Πέτρος Χρηστίδης – Εικαστικός | Συνέντευξη

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Πέτρος Χρηστίδης

Ένας καλλιτέχνης που αξίζει να γνωρίσετε και να μπείτε στον κόσμο του. Μουσικός -αριστοτέχνης του βιολιού- και εικαστικός. Εικαστικός, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που έχει θέσει στη διάθεση μας η τεχνολογία.

Μέσα από το κινητό του και την φαντασία του, έχει να επιδείξει μια μεγάλη συλλογή έργων που πρέπει να απολαύσετε. Εδώ παρουσιάζουμε μόνο ένα μικρό τμήμα της. Το σύνολο της μπορείτε να το δείτε μέσα από τα links στο τέλος αυτής της συνέντευξης.

 

1.Πες μας λίγα λόγια για σένα …

Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι καλλιτεχνικό με δυο αδέλφια αξιόλογους εικαστικούς , γονείς που μας ενθάρρυναν και μας υποστήριξαν στην δύσκολη επιλογή της τέχνης ως τρόπου ζωής, και που και οι ίδιοι είχαν έμμεση ή και άμεση ανάμιξη με τις τέχνες.

Πάντα αγαπούσα την τέχνη σαν σύνολο και ζωγράφιζα πριν ακόμα αγαπήσω το βιολί και την μουσική. Στη μουσική βρίσκεται ίσως το πιο κυρίαρχο και βαθύ μου πάθος και επίσης ο κύριος όγκος σπουδών, μελέτης και εμπειριών.

Τα άτομα που με έχουν επηρεάσει είναι πολλά και ανήκουν σε διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους όπως και η ίδια η δουλειά μου άλλωστε.

Ξεκινάω από την ίδια μου την οικογένεια , τους γονείς μου τον πατέρα μου καθηγητή Αρχιτεκτονικής και την μητέρα μου διακοσμήτρια και τα δυο μου μεγαλύτερα αδέλφια που σπούδασαν ζωγραφική στην σχολή Καλών τεχνών και μετεκπαιδεύτηκαν αμφότεροι στο εξωτερικό.

Ειδικά τα αδέλφια μου ως μεγαλύτερα αλλά και με μεγάλη και σημαντική διαδρομή στα εικαστικά, αποτέλεσαν πάντα πηγή έμπνευσης αλλά και μιας άτυπης αλλά ουσιαστικής για μένα μαθητείας που φυσικά ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Απλά η μαθητεία και η ίδια εξελίσσεται σαν διαδικασία και κάποια στιγμή την αφήνεις να συνεχιστεί, γινόμενος ο ίδιος ενεργός και συνειδητός καλλιτέχνης.

2.Από που αντλείς ιδέες για τη δουλειά σου;

Αντλώ την έμπνευση μου από τα χιλιάδες καθημερινά ερεθίσματα που δέχεται ο κάθε «λήπτης» άνθρωπος αυτές τις μέρες. Βομβαρδιζόμαστε από εικόνες και πληροφορία και αυτές ποικίλουν σε βάθος, σε αλήθεια , σε αισθητική.

Νομίζω το σημαντικό είναι ο τρόπος που ο κάθε καλλιτέχνης φιλτράρει το ερέθισμα και το μετουσιώνει σε τέχνη. Η προσωπική ματιά του καθενός με λίγα λόγια.

Εμένα πάντα με ενδιαφέρει ο,τι κάνω να έχει πνεύμα, χιούμορ , αλήθεια , ερωτισμό , αντιθέσεις , χωρίς ωστόσο να εμπεριέχονται όλα αυτά τα συστατικά στα έργα μου ταυτόχρονα.

 

3.Γιατί κάνεις ο,τι κάνεις; Εκτόνωση, δημιουργικότητα ή μοναξιά;

Υποθέτω και τα τρία …ίσως τελικά η φύση μου να είναι μοναχική , δημιουργική και να έχει ανάγκη από μια τεράστια βαλβίδα εκτόνωσης κι αυτή ευτυχώς είναι η έκφραση. Έκφραση μέσω της τέχνης. Είτε αυτή είναι η μουσική , ή η εικαστική δημιουργία ή σπανιότερα ο λόγος.

Ο ρόλος του καλλιτέχνη για μένα δεν είναι μια ταμπέλα. Είναι ίσως μια ιδιαίτερη ματιά πάνω στη ζωή , ένα μαγικό φίλτρο , ένας παραμορφωτικός καθρέπτης , μια διαστρέβλωση ή και ένας απόηχος της πραγματικότητας.

4.Με ποιο τρόπο φτιάχνεις τα σκίτσα σου;

Χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο ήταν μια ιδέα που μου ήρθε όταν βρέθηκα για διδακτορικό στο βιολί στην Αμερική και άρχισα να σκιτσάρω χρησιμοποιώντας απλές εφαρμογές . Σιγά σιγά μαγεύτηκα από την διαδικασία κι έκτοτε έχω κάνει πάνω από δυο χιλιάδες σκίτσα-έργα.

 

5.Θέλεις να περάσεις κάτι μέσα από τα έργα σου; Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης προσπαθεί συνειδητά να περάσει κάποιο μήνυμα ή είναι κάτι που προκύπτει αργότερα;

Σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες στις μέρες μας που θέλουν να περάσουν μηνύματα κοινωνικά , αντιπολεμικά, ή άλλα. Εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να κάνω κάτι στρατευμένο με την έννοια της εντελώς στοχευμένης τέχνης για να μεταφέρει ένα πολύ ευανάγνωστο μήνυμα.

