τι στην Ελλάδα.

Δεν φτάνει να μάθεις την απάντηση μόνο στο Πώς να γίνω Youtuber, αλλά και πώς θα κερδίζεις από αυτό.

Μια καλή λύση για να χτίσεις ένα πλήρες (ικανοποιητικό) εισόδημα, είναι να συνδυάσεις τους παρακάτω τρόπους από τους οποίους μπορείς να βγάλεις λεφτά από το YouTube:

1.Έσοδα από διαφημίσεις YouTube

Αφού επαληθεύσεις το κανάλι σου, θα δεις μια καρτέλα που λέει αν το κανάλι σου είναι κατάλληλο για δημιουργία εσόδων.

Με τα νέα δεδομένα, για να συμμετέχει ένα κανάλι στο YouTube στα διαφημιστικά έσοδα, θα πρέπει να έχει 1.000 συνδρομητές συνολικά, και 4.000 ώρες παρακολούθησης τους τελευταίους 12 μήνες.

Είναι μια πρωτοβουλία της Google για να ξεσκαρτάρει διάφορα νέα μικρά κανάλια με ρατσιστικό και προσβλητικό περιεχόμενο. Λογικό, αφού καμία εταιρεία δεν θέλει να διαφημίσει τα προϊόντα της σε τέτοιου είδους κανάλια.

Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε ανησυχεί, αφού ακόμη κι αν πιάσεις το παραπάνω όριο, τα έσοδα σου δεν θα ξεπερνούν τα 40-50 δολάρια το χρόνο. Πρέπει να στοχεύσεις αρκετά ψηλότερα.

“Ενδεικτικά, Το κανάλι Vexxed είχε δημοσιεύσει το 2016 ένα βίντεο σχετικά με τα έσοδά του. Στα στατιστικά που δείχνει, από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2016 είχε 18.332.319 προβολές σε όλα τα βίντεο του. Γι’ αυτό το διάστημα, το κανάλι είχε συνολικά διαφημιστικά έσοδα 26.288,04 δολάρια.”

Όταν λοιπόν ανταποκριθεί το κανάλι σου στις ελάχιστες απαιτήσεις θα πρέπει να εγγραφείς στο AdSense της Google. Εδώ θα εισάγεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να μπορείς να πληρώνεσαι.

-Είδη διαφημίσεων στο YouTube

Από εδώ και πέρα θα επιλέξεις το είδος των διαφημίσεων που θα ενσωματώνονται στα βίντεο σου. Θα μπορείς να τα ορίζεις κι αργότερα, σε κάθε βίντεο που ανεβάζεις ξεχωριστά. Αυτά είναι:

 • Διαφημίσεις προβολής (πάνω από τα προτεινόμενα βίντεο στα δεξιά και πάνω της σελίδας)
 • Διαφημίσεις επικάλυψης (το μικρό μπανεράκι που πετάγεται μέσα στο βίντεο)
 • Κάρτες διαφημιζομένων (στο πλαϊνό μέρος μέσα στο βίντεο)
 • Διαφημίσεις βίντεο με δυνατότητα παράλειψης (αυτές πριν το βίντεο που πατάς SKIP AD)

-Πώς πληρώνεσαι στο YouTube

H πληρωμή στο YouTube δεν έχει καμία σχέση με τους συνδρομητές ή τις προβολές. Έχει να κάνει με τις διαφημίσεις. Ο επισκέπτης πρέπει να κάνει κλικ σε κάποιο είδος διαφήμισης από τα παραπάνω, ή να δει μια διαφήμιση video με δυνατότητα παράλειψης για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Από τα έσοδα που θα προκύψουν, εμείς παίρνουμε το 55% ενώ η Google το υπόλοιπο 45%. Αν εξαιρέσουμε όσους έχουν ενεργοποιήσει το adblock και όσους δεν πατούν καθόλου τις διαφημίσεις και πάλι από τις ενέργειες των υπολοίπων θα προκύψουν κάποια έσοδα.

