Η ζωή μας σε αριθμούς

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Η ζωή μας σε αριθμούς

Παραπονούμαστε συνεχώς ότι δεν έχουμε τον χρόνο να κάνουμε πράγματα που θέλουμε. Αγανακτούμε με τον χρόνο που αφιερώνουμε για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην, κάνοντας μια δουλειά που ίσως δεν μας αντιπροσωπεύει.  Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο πραγματικά ελεύθερο χρόνο έχεις και που ακριβώς τον αφιερώνεις;

Η ζώη μας  μπορεί να μεταφρασθεί σε αριθμούς. Παρακάτω θα επιχειρήσω να προσδιορίσω ακροθιγώς τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει στη διάρκεια της ζωής του ένας μέσος άνθρωπος που κατοικεί σε μια χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου.

“Τα κακά νέα είναι ότι η ζωή σου πετάει και χάνεται… τα καλά νέα είναι ότι εσύ είσαι ο πιλότος”

Μέσος όρος ζωής

Ο μέσος όρος ζωής ενός ανθρώπου που ζει σε μια ανεπτυγμένη χώρα είναι περίπου 80 χρόνια. Ανάλογα τη χώρα βέβαια μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται κατά 3-5 χρόνια. Εμείς θα κρατήσουμε τον μέσο όρο των 80 ετών.

Φαίνεται μεγάλο διάστημα αλλά δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς ότι η ζωή στη γη εμφανίστηκε πριν από περίπου 3.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μην καταφέρεις καν να φτάσεις σε αυτή την ηλικία για έναν σωρό λόγους που δεν θ’ αναλύσουμε εδώ.

Η ζωή μας σε τίτλους

Γεννιέσαι, μαθαίνεις να περπατάς και να μιλάς, γίνεσαι ένα άτακτο και ζωηρό πιτσιρίκι, εξελίσσεσαι σε έναν έφηβο που τρελαίνει τους γονείς του και τελικά στα 18 θεωρείσαι ενήλικας. Στα 18 λοιπόν λογικά  θα μπεις σε κάποια σχολή και ίσως πιάσεις μια δουλίτσα παράλληλα.

Όταν μετά από -ιδανικά- 4 χρόνια τελειώσεις, πιθανότατα δεν θα επιστρέψεις σε επιπλέον σπουδές. Δουλεύεις λοιπόν μέχρι τα 65 σου χρόνια (τα δεδομένα συνταξιοδότησης αλλάζουν συνεχώς, εμείς θα θέσουμε τα 65 ως σημείο αναφοράς).

Μάντεψε… τα χρόνια που δουλεύεις αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής σου! Και επί της ουσίας είναι η πραγματική ζωή σου. Πριν τα 18 ήσουν παιδί και μετά τα 65 θεωρείσαι ηλικιωμένος. Πώς σκοπεύεις να περάσεις αυτά τα χρόνια;

Θα δουλεύεις 9-5 περιμένοντας εναγωνίως τα Σαββατοκύριακα επειδή δεν σου αρέσει η δουλειά σου ή θα σπαταλάς το χρόνο σου στα social media και στην TV επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις; Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Ας πούμε ότι η επαγγελματική σου ζωή ξεκινάει στα 25 σου χρόνια. Μέχρι τα 65 έχεις στη διάθεση σου 2085 εβδομάδες=40 χρόνια, ακόμη κι αν ο μέσος όρος είναι τα 80 χρόνια, κι αυτό γιατί από τα 65 και μετά η σωματική σου υγεία επιδεινώνεται.

Παραγωγικά χρόνια

Οπότε το παραγωγικό κομμάτι της ζωής σου εκτείνεται από τα 18 εώς τα 65 σου χρόνια. Αντί λοιπόν να περάσεις αυτό το διάστημα αναμένοντας κάθε μήνα το μισθό σου κάνοντας μια δουλειά που δεν σε γεμίζει, ανακάλυψε τι πραγματικά θέλεις να κάνεις.

