Γιατί ο καλλιτέχνης είναι το επάγγελμα του μέλλοντος

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Καλλιτέχνης : Το επάγγελμα του μέλλοντος

Ένα επάγγελμα του μέλλοντος θα είναι ο καλλιτέχνης – πάσης φύσεως. Σου φαίνεται απίθανο ε; Όπως θα διάβασες και στο προηγούμενο άρθρο μας “Επαγγέλματα του μέλλοντος – Τεχνολογική ανεργία” , είναι πλέον θέμα χρόνου οι περισσότερες εργασίες να εκτελούνται από μηχανές και προγράμματα.

Εκτός από τα αρνητικές συνέπειες που έχει η αντικατάσταση του ανθρώπου από τη μηχανή, υπάρχουν και θετικά. Εκτός από την αφθονία αγαθών σε καλύτερες μάλιστα τιμές και ποιότητα, ένα θετικό είναι και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου. Βασική προϋπόθεση βέβαια να μην προκύπτει από την ανεργία αλλά από τη μείωση του εργασιακού μόχθου.

Πρώτο ξέσπασμα μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας

Το μεγάλο ξέσπασμα στην μουσική, το σινεμά και την τέχνη γενικότερα έγινε παράλληλα με την Βιομηχανική Επανάσταση (1760-1860).  Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της ήταν η εκτεταμένη χρήση τεχνικών μέσων που περιόριζαν την χειρωνακτική εργασία και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Φυσικά δεν ξεχνάμε και την μαζική χρήση των μεταφορικών μέσων.

Επάγγελμα του μέλλοντος - kallitehnis - kallitexnis - epaggelma - ergasia - mellontos

Ο ελεύθερος χρόνος ήταν γεγονός. Αφού δεν χρειαζόταν ο άνθρωπος να παλεύει όλη μέρα με τη γη για να επιβιώσει, στράφηκε προς την ψυχαγωγία και διασκέδαση του.

Φυσικά ο,τι έχει μεγάλη κι ευρεία απήχηση εμπορευματοποιείται. Από το 1950 και μετά η βιομηχανία του θεάματος σε συνδυασμό με την διαφήμιση πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ζητείται καλλιτέχνης

Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα τεχνολογικών αλλαγών θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο μας. Οι μηχανές και τα προγράμματα βέβαια δεν είναι δυνατόν να παράξουν τέχνη (ελπίζω). Δεν έχουν υποσυνείδητο, αισθητικά κριτήρια, ανάγκη για έκφραση και δημιουργία, υπαρξιακές ανησυχίες, φόβο κι ελπίδες… συναίσθημα με λίγα λόγια.

Επάγγελμα του μέλλοντος - kallitehnis - kallitexnis - epaggelma - ergasia - mellontos - youtuber

Μια κοινωνία λοιπόν με μηχανές να εκτελούν όλες τις χρονοβόρες και κοπιαστικές εργασίες θα έχει αρκετό χρόνο για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Ήδη συμβαίνει έως ένα βαθμό.

Η ξαφνική άνθιση κι επιτυχία των YouTubers αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Κάθε YouTuber αποτελεί μια ατομική επιχείρηση μικρή ή μεγάλη που κατά βάθος αργά ή γρήγορα, πέρα από την δημιουργία και την έκφραση, σκοπό έχει να επιβιώνει μέσα από το περιεχόμενο που παράγει.

Η ανάγκη για τέχνη λοιπόν είτε πρόκειται για μουσική, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλυπτική είτε για υποκριτική, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο όσο η εργασία γίνεται τεχνοκρατική και αυτοματοποιημένη. Ένα βασικό επάγγελμα του μέλλοντος λοιπόν, θα είναι ο κάθε μορφής καλλιτέχνης.

Συμπεράσματα

Επάγγελμα του μέλλοντος - kallitehnis - kallitexnis - epaggelma - ergasia - mellontos

Προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα. Όπως και να ‘χει οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν, όσες νέες κι αν δημιουργηθούν. Απ’ ο,τι φαίνεται ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς και η παγκόσμια οικονομία καταρρέει.

Τι θα γίνει με τον αριθμό των ανέργων που θα υπερδιπλασιαστεί. Μήπως στην καρδιά του καπιταλισμού θα ήταν λογικό ένα αριστερίζον μέτρο; Ένας εγγυημένος ελάχιστος μισθός για όλους ας πούμε; Ή θα παίζουμε Hunger Games στο τέλος;

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο, τι νόημα έχει όλη αυτή η τεχνολογική επανάσταση αν δεν μπορούν -αν όχι όλοι- οι περισσότεροι να την απολαύσουν;


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!