Χρήστος Μπαρούτας (Crash) | Συνέντευξη

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Ο Χρήστος Μπαρούτας (Crash για όσους τον ξέρουν) μας άνοιξε τα χαρτιά του και παρουσιάζει το EP του με τίτλο “Ευκαιρία Μηδέν”.

Δυνατός στίχος γεμάτος εικόνες και ατμοσφαιρική μουσική. Βάζει ένα νέο λιθαράκι στο μουσικό στερέωμα του Hip Hop. Υπάρχουν νέα ταλέντα, μικρά διαμάντια που πρέπει να φέρνουμε στο φως.

Απολαύστε τη συνέντευξη, ακούστε τα κομμάτια και ακολουθήστε τον Crash στα links που θα βρείτε στο τέλος.

1. Πες μας λίγα λόγια για ‘σένα. Ποιος είναι ο Χρήστος εκτός μουσικής;

Ο Χρήστος εκτός μουσικής είναι ένας άνθρωπος που αναζητεί συνεχώς το διαφορετικό, που δεν επαναπαύεται στο ίδιο, που συνεχώς ψάχνει αφορμές να εξελιχθεί και αποφεύγει οποιoδήποτε αδιέξοδο.

2. Τι είναι το hip-hop για ‘σένα; Θυμάσαι το πρώτο κομμάτι που άκουσες;

Η μουσική για μένα είναι κάτι που περιγράφει το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Την χρησιμοποιώ όταν είμαι χαρούμενος, λυπημένος, ενθουσιασμένος ή απλά χρειάζομαι έναν τρόπο να ξεφύγω για λίγο από την πραγματικότητα.

Μου αρέσει να χάνομαι στις λέξεις και στον ρυθμό. Ξεκίνησα από το χιπ-χοπ και πάντα θα εμπεριέχεται σε κάθε μου κομμάτι, είτε είναι ο πρωταγωνιστής είτε όχι.

Το πρώτο κομμάτι που άκουσα δεν ήταν αμιγώς χιπ-χοπ. Ήταν το Papercut από Linkin Park ένα συγκρότημα που αγαπώ και μεγάλωσα μαζί του (από 1η Δημοτικού παρακαλώ).

3. Πώς προέκυψε το καλλιτεχνικό σου όνομα Crash;

Το Crash προέκυψε από την παρέα μου (μην γελάσετε), από τον χαρακτήρα στα ομώνυμα παιχνίδια Crash Bandicoot. Big Fan.

4. Τι αποτελεί έμπνευση για τους στίχους που γράφεις;

Αντλώ την έμπνευση μου από τα πάντα. Μου αρέσει να μπαίνω στα παπούτσια του καθενός και να γράφω μέσα από τα μάτια τους. Προσπαθώ να νιώσω ότι νιώθουν.

Αυτό που θέλω, είναι η μουσική μου να μην είναι ατομοκεντρική αλλά κοσμική, δηλαδή ναι, θα υπάρξουν και κομμάτια που αφορούν εμένα και τα βιώματα μου, αλλά κυρίως θέλω να δημιουργώ νέες πραγματικότητες και κόσμους, έτσι ώστε ο καθένας να τα ερμηνεύει διαφορετικά, με βάση την δική του φαντασία και βιώματα.

5. Θέλεις να περάσεις κάποιο μήνυμα μέσα από τη μουσική σου; Είναι κάτι που το κάνεις συνειδητά ή προκύπτει αργότερα;

Μέσα από την μουσική μου θέλω να περάσω μία νέα οπτική φαντασίας και ανάλυσης του κάθε στίχου. Θέλω κάθε κομμάτι να είναι ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά σοκάκια του μυαλού του κάθε ακροατή αλλά και συγχρόνως μία διέξοδος, ένα τούνελ με φως έτσι ώστε να δραπετεύσει από αυτά.

Είναι κάτι που γίνεται συνειδητά, αλλά έχουν υπάρξει και οι στιγμές που μετά από 10 φορές ακρόασης να σκεφτώ και μια άλλη ερμηνεία των στίχων μου. Είναι κάτι για το οποίο χαίρομαι όταν συμβαίνει, διότι θέλω με κάθε αναπαραγωγή του κομματιού να ξεκλειδώνω και κάτι καινούργιο. Κάθε κομμάτι είναι ρευστό και όχι στατικό.

6. Γίνεται να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα από τη μουσική και ειδικά στο είδος του Hip-Hop;

Δύσκολα. Ευτυχώς για μένα, το ξεκίνησα ως σκεπτική διέξοδο και όχι για βιοποριστικούς λόγους.

7. Πώς έχει επηρεάσει την καθημερινότητα σου ο Covid, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν είχε επηρεάσει πολύ την καθημερινότητα μου, όσο αφορά το κομμάτι της σύνθεσης και της δημιουργίας κομματιών. Το 2020 έκανε επίθεση στην ψυχική μας υγεία χωρίς προειδοποίηση και έχει επηρεάσει όλες τις γενιές.

