No escape – Χωρίς διέξοδο

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

No Escape ( Χωρίς διέξοδο) – 2015

No Escape : Η ιμπεριαλιστική επέκταση της Δύσης στην Ανατολή δεν γίνεται μόνο μέσω πολέμων. Η τουλάχιστον ο πόλεμος είναι η πρόφαση για την εγκαθίδρυση επιχειρήσεων σε ανατολικές χώρες με σκοπό το κέρδος φυσικά.

Τι γίνεται όμως όταν οι πολίτες μιας τέτοιας χώρας αποφασίζουν να επαναστατήσουν απέναντι σε αυτήν την πολιτική που προφανώς λόγω ιδιωτικών συμφερόντων στηρίζεται από την κυβέρνηση της χώρας τους; Και στο επίκεντρο της ιστορίας μας, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το επαναστατικό κίνημα για έναν Αμερικάνο επιχειρηματία και την οικογένεια του που τυχαίνει να βρίσκεται στο λάθος μέρος την πιο λάθος στιγμή;

Η ταινία κατηγορήθηκε για ρατσισμό, ότι οι καλοί Αμερικάνοι δολοφονούνται από τους κακούς Ασιάτες, και χαρακτηρίσθηκε αμερικανική προπαγάνδα. Αδίκως κατά τη γνώμη μου, αφού εξ αρχής προβάλλονται οι λόγοι αντίστασης των κατοίκων.

Έτσι κι αλλιώς σχεδόν όλες οι αμερικάνικες ταινίες σφύζουν από προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Εκλαμβάνω λοιπόν το No Escape ως μια απλά καθαρόαιμη περιπέτεια παλαιάς κοπής.

Υπόθεση

Ένα έντονο διεθνές θρίλερ, το No Escape επικεντρώνεται σε έναν Αμερικανό επιχειρηματία (Owen Wilson) καθώς αυτός και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στο νέο σπίτι τους στη Νοτιοανατολική Ασία για επαγγελματικούς λόγους.

Βρίσκονται ξαφνικά στη μέση μιας βίαιης πολιτικής εξέγερσης και πρέπει να ψάξουν για μια ασφαλή απόδραση καθώς οι αντάρτες επιτίθενται ανελέητα στην πόλη.

Σε  σκηνοθεσία του John Erick Dowdle και του αδελφού του Ντρού. Το μήνυμα που  ελπίζουν να μεταδώσουν στο κοινό είναι:

«Για εμάς, το βασικό θέμα είναι η σημασία της οικογένειας και η δύναμη που σου δίνει. Όταν μια οικογένεια είναι δεμένη και δουλεύει σαν ομάδα, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Στην αρχή της ιστορίας μας, ο βασικός χαρακτήρας αισθάνεται ότι έχει απογοητεύσει την οικογένειά του, ότι ίσως να είναι καλύτερα χωρίς αυτόν. Μέσα στην κρίση όμως, συνειδητοποιεί ποιος είναι ο ρόλος του. Για μας, η ταινία αυτή δεν μιλά για την επιβίωση σε ένα πραξικόπημα. Μιλά για την οικογένεια που γίνεται γροθιά για να επιβιώσει.»

Γιατί θα το δεις

Το No Escape είναι μια περιπέτεια που η δράση της ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά της ταινίας και διαρκεί έως το τέλος της. Πλήρης σε στιγμές έντασης και αγωνίας, γεμάτη στιγμές “κορώνα ή γράμματα” όπου ο πρωταγωνιστής καλείται να αποφασίσει αστραπιαία ρισκάροντας την επιβίωση της οικογένειας του.

Δεν έχουμε συνηθίσει τον Owen Wilson σε τέτοιους ρόλους και μας εκπλήσσει ευχάριστα. Προφανώς μπορείς να καταλάβεις την έκβαση της παρόλες τις επικείμενες ανατροπές που θα σου κρατήσουν το ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για απόλυτη περιπέτεια, με αρκετές σκηνές βίας και αγωνίας, και σαν τέτοια πρέπει να ληφθεί.

Σκηνοθεσία Τζον Έρικ Ντόουντλ με τους: Όουεν Γουίλσον, Λέικ Μπελ, Πιρς Μπρόσναν

Για περιπέτεια και μάλιστα επιστημονικής φαντασίας δες κι εδώ : Pandorum


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!