Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ή αλλιώς διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για μια παγκόσμια εκδήλωση εορτασμού των κατορθωμάτων των γυναικών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ζητώντας παράλληλα την ισότητα των φύλων.

Παρατηρείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και φέρνει κοντά κυβερνήσεις, γυναικείες οργανώσεις, εταιρείες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο. Εκτυλίσσονται καλλιτεχνικές παραστάσεις, συνομιλίες, συσκέψεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και πορείες με ευρεία θεματολογία.

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Σύγχρονη θεματολογία

Δεν καλύπτονται θέματα για τα δικαιώματα των γυναικών γενικά κι αόριστα. Στην σύγχρονη εποχή έχουν συγκεκριμένους στόχους.

Η διείσδυση των γυναικών  στην παγκόσμια οικονομία είναι ένας απ’ αυτούς. Μέσω γυναικείας πρωτοβουλίας η καταπολέμηση της φτώχειας παγκοσμίως επίσης. Το μισθολογικό χάσμα επίσης ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι βασικό ζήτημα. Φλέγον θέμα επίσης η γυναικεία κακοποίηση.

Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες ηλικίας  κάτω των 20 ετών, έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Εκδηλώσεις με θέματα μητρότητας επίσης δεν λείπουν από την ατζέντα, όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο στις 7 Μαρτίου, την οποία αναφέρω παρακάτω.

 

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Αν και η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η μέρα της γυναίκας χρονολογείται στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, τελικά το 1910 η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών πρότεινε και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου. Κι αυτό, προς τιμήν και σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Το ψωμί  συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σκέψου ότι μόλις το 1975 θεσμοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε πολλές χώρες πάντως αποτελεί επίσημη αργία: Αφγανιστάν, Αρμενία, Κίνα (μόνο για τις γυναίκες), Ρωσία, Ουγκάντα, Βιετνάμ, Ζάμπια κ.α.

Για περισσότερες ιστορικές πληροφορίες μπείτε στην αγγλόφωνη Wikipedia -γιατί η ελληνική περιορίζεται σε 4 παραγράφους-  πατώντας εδώ.

Γιατί γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

Γιορτάζουμε, για να μην λησμονούμε τον βασικό της στόχο, που είναι να υπάρξει απόλυτη φυλετική ισότητα παγκοσμίως. Είναι κάτι που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Υπάρχει ακόμη μεγάλο μισθολογικό κενό σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Ακόμη, οι στατιστικές δείχνουν ότι μόρφωση, η περίθαλψη και η υγεία των γυναικών, είναι πολύ κατώτερη από αυτή των ανδρών. Όπως και τα κρούσματα βίας απέναντι σε γυναίκες είναι κατά πολύ υψηλότερα.

φυλετικη ισοτητα - Παγκοσμια ημερα της γυναικας

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το φυλετικό χάσμα υπολογίζεται να κλείσει γύρω στο 2186! Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιους αριθμούς. Το 2017 οι γυναίκες συνολικά, υπολογίζεται ότι δούλεψαν 51 μέρες “δωρεάν” εξαιτίας της μισθολογικής διαφοράς.

Στην Βρετανία για παράδειγμα σε κάποιες μεγάλες εταιρείες, οι γυναίκες αμείβονται με κάτω από τον μισό μισθό σε σχέση με τους άντρες, για την ίδια θέση εργασίας.

Με την ισότητα των φύλων να απέχει περίπου 168 χρόνια, επικρατεί αισιοδοξία ότι η ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών, θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Η φετινή θεματολογία για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Το κεντρικό θέμα της φετινής ημέρας της γυναίκας για το 2018 είναι το #PressforProgress. Πίεση δηλαδή, ή καλύτερα κινητοποίηση για πρόοδο.

Ένα “σπρώξιμο” πιο απλά, για να αυξηθεί το παγκόσμιο κίνημα της υπεράσπισης, του ακτιβισμού και της υποστήριξης, γύρω από την ισότητα των φύλων και τον σεξισμό. Στόχος είναι να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν τον αγώνα για ισότητα.

Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ

Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξεις κι εσύ αυτόν τον σκοπό:

1 . Κάνε μια δέσμευση για την ισοτιμία.

Μπες στον ιστότοπο “Παγκόσμια Μέρα Της Γυναίκας” – International Women’s Day – IWD, και δώσε την υπόσχεση -συμβολικά ή έμπρακτα- να βοηθήσεις γυναίκες και έφηβες σε όλο τον κόσμο να φτάσουν τις φιλοδοξίες τους.

2 . Πάρε μέρος σε μια από τις εκδηλώσεις που τρέχουν ήδη παγκοσμίως.

Μέσα στον ιστότοπο IWD , μπορείς να βρεις εκδηλώσεις που συμβαίνουν σε διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου, και να τσεκάρεις ποια πρόκειται να γίνει κοντά σου και να πάρεις μέρος. Στο Λονδίνο για παράδειγμα την Κυριακή 4 Μαρτίου οργανώθηκε πορεία. Έψαξα να βρω κάποια εκδήλωση στην Ελλάδα. Παραδόξως, έχει καταχωρηθεί μια εκδήλωση στην Τήνο, με θέμα την Μητρική Ψυχική Υγεία:

“Η ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ φιλοξενεί ένα event για την προώθηση της μητρικής ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών. Σήμερα στην Ελλάδα, 1 στις 10 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 1 στις 7 μετά τη γέννηση, πάσχουν από κατάθλιψη. 

Η ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ στοχεύει να πιέσει για έλεγχο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί η μεταγεννητική κατάθλιψη.

Παγκοσμια ημερα της γυναικας - καταθλιψη

Keyspeaker Chrissa Georgiades MSc LP, ιδρυτής και ψυχολόγος, επιρροές της μητρικής κατάθλιψης στην ανάπτυξη των βρεφών”

3 . Οργάνωσε μια δική σου εκδήλωση.

Δεν είναι πολύ αργά. Η κοινότητα του IWD ενθαρρύνει τον καθένα να φιλοξενήσει κάποιον εξέχοντα ομιλητή και να δημιουργήσει την δική του εκδήλωση. Ακόμη και μια συζήτηση γύρω από το θέμα με φίλους και καφέ είναι κάτι.

 

Τι δεν είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σίγουρα δεν πρέπει να συγχέεται με τη γιορτή της μητέρας ή με τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Γιατί κάπως έτσι αντιμετωπίζεται από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Με δώρα και τρυφερά λόγια, άνδρες και παιδιά εύχονται στη μητέρα, τη σύζυγο, τη φίλη χρόνια πολλά!

Φυσικά δεν είναι κακό -ίσα-ίσα- αρκεί πίσω από κάθε τέτοια πράξη, να υπάρχει επίγνωση ή έστω μια αναφορά της ουσιαστικής βαρύτητας της γιορτής.

Πηγές: Αγγλόφωνη Wikipedia και o ιστότοπος IWD, links των οποίων συναντήσατε μέσα στο άρθρο.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook και να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!