Αυτό πρακτικά σημαίνει να αφιερώσεις από ένα έως πέντε χρόνια της ζωής σου για να μάθεις επαρκώς μια τέχνη που σε εκφράζει και σε εμπνέει ή για να ξεκινήσεις και να χτίσεις την επιχείρηση που πάντα ονειρευόσουν. Ζήσε τη ζωή σου δηλαδή όπως θα ήθελες αντί να συμβιβαστείς απλά με κάτι βολικό.

Δικαιολογίες υπάρχουν άπειρες για να μην το κάνεις. Προφανώς συμβαίνουν διάφορα παράλληλα στη ζωή μας κι αυτό δεν θ’ αλλάξει ποτέ. Μην παραπονιέσαι όμως ότι δεν έχεις το χρόνο.

Ανακάλυψε το άρθρο – βίντεο: Η ζωή δεν είναι ταξίδι.

Ο ελεύθερος χρόνος σου σε χρόνια

Δεν θα υπολογίσω τον ελεύθερο χρόνο σου από την ηλικία των 18 ετών και μετά, αλλά ολόκληρης της ζωής σου. Σκοπός του άρθρου δεν είναι η ακρίβεια στον προσδιορισμό του ελεύθερου χρόνου που διαθέτουμε αλλά η συνειδητοποίηση της ύπαρξης του.

80 χρόνια ζωής – 15 χρόνια (σύνταξη) = 65 χρόνια

65 χρόνια ζωής – 22 χρόνια ύπνος (8 ώρες την ημέρα) = 43 χρόνια

43 χρόνια ζωής – 4 χρόνια σπουδών = 39 χρόνια

39 χρόνια ζωής – 3 χρόνια ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους μας = 36 χρόνια

36 χρόνια – 5 χρόνια οικιακές δουλειές (καθαριότητα, μαγείρεμα, φαγητό κλπ) = 31 χρόνια

31 χρόνια – 12 χρόνια εργασίας (8 ώρες την ημέρα) = 19 χρόνια

19 χρόνια – 6 χρόνια οδηγώντας, περιμένοντας στις ουρές, κάνοντας σεξ και άλλα πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε = 13 χρόνια

*(Αν προσαρμόσουμε τους παραπάνω πρόχειρους υπολογισμούς από τα 18 εώς τα 65 χρόνια μας και όχι για όλο το διάστημα της ζωής μας μέχρι τα 65 έτη, προκύπτουν 8 χρόνια ελεύθερου χρόνου. Ακόμη και κατά την ενηλικίωση όμως αφιερώνουμε χρόνο στην εκμάθηση κάποιας τέχνης ή στην ανάπτυξη κάποιας δεξιότητας).

13 χρόνια ελεύθερου χρόνου

Έχουμε λοιπόν αναρωτηθεί που καταναλώνουμε 13 χρόνια ελεύθερου χρόνου; 13 χρόνια αρκούν για να γίνεις εξπέρ σε 11 επαγγέλματα αν υποθέσουμε ότι το καθένα απαιτεί 10.000 ώρες μελέτης. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τελειοποιούν ούτε ένα.

Μάντεψε λοιπόν που καταναλώνουν όλον αυτόν το χρόνο. Σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά. Τηλεόραση, social media, βιντεοπαιχνίδια,σειρές κ.α.

Θα πας και διακοπές, και ταξίδια και σινεμά και βόλτες και θα κάνεις και πράγματα που τέλος πάντων απολαμβάνεις. Προφανώς δεν λέει κανείς να κατακτήσεις 11 επαγγέλματα, αλλά να γίνεις καλός σε ένα!

Ένα που το αγαπάς, με το οποίο παθιάζεσαι και σε εμπνέει, που σε κάνει να νιώθεις και να είσαι δημιουργικός. Οπότε αποφάσισε απλά που θέλεις να αφιερώσεις τον χρόνο σου και μην παραπονιέσαι.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να νιώσει κανείς άσχημα για το πως εκμεταλλεύεται ή απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του αλλά να συνειδητοποιήσει ότι έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει αυτό που αγαπάει, άσχετα με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Εσύ, πώς αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου; Σχολίασε παρακάτω και μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:




Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!