Παρασκευή και 13 – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Παρασκευή και 13 για μένα

Παρασκευή και 13… Σαν μαθητής δημοτικού έγινα σημαιοφόρος με τον αριθμό 13. Θυμάσαι… με τα 10άρια στον έλεγχο που είχαν όλα τα πιτσιρίκια κάναμε κλήρωση. Από μικρός λοιπόν αποφάσισα ότι το 13 είναι ο τυχερός μου αριθμός. Με το 13 με αποζημιώνει η ρουλέτα και 13 Ιουλίου παντρεύτηκα (ουδέν σχόλιον από τους ορκισμένους εργένηδες :D). Όταν το 13 συνδυάζεται με Παρασκευή; Οι μαύρες γάτες μου φέρνουν 50ευρα.

Όλα είναι στο μυαλό. Αν είσαι προληπτικός μάλλον θα έχεις και τα ανάλογα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά γιατί η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται γρουσούζικη; Γιατί επηρεάζει τόσους ανθρώπους παγκοσμίως;

asteia - asteia status - γέλιο - gelio

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται γρουσούζικη κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες. Εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία η Τρίτη και 13 έχει την τιμητική της. Ίσως επειδή Τρίτη 29/5 /1453 έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Οθωμανών. Για τους Ισπανούς δεν ξέρω, όποιος γνωρίζει είναι ευπρόσδεκτος στα να σχολιάσει.

Η πρόληψη αναφορικά με την Παρασκευή και 13 ρίζωσε στο κοινό συνειδητό μέσω της ομώνυμης ταινίας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1980. Υπάρχουν βέβαια και μερικές θεωρίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με την αρχική της προέλευση:

  • Η επικρατέστερη ότι η Βαγγελίτσα έδωσε το μήλο στον δόλιο τον Αδάμ Παρασκευή. Τη συνέχεια την ξέρετε… Αλλιώς τώρα θα ήμασταν αραχτοί στον Παράδεισο. (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = “κακό” και malum = “μήλο”)
  • Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου. Το μπλάνκο του Θεού.
  • Παρασκευή επίσης σταυρώθηκε ο Χριστός.
  • Σύμφωνα με κάποιες ιστορίες ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο. Καλησπέρα και καλή βραδιά…
  • Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.

Γενικά ο χριστιανισμός την έκαψε την Παρασκευή…

Ο αριθμός 13

Το 13 είναι ο αριθμός που θεωρείτε κακότυχος, ακριβώς επειδή σπάει την αρμονία του 12. 12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Ιμάμηδες, οι 12 μαθητές του Χριστού.

Το +1 στον αριθμό 12 συμβολίζει την αρχή ενός νέου, άγνωστου κύκλου και προκαλεί ανησυχία… τουλάχιστον σε αυτούς που τους αρέσει η ακινησία και η ρουτίνα τους.

Οι αλλαγές δεν φέρνουν ατυχή γεγονότα. Ως ατυχή γεγονότα ορίζουν τις αλλαγές, αυτοί που δεν γουστάρουν τις αλλαγές.

Δες επίσηςMake my Fri-day | 13/7/2018


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!