Επαγγέλματα του μέλλοντος – Τεχνολογική ανεργία

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος πρόκειται να απορροφήσουν λιγότερους εργαζόμενους απ’ όσους απασχολούν τώρα. Για να υπάρχεις στην σύγχρονη αγορά εργασίας πρέπει όχι μόνο να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα αλλά να είσαι και σε θέση -αν χρειαστεί- να αλλάξεις ακόμη και ολοκληρωτικά την επαγγελματική σου ιδιότητα.

Βλέπω τα παιδιά που αγωνιούν για τις πανελλήνιες. Άραγε σκέφτεται κανείς αν το επάγγελμα που διαλέγει να σπουδάσει θα έχει ζήτηση όταν αποφοιτήσει σε 5-6 χρόνια; Οι σύγχρονες δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις θα αλλάξουν καθοριστικά την παγκόσμια αγορά εργασίας.

Μπορεί να νιώθεις ασφαλής με τη δουλειά σου. Μπορεί να πιστεύεις οτι δεν θα σ’ αγγίξουν οι αλλαγές. Βασικά είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ο,τι θες. Όσο πάντως μένεις στάσιμος και δεν εξελίσσεσαι ακόμη και στην δουλειά σου, οι εξελίξεις θα σε ξεπεράσουν αργά ή γρήγορα.

Τεχνολογικές εφαρμογές στην εργασία σήμερα

Οι αυτοματοποιήσεις πολλών επαγγελμάτων είναι ήδη γεγονός. Από τα πιο απλά όπως η τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών, μέχρι το χτίσιμο ενός σπιτιού -σε λιγότερο από 24 ώρες- μέσω 3D printer.

Έχεις ακούσει για την κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό; Μόλις πέρυσι, η Γερμανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε τις δοκιμές αυτοματοποιημένων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους. Σε ΗΠΑ και Κίνα έχει ήδη γίνει.

Εταιρείες όπως η Google, η Tesla, η Mercedes, η BMW κ.α. κατασκευάζουν και δοκιμάζουν πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα. Μέχρι το 2020 θα κυκλοφορούν 10 εκ. αυτόνομα οχήματα σε δημόσιους δρόμους, ενώ το 2040 υπολογίζεται ότι θα αποτελούν τα 3/4 των οχημάτων.

Θα μου πεις τώρα, εγώ δεν είμαι οδηγός, και τι έγινε;

Το 2015 το alphago -πρόγραμμα υπολογιστή δημιουργημένο από την Google Deep Mind- νίκησε τον πρωταθλητή κι επαγγελματία παίκτη του Go ή  Baduk στην Κίνα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με απλούς κανόνες αλλά περίπλοκη στρατηγική που ξεπερνά σε βάθος το σκάκι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το alphago είναι ένα πρόγραμμα που μαθαίνει μόνο του. Γίνεται άμεσα καλύτερο παίζοντας με ανθρώπους αλλά και με άλλους υπολογιστές.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να ξεπεράσει τον πιο καταρτισμένο επαγγελματία μέσα σε μερικές ώρες ή μέρες.  Φαντάζεσαι λοιπόν τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας στην εργασιακή πραγματικότητα.

epaggelmata tou mellontos - texnologiki anergia - theseis ergasias
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/ – Buster Benson

Επαγγέλματα του μέλλοντος στην πράξη

Καταλαβαίνουμε οτι όσο η ανθρώπινη εργασία αντικαθίσταται με μηχανές, τόσο θα λιγοστεύουν τα επαγγέλματα που θεωρούμε δεδομένα. Τα καλά νέα είναι ότι η κατασκευή, ο έλεγχος, η ασφάλεια και η συντήρηση των μηχανών εξαρτάται από τον άνθρωπο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ταινία The Matrix δεν θα αποδειχθεί προφητική.

Τσέκαρε κι αυτό :  Γιατί ο καλλιτέχνης είναι το επάγγελμα του μέλλοντος

Επομένως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα επικεντρώνονται στα μαθηματικά, την πληροφορική, την τεχνολογία και τις μηχανικές επιστήμες. Λίστες με τίτλους επαγγελμάτων θα βρείτε σε οποιαδήποτε αναζήτηση στο Google.