“Πώς να γίνω Youtuber; Σαν συνέταιρος με την Google. Δεν σου παίρνει και λίγα ποσοστά…”

Έτσι μετράμε τα έσοδα μας σε CPM (Cost per million). Πόσα δηλαδή έσοδα έχει το κανάλι μας ανά 1000 προβολές. Το CPM διαφέρει από χώρα σε χώρα, από κανάλι σε κανάλι, ακόμη κι από εποχή σε εποχή. Για παράδειγμα είναι πιο πιθανό κάποιος επισκέπτης να πατήσει μια σχετική διαφήμιση σε περίοδο Χριστουγέννων.

Τέλος, όσο πιο συγκεκριμένο είναι το κανάλι σου, τόσο πιο κατάλληλες -για το περιεχόμενο- διαφημίσεις θα προβάλλονται στα βίντεο σου. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη πιθανότητα να πατήσει κάποιος σε μια διαφήμιση.

2. Έσοδα από affiliate marketing

Μπορούμε στην περιγραφή του βίντεο μας να έχουμε συνδέσμους προς προϊόντα σε e-shop. Φυσικά θα πρέπει να είναι σχετικά με το θέμα του βίντεο. Αν ο επισκέπτης ολοκληρώσει μια αγορά εντός 30 ημερών (ανάλογα με την διάρκεια του Cookie), θα έχουμε ποσοστά από την πώληση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το affiliate marketing, δες τον οδηγό μας:

Τι είναι το affiliate marketing και πώς λειτουργεί

Όσο πιο μεγάλο και δημοφιλές το κανάλι, τόσα περισσότερα θα είναι και τα έσοδα μέσω affiliate marketing.

3.Έσοδα από χορηγίες

Μόλις το κανάλι σου αποκτήσει δύναμη, θα μπορείς να συνεργάζεσαι με εταιρείες για να έχεις έσοδα. Θα τις προσεγγίζεις ή εσύ ή αυτές. Όπως και να ΄χει, αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να έχεις κάποιες βασικές δεξιότητες πώλησης.

“Πώς να γίνω Youtuber; Που θα βγάζει και χρήματα;Έχοντας επιχειρηματική σκέψη και ικανότητες πωλητή.”

Αυτό που θα διαπραγματευθείς θα είναι μια αμοιβή για τοποθέτηση προϊόντος μέσα στα βίντεο σου. Αν και είναι προχωρημένο στάδιο, καλό είναι να το γνωρίζεις.

4.Έσοδα από δικό σου e-shop

Όταν εδραιώσεις το κανάλι σου, μια σημαντική πηγή εσόδου μπορεί να είναι κι ένα δικό σου e-shop ή η συνεργασία μ’ ένα e-shop. Μέσω αυτού θα προωθείς branded προϊόντα για τους  fans σου.

5. Έσοδα από χορηγίες των fun σου ή σε αντάλλαγμα με κάποιο exclusive υλικό

Υπάρχουν εφαρμογές ή καλύτερα πλατφόρμες που μεσολαβούν για να λάβεις μια μικρή δωρεά από τους συνδρομητές σου, για να συνεχίσεις να κάνεις ότι κάνεις. Δύο αρκετά γνωστές είναι το Patreon και το BuyMeACoffee. Παρακρατούν μόλις ένα 5% από οποιαδήποτε δωρεά ή πώληση.

Αν και πρέπει να έχεις λογαριασμό PayPal, δες τα Terms & Conditions όπως και τα FAQ της κάθε υπηρεσίας για περισσότερες λεπτομέρειες.

6.Έσοδα από YouTube Red

Προσφάτως ήρθε στην Ελλάδα, και δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Είναι η συνδρομητική έκδοση του YouTube. Αν γραφτείς πληρώνεις 12 δολάρια τον μήνα για να μη βλέπεις καμία διαφήμιση.

Αν λοιπόν έχεις προβολές από συνδρομητές στο YouTube Red, σου αναλογούν κάποια έσοδα βάση προβολών. Άπιαστο όνειρο στην Ελλάδα προς το παρόν, ειδικά για ελληνόφωνο κανάλι.