Γενικότερα, μπορώ να πω ότι έχουν πάει πίσω ηχογραφήσεις, συνεργασίες και πιθανότατα κάποιες live εμφανίσεις, αλλά ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

8. Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι και γιατί;

Υπάρχουν κομμάτια στο κανάλι μου, τα οποία είναι συμπληρωματικά, δηλαδή υπάρχουν για να υπάρχουν. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το ”Άλλαξε μου γνώμη”, επειδή συνδυάζει νοηματικά συμπαγείς στίχους με μοντέρνο άκουσμα.

9. Πώς αντιμετωπίζεις την αρνητική κριτική. Σε επηρεάζει;

Έχουν υπάρξει σχόλια κατά καιρούς, σχετικά με τους στίχους μου, που αναφέρουν ότι δεν ζώ όντως αυτά που γράφω, θεωρώ ότι έτσι χάνεται το νόημα της τέχνης. Όλοι μιλάνε για την ζωή τους και το τι έχουν περάσει, και είναι σεβαστό έως ένα σημείο.

Όταν όμως αυτό, αναπαράγεται τόσο πολύ, η τέχνη γίνεται προσωποκεντρική. Θέλω να ακούσω ένα κομμάτι και να το ερμηνεύσω όπως εγώ επιθυμώ με βάση τα δικά μου βιώματα, την δική μου σκέψη, την δική μου ψυχολογική κατάσταση εκείνη την στιγμή.

Με λίγα λόγια, στα κομμάτια μου βάζω μάσκες και μπαίνω σε ρόλους, αντλώντας έμπνευση από αυτούς. Για παράδειγμα, στο κομμάτι ”Σαλονίκη” απο το ΕP που έβγαλα φέτος, μιλάω με επιθετικό ύφος και περιλαμβάνει φράσεις όπως ”Αφήνουμε το ganja και το ξέρει όλη πόλη”, και όλως τυχαίως έχει τις περισσότερες προβολές, επειδή είναι κάτι που παίζεται τόσο πολύ που το αυτί του ακροατή το έχει συνηθίσει.

Όποιος σου πει ότι δεν τον επηρεάζει, τουλάχιστον στα πρώτα του βήματα, σου λέει ψέματα. Ο,τι θα κυκλοφορήσει τον επόμενο καιρό, είναι ήδη γραμμένο εδώ και καιρό και δεν θα τροποποιηθεί.

10. Ποια είναι τα μουσικά σου σχέδια, τι να περιμένουμε από εσένα;

Τα Χριστούγεννα θα βγει ένα κομμάτι με τίτλο ”Κι έμεινα”. Από εκεί και πέρα, μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν, μπαίνουμε στο στούνιο (shoutout στο Catacomb Music στην Θεσσαλονίκη) και μαζί με τον RzR θα βγάλουμε ένα exclusive EP, δικής του παραγωγής και μουσικοτεχνολογικής επιμέλειας.

Τέλος, αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σαν άνθρωποι αλλάζουμε καθημερινά. Δεχόμαστε τόσα ερεθίσματα που μας επηρεάζουν. Αυτό λοιπόν, αποτυπώνεται και στην μουσική. Οπότε, όλα είναι ρευστά.


Μπορείτε να δείτε την δουλειά του Crash και να επικοινωνήσετε μαζί του, μέσα από τα παρακάτω links:

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpressGearbest & Geekbuying.com


e-band.gr & amigo.gr | Δημοσίευσε τη δουλειά σου

ζητείται κιθαριστας - ζητειται μπασιστας - ζητείται συγκρότημα

Σε συνεργασία με το amigo.gr παρουσιάζουμε τη δουλειά σου και στα δυο site ΔΩΡΕΑΝ, όπως και σε όλα τα social media που διαθέτουμε σε μορφή συνέντευξης ή παρουσίασης με:

-Ερωτήσεις για να σε γνωρίσει καλύτερα το κοινό
-Φωτογραφίες από δισκογραφία/live κλπ
-Links προς τα social media που διαθέτεις
-Επερχόμενα gigs, εμφανίσεις και δισκογραφία
-Video, Covers και τραγούδια

Είμαστε στην ίδια ομάδα.

Γνωρίζουμε την ανάγκη που έχει κάθε καλλιτέχνης να προβάλλει το έργο του. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας πλέον έχει την δυνατότητα να ανεβάσει τη δουλειά του παντού, και ότι το ποιοτικό περιεχόμενο χάνεται σε μια θάλασσα πληροφοριών.

Με τα μέσα που διαθέτουμε, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη διάδοση του έργου σου, από τη στιγμή που έχεις κάτι αξιόλογο να παρουσιάσεις, είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας, είτε είσαι σόλο καλλιτέχνης ή έχεις συγκρότημα.

Επικοινώνησε μαζί μας μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας ή στις σελίδες μας στο facebook:

Stay Tuned
Φιλικά,
amigo.gr & e-band.gr


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!