Αυτή η τέχνη , καθώς και το απολύτως αυτονόητο σαν σχόλιο δεν με ενδιαφέρει ακόμα κι αν μεταφέρει ένα χρήσιμο ή θετικό μήνυμα για την ανθρωπότητα. Τώρα αν προκύψει κάποιο έργο στο οποίο η εστίαση είναι το μήνυμα και με εκφράζει καλλιτεχνικά, έχει καλώς.

Με ενδιαφέρει ένα δημιούργημα που κρύβει πολλά επίπεδα ανάγνωσης και γι’αυτό αποφεύγω και την χρήση τίτλων.

 

6.Ποιος είναι κατά τη γνώμη σου ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία; Πιστεύεις ότι μπορεί να έχει ρόλο στη σημερινή κοινωνία;

Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να παραμένει αυθεντικός, αληθινός και αναπόφευκτα να αντικατοπτρίζει κάτι απ’την εποχή στην οποία ανήκει. Ο ρόλος για μένα δεν είναι μια ταμπέλα.

Eίναι ίσως μια ιδιαίτερη ματιά πάνω στη ζωή , ένα μαγικό φίλτρο , ένας παραμορφωτικός καθρέπτης , μια διαστρέβλωση ή και ένας απόηχος της πραγματικότητας. Tης δικής του πάντα πραγματικότητας, που επιθυμεί να την εκφράσει με το μέσο που διαλέγει και να την επικοινωνήσει με το ορατό ή αόρατο κοινό του.

Η τέχνη είναι απαραίτητη στην εποχή μας και σε κάθε εποχή γιατί ανεβάζει τις δονήσεις μας και λεπταίνει τις αισθητήριες χορδές μας ανεξάρτητα απ’το αν μεταφέρει κάποιο μήνυμα ή είναι εντελώς αφηρημένη.

Όσο απαραίτητη όμως είναι η τέχνη, τόσο απαραίτητη είναι και η παιδεία που μας επιτρέπει να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την αξία της και την θέση της στη ζωή μας.

 

7.Θα ήθελες να βιοπορίζεσαι μέσα από την τέχνη σου; (αν δεν το κάνεις ήδη)

Βιοπορίζομαι κυρίως από τη μουσική και το βιολί , διδάσκοντας και δίνοντας συναυλίες και ρεσιτάλ , όμως γιατί όχι , θα ήθελα να βαθύνω και το εικαστικό μου κομμάτι και να του βρω και περισσότερες εφαρμογές. Ετοιμάζω την πρώτη παρουσίαση της δουλειάς μου.

8.Ποιο είναι το αγαπημένο σου δημιούργημα και γιατί;

Αν μιλάμε για δικό μου δημιούργημα έχω κάποια που αγαπώ, αν η ερώτηση αφορά σε δημιουργίες άλλων θα μπορούσα να αναφέρω πολλά σημαντικά αριστουργήματα μέσα στην ιστορία της μουσικής και της τέχνης συνολικά που με έχουν συγκινήσει βαθιά.

9.Σε επηρεάζει η αρνητική κριτική;

Δεν είμαι από αυτούς που χτίζουν παλάτια φτιαγμένα από αρνητικά σχόλια και δεν νομίζω πως είμαι δεκτικός στην αρνητική κριτική. Θέλω από όποιον επιχειρεί να με κριτικάρει να προσπαθήσει τουλάχιστο να αφαιρέσει την εκ των προτέρων αρνητική διάθεση απέναντι στα έργα μου. Δέχομαι οποιαδήποτε άποψη έχει κάτι παραγωγικό να μου προσφέρει και απορρίπτω την αφοριστική εμπρηστική κριτική.

 

10.Ξέρεις κανένα καλό ανέκδοτο;

Ήταν μια φορά μια πάπια κι ένας πάπιος και λέει ο πάπιος στην πάπια

Παπαπαπαπα? και απαντάει η πάπια ‘ΑΠΑΠΑΠΑΠΑ {χαχα}αυτό ήταν ίσως το μοναδικό ανέκδοτο του πατέρα μου αλλά πάντα γελούσαμε όταν το έλεγε…

 

11.Αν η ζωή σου ήταν ταινία ποια θα ήταν αυτή;

Η ταινία μου ακόμα γυρίζεται…

καλλιτέχνης - Πέτρος Χρηστίδης - amigo.gr

Μπορείτε να δείτε την δουλειά του Πέτρου Χρηστίδη και να επικοινωνήσετε μαζί του, μέσα από τα παρακάτω  links:

Facebook page: Petros Christidis artist  (Η σελίδα είναι ακόμα υπό κατασκευή).

Facebook page: Petros Christidis Violinist and Composer.

YouTube chanel: petrostheviolinist.


Δημοσίευσε τη δουλειά σου

Αν είσαι καλλιτέχνης ή γνωρίζεις κάποιον που διακρίνεται για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του, επικοινώνησε μαζί μας μέσα από τα Social Media ή τη φόρμα επικοινωνίας στο κάτω μέρος της σελίδας. Εκτός από τιμή θα είναι και χαρά μας να δημοσιεύσουμε τη δουλειά σου.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!