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber [Κεφάλαιο 9] – Φωτισμός, σκηνοθεσία, σκηνικά για βίντεο

Για να τελειοποιήσεις τα βίντεο σου αλλά και να βελτιώσεις την εμπειρία χρήστη, καλό είναι να αποκτήσεις κάποιες βασικές γνώσεις έστω σφαιρικά. Δεν θα είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία του καναλιού σου αλλά είναι ένα plus. Διάβασε σχετικά με τεχνικές φωτισμού για βίντεο, σκηνοθετικά τρικς ή χρήση σκηνικών για να δώσεις χαρακτήρα στη δουλειά σου.

Μην τρομάζεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χαλάσεις παραπάνω χρήματα. Μπορείς να το κάνεις δημιoυργικά με πράγματα που ήδη έχεις στο σπίτι. Θα αναφέρω κάποια πράγματα γενικά, και θα ακολουθήσουν σχετικοί οδηγοί. Μια καίρια απάντηση στην ερώτηση Πώς να γίνω Youtuber, είναι με το να είσαι εφευρετικός.

1.Φωτισμός βίντεο YouTube

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φωτίσεις αν όχι σωστά, έξυπνα το σκηνικό που θα κάνεις τις λήψεις σου. Δεν θα αλλάξει και πολλά στο περιεχόμενο σου, απλά θα δώσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Σκοπός σου είναι οι θεατές σου να επιστρέφουν, κι αυτό θα γίνει αν τους προσφέρεις την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε σχέση με τον ανταγωνισμό σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φυσικό φως της μέρας ή να χρησιμοποιήσεις τις λάμπες και τα φωτιστικά που έχεις στο σπίτι. Μπορείς βέβαια να αγοράσεις και ανάλογο εξοπλισμό. Ανάλογα με τη φύση του βίντεο οι τιμές ξεκινούν από πολύ χαμηλά (70-150 ευρώ), έως και μερικές χιλιάδες ευρώ.

Τσέκαρε το σχετικό κεφάλαιο που είδες προηγουμένως : εξοπλισμός για YouTubers – φωτισμός

2.Σκηνοθεσία

Πώς να γίνω Youtuber; Έχοντας μια ιδέα σκηνοθεσίας…Σαν σκηνοθέτης, είσαι υπεύθυνος για κάθε πτυχή του οπτικοακουστικού σου έργου. Έχεις ένα όραμα γι’ αυτό. Αποφασίζεις πώς πρέπει να δείχνει το έργο σου και τι θα έπρεπε να αποκομίσει το κοινό από αυτό. Κατά κάποιο τρόπο είσαι ο κύριος αφηγητής μιας ιστορίας. Στην προκειμένη προφανώς είσαι και ο σεναριογράφος.

Σαν σκηνοθέτης λοιπόν πρέπει να αποφασίσεις:

 • Το ύφος της αφήγησης
 • Τις γωνίες λήψης της κάμερας/καμερών
 • Τον αριθμό των πλάνων (πόσες κάμερες θα γράφουν ταυτόχρονα. Οι περισσότεροι δημιουργοί στο YouTube κάνουν μονόπλανα. Ίσως το μυστικό είναι στην απλότητα και στην ουσία).
 • Το μοντάζ
 • Την ηχητική επένδυση (back tracks μέσα στο βίντεο – εφέ)

Όλα αυτά κάνουν το βίντεο πιο ενδιαφέρον, πιο επαγγελματικό ίσως. Δεν είναι απαραίτητα αλλά έχουν αξία για ‘σένα αν είσαι έστω και λίγο δημιουργικός και σου αρέσει να ψάχνεσαι.

3.Σκηνικά για βίντεο στο YouTube

Αποφάσισε που θα κάνεις τις λήψεις σου. Σε εξωτερικό χώρο, στο σπίτι ή σε studio; Δώσε χαρακτήρα στα κάδρα σου, όπου κι αν τις κάνεις.

