Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους

Ένας στόχος συντονίζει την καθημερινότητα σου. Είναι σημαντικό να θέτεις στόχους, ακόμη κι αν πολλές φορές αγανακτείς για να τους πετύχεις. Αν και δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό για να τους εκπληρώσεις , είναι πολύ πιθανό να αποτύχεις. Αυτό το συναίσθημα αποτυχίας μπορεί να σε γονατίσει και να σε απομακρύνει εντελώς από το να θέσεις στόχους ξανά.

Σίγουρα θα γνωρίζεις αρκετούς που θεωρούν ότι το να θέτεις στόχους είναι χάσιμο χρόνου. Γιατί λοιπόν να θέτεις στόχους όταν προδικάζεις ή απλά υποθέτεις ότι, ό,τι και να κάνεις δεν πρόκειται να τους πραγματοποιήσεις;

Οι στόχοι ξεκαθαρίζουν τις κινήσεις σου

Είναι επιλογή να ζεις απλά την κάθε μέρα που περνάει, την κάθε ώρα, χωρίς να σχεδιάζεις το αύριο πείθοντας τον εαυτό σου ότι απλά ζεις τη στιγμή. Αν το κάνεις απολύτως συνειδητά τότε σε ζηλεύω. Αν όμως τελικά αυτή η αντίληψη-τρόπος ζωής σε κουράζει και σε αποδυναμώνει σιγά σιγά, τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος.

Ένας στόχος προσδίδει διαύγεια στην καθημερινότητα σου όταν έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό σου για το που βαδίζεις. Ξέροντας τι πραγματικά επιθυμείς, καθιστά πιο εύκολο να ανακαλύψεις και τον τρόπο για να το αποκτήσεις.

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι καταφέρνεις κάτι απλά επειδή είσαι πολύ απασχολημένος με διάφορα. Το ότι είσαι απασχολημένος όμως δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι καταφέρνεις αυτό που θέλεις. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκπληρώνουν τα όνειρα τους. Δεν τα μετατρέπουν  σε ρεαλιστικούς στόχους.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα όνειρα και τους στόχους. Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι είσαι πλούσιος ή διάσημος, ή πετυχημένος στον τομέα σου, αλλά αν δεν οργανώσεις τις σκέψεις σου μ’ έναν πιο πρακτικό τρόπο, τότε το όνειρο παραμένει απλά όνειρο.

Τη στιγμή που θα γράψεις ξεκάθαρα τους στόχους σου σ’ ένα χαρτί και σχεδιάσεις τις κινήσεις σου θέτοντας κάποιες προθεσμίες στον εαυτό σου, σίγουρα θα έχεις κάνει μια καλή αρχή για έρθεις πιο κοντά σ’ αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Ένας στόχος σε κρατάει σε εγρήγορση

Η έλλειψη κινήτρου είναι ίσως ο πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην καθημερινότητα μας. Πάντα παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε κίνητρο. Θέλουμε ν’ αρχίσουμε κάτι καινούργιο, μια δουλειά, ένα blog, έστω μια δίαιτα αλλά τελικά η προσπάθεια εγκαταλείπεται πριν καλά καλά αρχίσει, επειδή δεν έχουμε κίνητρο.

Αυτό ακριβώς που κάνει ένας στόχος,  είναι να διατηρεί στο μυαλό σου το τελικό αποτέλεσμα, την έκβαση της προσπάθειας σου. Υπάρχει, για να σου υπενθυμίζει τον λόγο που κάνεις ό,τι κάνεις.

στόχος-κίνητρο-αυτοβελτίωση

Οι στόχοι σε κρατούν συγκεντρωμένο

Οι στόχοι φανερώνουν το μονοπάτι στο οποίο πρέπει να συγκεντρώσεις την προσοχή σου. Ζούμε σ’ έναν κόσμο που σχεδόν τα πάντα πλέον μας αποσπούν την προσοχή. Πως να παραμείνεις συγκεντρωμένος αποκλειστικά σ’ αυτά που θες να καταφέρεις; 

Ακόμη και μια απλή διαφήμιση μπορεί να σε ωθήσει να ξοδέψεις τις αποταμιεύσεις σου για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που πραγματικά τις προόριζες. Ακόμη και οι φίλοι ή η οικογένεια σου μπορεί να απορροφούν πολύ από τον χρόνο σου.

Προφανώς δεν υπονοώ να τους αγνοήσεις ή να τους παραμελήσεις, αλλά να θυμάσαι ότι τα αποθέματα σου είτε σε χρόνο, είτε σε ενέργεια, είτε σε χρήμα είναι περιορισμένα. Αν τα ξοδεύεις αλόγιστα σε άλλα πράγματα εκτός από τον στόχο σου, τόσο πιο απίθανο είναι να τον εκπληρώσεις.

Ο πιο γρήγορος και κοντινός δρόμος για να τα καταφέρεις , είναι να εκμεταλλευτείς πλήρως εδώ και τώρα τους πόρους που διαθέτεις. Ένας ξεκάθαρος στόχος σε βοηθάει να είσαι συγκεντρωμένος στην καθημερινότητα σου.

Ανακάλυψε το άρθρο: Πώς να βρεις το σκοπό σου

Οι στόχοι σε κάνουν πιο υπεύθυνο

Ήδη θα ξέρεις ότι δεν είναι αρκετό απλά να μιλάς γι’ αυτό που θες. Από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει και σχεδιάσει τι θες, είσαι υποχρεωμένος να δράσεις. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, η αποτυχία σε απογοητεύει και σε κάνει να χάνεις το κίνητρο σου, ακριβώς επειδή δεν έκανες αυτό που έπρεπε για να τα καταφέρεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς μόνο μέσα από τα λάθη και τα εμπόδια γίνεσαι καλύτερος  αλλά και πιο υπεύθυνος. Την επόμενη φορά σκέφτεσαι διπλά πριν πράξεις, επειδή έχεις αναπόφευκτα θέσει υψηλότερα τον πήχη προκειμένου να πετύχεις. Αρχίζει να γεννιέται μέσα σου η αυτοπειθαρχία.

Όταν είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις αποφάσεις στην πορεία προς την εκπλήρωση των στόχων σου, στην πραγματικότητα είσαι ειλικρινής και αληθινός απέναντι στον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου.

Οι στόχοι βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου

Προφανώς κάθε νέος στόχος σκοπό έχει να μας κάνει καλύτερους σε κάτι. Ποτέ δεν βάζουμε στόχο να γίνουμε φτωχότεροι, λιγότερο πετυχημένοι, λιγότερο υγιείς ή ευτυχισμένοι.

Το να θέτεις υψηλούς στόχους και να τους κατακτάς, σε ωθεί να είσαι ο καλύτερος που μπορείς. Φυσικά μπορείς να βελτιώσεις και να απολαύσεις τη ζωή σου χωρίς καθόλου στόχους. Μην ξεχνάς όμως ότι η πορεία προς την εκπλήρωση των στόχων μας είναι αυτή που μας διαμορφώνει, ανεξάρτητα από την έκβαση της προσπάθειας.

Όλα αυτά που εγκατέλειψες και άφησες μισά επειδή δίστασες, κουράστηκες ή φοβήθηκες, είναι τελικά αυτά που σε βαραίνουν περισσότερο.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!