Το κακό με τις παραπάνω επιστήμες είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς, αν όχι ακατανόητες είναι σίγουρα βαρετές – στην διδασκαλία τους τουλάχιστον. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Επαγγέλματα του μέλλοντος - epaggelmata tou mellontos - texnologiki anergia - theseis ergasias

Αν και ήδη υπάρχουν πρωτοβουλίες από ιδιώτες αλλά και εκπαιδευτικούς  να εφαρμόζεται και στην πράξη η διδασκαλία τέτοιων επιστημών, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να μπει στο επίκεντρο ο μαθητής με τις ανάγκες και την προσωπικότητα του και όχι το άκαμπτο θεσμοθετημένο τέρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τσέκαρε το site της WRO Hellas (World Robot Olympiad) που κάνει εκπληκτική προσπάθεια και έργο με τους μαθητές.

Θετικά & αρνητικά της τεχνολογικής επανάστασης στην εργασία

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος έχουν άμεση σχέση με τον χειρισμό μηχανών και προγραμμάτων που θα αντικαθιστούν την ανθρώπινη εργασία. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν, ίσως σε μικρότερη κλίμακα και πιο σταδιακά.

Για παράδειγμα κάποτε οι άνθρωποι μάζευαν την συγκομιδή από τα χωράφια τους. Τα γεωργικά μηχανήματα πήραν τη θέση τους για λόγους ταχύτητας και κέρδους. Μια μηχανή δεν κουράζεται, δεν παραπονιέται, δουλεύει γιορτές και Κυριακές και σίγουρα δεν έχει δικαιώματα.

Επαγγέλματα του μέλλοντος - epaggelmata tou mellontos - texnologiki anergia - theseis ergasias

Μπορεί να χάθηκαν θέσεις εργασίας αλλά εμφανίστηκαν άλλες. Μπορεί να αντικαταστάθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι με μηχανές αλλά προέκυψαν και θετικά αποτελέσματα. Αφθονία προϊόντων κι ελευθερία χρόνου.

Η ανάγκη για περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα δεν θα μπορούσε να καλυφθεί αλλιώς. Είναι τόσο απότομη η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ή μήπως ισχύει το αντίθετο;

Συμπεράσματα – Ερωτήματα

Οι υπάλληλοι και οι χειρώνακτες έχουν καθοδική προσωπική κι επαγγελματική πορεία διαχρονικά, σε σχέση πάντα με τους ακαδημαϊκά μορφωμένους και καταρτισμένους. Πως η απότομη τεχνολογική έκρηξη θα έχει θετικά αποτελέσματα αν δεν την απολαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;

Τι θα κάνουν δηλαδή όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μορφωθούν; Και μάλιστα σε κλάδους όπως η πληροφορική και οι μηχανικές επιστήμες. Ποιοι καθηγητές και με ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θα εμπνεύσουν δημιουργικά τα νέα παιδιά με ουσιώδη τρόπο;

Επαγγέλματα του μέλλοντος - epaggelmata tou mellontos - texnologiki anergia - theseis ergasias

Έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία που κινείται με βάση κανόνες εμπορίου. Κανόνες παραγωγής και κέρδους. Τεχνολογικά κάνουμε αλματώδη βήματα ρίχνοντας τις τιμές κι ανεβάζοντας την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων.

Τι σημασία έχει όμως αν δεν υπάρχει μια ευημερούσα μεσαία τάξη να τα αγοράζει; Τι σημασία έχει αν έτσι καταστρέφουμε τον πλανήτη που ζούμε; Τι να το κάνεις το iPhone128 αν  κυκλοφορείς με μάσκα οξυγόνου;

Επαγγέλματα του μέλλοντος - epaggelmata tou mellontos - texnologiki anergia - theseis ergasias

Καλή η τεχνολογία αλλά όχι τόσο απότομα, όχι με μόνο σκοπό το κέρδος. Η ανθρωπότητα δεν είναι ηθικά και πρακτικά ώριμη να την διαχειριστεί. Ζούμε σε χαοτικές κοινωνίες, με υπερηχητική τεχνολογική πρόοδο, σε μια οικονομία που διευρύνει την ανισότητα αντί να δημιουργεί ευκαιρίες. Τι νόημα έχει η τεχνολογική εξέλιξη αν μας καθιστά πιο απόμακρους και συναισθηματικά ανάπηρους;


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!