Στο σπίτι για παράδειγμα διάλεξε μια γωνιά για τα βίντεο σου. Ανάλογα με το θέμα του καναλιού σου, φτιάξε ένα ενδιαφέρον φόντο καθαρό και τακτοποιημένο. Αν για παράδειγμα είσαι μουσικός, βάλε στο φόντο μουσικά όργανα. Προσοχή σε γνωστούς πίνακες ή αφίσες, μην μπλέξεις με πνευματικά δικαιώματα.

“Πώς να γίνω Youtuber; Ξεπερνώντας πράγματα που σου φαίνονται βουνό.”

Άλλη μια τεχνική είναι η χρήση Green screen ή Blue Screen. Στην ουσία στέκεσαι μπροστά από ένα πράσινο ή μπλε φόντο. Αργότερα κατά την επεξεργασία βίντεο μπορείς να το αντικαταστήσεις με ο,τι ψηφιακό background θέλεις – βίντεο ή εικόνα. Και πάλι σε ενημερώνω ότι θα ακολουθήσει σχετικός οδηγός.

Δες προς το παρόν ένα βιντεάκι που έχω κάνει στο προσωπικό μου μουσικό κανάλι στο YouTube, με την χρήση Blu Screen

Πώς να γίνω Youtuber - pws na ginw youtouber - kanali sto youtube - video sto youtube - πως να κάνω κανάλι στο youtube

Πώς να γίνω Youtuber; Βοηθώντας άλλους YouTubers

Εκτός από τις συνεργασίες που θα ωφελήσουν και τους δυο, υπάρχει τρόπος να βοηθάς άλλους YouTubers, όπως θα ήθελες να βοηθούν εσένα.

Μην διστάσεις να κάνεις like ή να κοινοποιήσεις ένα βίντεο που σου άρεσε. Άφησε το σχόλιο σου, κάνε subscribe κι εγγράψου στις ειδοποιήσεις αν πραγματικά σ’ ενδιαφέρει το περιεχόμενο.

Πάτα κανένα κλικ σε διαφήμιση ή άσε μερικές διαφημίσεις βίντεο με δυνατότητα παράλειψης να ολοκληρωθούν. Στην τελική κάνε τη δουλειά σου σε μια άλλη σελίδα κι άσε τις διαφημίσεις να ολοκληρώνονται.

Άρχισε να φέρεσαι και να αντιδράς, όπως θα ήθελες να σου φερθούν.

Επίλογος – Πώς να γίνω YouTuber

Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν διάφορες απαντήσεις στην ερώτηση πώς να γίνω Youtuber. Σε αυτόν τον οδηγό περιλαμβάνεται κάθε πτυχή της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλεις.

Αν με ρώταγες, θα σου έλεγα να κάνεις αγγλόφωνο κανάλι εφόσον έχεις την ευχέρεια. Το κανάλι του amigo στο YouTube συγκεκριμένα πρόκειται να γίνει αγγλόφωνο.

Δες το σαν κάτι που έχεις σκοπό να απολαύσεις πάνω απ’ όλα και η επιτυχία θα έρθει αργά ή γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι κάτι που θα σε αποζημιώσει άμεσα.

Βοηθάς πολύ κι εμένα και όποιον ενδιαφέρεται να μάθει κοινοποιώντας αυτόν τον οδηγό. Κάνε μια εγγραφή στο Newsletter μας για να μην χάσεις ο,τι ακολουθήσει, μέσα από την κίτρινη μπάρα στην κορυφή της σελίδας.

Καλή αρχή!

Εκτός από όσα έχω μάθει μέχρι τώρα, βασικές πηγές που με βοήθησαν να γράψω τον οδηγό “Πώς να γίνω YouTuber” ήταν: YouTube Creators |  Borrowlenses.com | Tsouk.gr | canon.gr | blog.wedia.gr | pcsteps | wikipedia


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplace AliExpressGearbest.

ή πατήστε εδώ: Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

4 σκέψεις στο “Πώς να γίνω YouTuber – Ο απόλυτος οδηγός για κανάλι YouTube”

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!