Η ζωή δεν είναι ταξίδι (Video)

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Η ζωή δεν είναι ταξίδι

Όλοι έχουμε την ανάγκη να ανακαλύψουμε το νόημα της ζωής. Επιδιώκουμε να καθορίσουμε τον ρόλο μας στο παιχνίδι της δημιουργίας, πιστεύοντας ότι πρέπει ν’ αφήσουμε ένα στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αν όχι  με πράξεις πάντα  αλλά με το νου, δημιουργούμε προσδοκίες και κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Λίγο πολύ βιώνουμε στιγμές απόλυτης ευχαρίστησης αλλά και απόλυτης ματαιότητας. Η ζωή παρομοιάζεται συνήθως με ένα ταξίδι που όπως όλα τα ταξίδια έχει αρχή και τέλος.

Σε αυτό το ταξίδι λοιπόν θέλουμε να δημιουργήσουμε, να νιώσουμε, να ξεχωρίσουμε, να διακριθούμε , να πετύχουμε, ν’ αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Κατά τη διάρκεια βέβαια κάνουμε λάθη, απελπιζόμαστε, πληγώνουμε, συγκρίνουμε, κρίνουμε , ενθουσιαζόμαστε κι απογοητευόμαστε , προσπαθώντας να κατακτήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας.

Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σ’ αυτά που ξεχνάμε να ζήσουμε στην πραγματικότητα.

Η ζωή είναι τραγούδι

Η ζωή παρομοιάζεται πιο εύστοχα με ένα τραγούδι. Απλά πρέπει να τραγουδάς ή να χορεύεις όσο ακόμη ακούγεται η μουσική.

Την πραγματικότητα αυτή εμείς την καθορίζουμε. Έχουμε θέσει μέτρα και σταθμά έξω από την ουσία μας και ίσως γι’ αυτό πολλές φορές μας κατακλύζει ένα αίσθημα ματαιότητας.

Τα πάντα στη ζωή μας είναι διαβαθμισμένα. Αφιερώνουμε τον χρόνο μας για να κατακτήσουμε αυτές τις βαθμίδες. Καλύτερη μόρφωση, καλύτερη δουλειά, περισσότερα λεφτά, καλύτερο σπίτι, εξοχικό, καλύτερο αυτοκίνητο κλπ. Γιατί ;

Βάζουμε προθεσμίες και συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, δουλεύοντας συνήθως για να εκπληρώσουμε τα οράματα άλλων χωρίς να μας γεμίζει η καθημερινότητα μας.

Όλο προσπαθούμε να φτάσουμε κάπου, κι όλο αγχωνόμαστε για το μέλλον και παγιδευόμαστε στο παρελθόν. Το πιο δύσκολο ίσως πράγμα είναι να φρενάρεις τη σκέψη και να απολαύσεις πραγματικά το παρόν.

Η ζωή δεν είναι ταξίδι, δεν έχει έναν τελικό προορισμό που πρέπει οπωσδήποτε να φτάσεις. Η ζωή παρομοιάζεται πιο εύστοχα με ένα τραγούδι. Απλά πρέπει να τραγουδάς ή να χορεύεις όσο ακόμη ακούγεται η μουσική.


Αφορμή για τα παραπάνω ήταν ένα απόσπασμα από μια ομιλία του Alan Watts με τίτλο “Η ζωή δεν είναι ταξίδι”. Ο Alan Wilson Watts (6 Ιανουαρίου 1915 – 16 Νοεμβρίου 1973) ήταν βρετανός φιλόσοφος, συγγραφέας και ομιλητής.

Έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που εκλαΐκευσε την Ανατολική φιλοσοφία (βουδισμός και παράδοση του Ζεν) και την μετέδωσε στη Δύση. Περισσότερα για τον ίδιο εδώ.

Η ομιλία μεταγλωτισμένη στο παρακάτω βίντεο :

Η ζωή δεν είναι ταξίδι - Άλαν Γουότς (μεταγλωτισμένο) | Amigo.gr

Σχολίασε παρακάτω και πες μας τη γνώμη σου.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!