Ασφαλείς αγορές μέσω Internet

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Πως να κάνεις ασφαλείς αγορές μέσω Internet

Οι αγορές online είναι με διαφορά πλέον ο πιο βολικός τρόπος για να ψωνίζουμε. Θες να μάθεις πώς να κάνεις ασφαλείς αγορές μέσω internet;

Μπορείς στην κυριολεξία να αγοράσεις ο,τι θέλεις , από υλικά αγαθά και τρόφιμα μέχρι υπηρεσίες και software. Το καλύτερο απ’ όλα; Γλιτώνεις τις ατελείωτες ουρές, το πάρκινγκ, την κίνηση κι εξοικονομείς χρόνο!

Μην ξεχνάς επίσης, ότι λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστους, σ’ ένα e-shop θα βρεις καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Έχε στο νου σου τις παρακάτω συμβουλές για να κάνεις ευχάριστες, οικονομικές και πάνω απ’ όλα ασφαλείς online αγορές.

Επιλογή ηλεκτρονικού καταστήματος

Φρόντισε να επιλέγεις όσο το δυνατόν περισσότερο αξιόπιστα online καταστήματα. Πώς θα το καταλάβεις αυτό; Υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια.

1. Καταλαβαίνεις αρκετά από την εμφάνιση της σελίδας ενός e-shop, που σου δίνει και την πρώτη εντύπωση. Σημαίνει ότι αυτός που το έφτιαξε έκανε μια σοβαρή επένδυση σε χρόνο και χρήμα.

2. Τσέκαρε αν υπάρχουν όροι χρήσης, πολιτική απορρήτου, πολιτική επιστροφών και αλλαγών, τρόποι αποστολής και πληρωμών και τηλέφωνα επικοινωνίας.  Θα τα εντοπίσεις στο κάτω μέρος της σελίδας του e-shop.

Προφανώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα  λειτουργεί με διαφάνεια. Παρέχει ενημέρωση και πληροφορίες για όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες του.

Πως να κάνω ασφαλείς αγορές μέσω Internet - online αγορές με ασφάλεια

3. Ένα e-shop το οποίο διαθέτει και φυσικό κατάστημα έχει ένα ατού παραπάνω σε ο,τι αφορά την αξιοπιστία του. Δεν είναι απόλυτο βέβαια.

Υπάρχουν πολλά e-shops, όπως το e-shop.gr , που για αρκετά χρόνια βασιζόταν μόνο σε online αγορές πριν ανοίξει φυσικά καταστήματα.

Μας ενδιαφέρει πιο πολύ κατά την αγορά συσκευών, σε περίπτωση που έχουμε κάποιο θέμα με προϊόν εντός εγγύησης.

4. Τέλος, είναι σημάδι αξιοπιστίας να αναγράφεται η διαθεσιμότητα ενός προϊόντος στο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως και ο μέσος χρόνος παράδοσης.

Μου έχει τύχει να περιμένω και ένα μήνα για να παραλάβω προϊόν που έχω παραγγείλει ! Καταστήματα όπως το Mediamarkt για παράδειγμα, αναγράφουν άμεσα την διαθεσιμότητα ενός προϊόντος:

Ασφαλείς αγορές μέσω internet - Επιλογή e-shop

Επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, καλό είναι να επιβεβαιώνουμε τηλεφωνικώς τη διαθεσιμότητα πριν ολοκληρώσουμε την παραγγελία μας μέσω Internet.

SSL για ασφαλείς αγορές μέσω Internet

To λεγόμενο SSL , είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας με ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο εγγυάται την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μας.

Δημιουργεί ένα ασφαλές κρυπτογραφημένο περιβάλλον για την ασφάλεια των στοιχείων μας. Δεν θέλουμε να πέσουν στα χέρια κάποιου επίδοξου απατεώνα.

Το ακρωνύμιο SSL προκύπτει από τους όρους “Secure Sockets Layer”. Πιο συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο SSL είναι υπεύθυνο για:

1. Tην πιστοποίηση του server από τον browser

2. Tην παροχή ενός ασφαλούς κρυπτογραφημένου περιβάλλοντος για την ανταλλαγή δεδομένων μέσω αυτού.

Με απλά λόγια είναι το πράσινο λουκετάκι στη γραμμή αναζήτησης του browser (πρόγραμμα περιήγησης) σου. Το καταλαβαίνεις επίσης βλέποντας ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση του e-shop ή του site, αρχίζει με https αντί για http. Παράδειγμα:

Πως να κάνω ασφαλείς αγορές μέσω Internet

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν βάζουμε τα στοιχεία μας σε σελίδα που αρχίζει με http://.

Ασφαλείς αγορές μέσω Internet και μέθοδος πληρωμής

Πληρωμή με αντικαταβολή

Αν επιλέξουμε να πληρώσουμε με αντικαταβολή το προϊόν που θα επιλέξουμε τότε τα πράγματα είναι απλά. Αναμένουμε την παράδοση του προϊόντος μας και δίνουμε τα χρήματα στον μεταφορέα.

Το βασικό μειονέκτημα της αντικαταβολής είναι η έξτρα χρέωση με την οποία θα επιβαρυνθούμε, εκτός κι αν το e-shop παρέχει αυτή την υπηρεσία δωρεάν.

Πληρωμή online με κάρτα

Αν επιλέξουμε να πληρώσουμε με κάρτα, ακολουθούμε μια απλή διαδικασία για να ολοκληρώσουμε την αγορά μας. Για να είναι ασφαλέστερη η διαδικασία αγοράς μας βεβαιωνόμαστε για τα παρακάτω, ενώ ποτέ και για κανέναν λόγο δεν γράφουμε πουθενά το PIN της κάρτας μας.

Συνήθως προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή υπάρχουν ένα ή δύο επίπεδα ασφαλείας:

1. Η τράπεζα μας στέλνει έναν μοναδικό κωδικό με μήνυμα στο κινητό ή στο mail μας (επιλέγουμε την μέθοδο σε συνεργασία με την τράπεζα που ανήκει η κάρτα μας).

Έχει ισχύ για λίγα μόλις λεπτά και χωρίς αυτόν δεν πραγματοποιείται η συναλλαγή. Θα υπάρξει εμφανές πλαίσιο για να τον εισάγετε την κατάλληλη στιγμή.

2. Πρόσθετη υπηρεσία ασφαλείας Verified by Visa και Mastercard. Με ένα Password που έχετε επιλέξει και γνωρίζετε μόνο εσείς, σας προστατεύει από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της κάρτας σας online.

Το σύστημα αναγνωρίζει αμέσως τον αριθμό της κάρτας σας όταν τη χρησιμοποιείτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα με τις υπηρεσίες ασφαλείας Verified by VISA και Mastercard® Secure CodeTM

Σας μεταφέρει αυτόματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Συνήθως θα δείτε σχετικό εικονίδιο συμβατότητας στο κάτω μέρος της σελίδας του e-shop.

Εκεί, κάνετε εγγραφή στην υπηρεσία ασφαλείας (από το online κατάστημα δηλαδή της συνεργαζόμενης επιχείρησης τη στιγμή που ολοκληρώνετε την αγορά σας)  ή συμπληρώνετε κατευθείαν το Password σας (εάν έχετε ήδη κάνει εγγραφή).

Για να ολοκληρωθεί η online πληρωμή σας, πρέπει να πληκτρολογήσετε το Password που έχετε επιλέξει και γνωρίζετε μόνο εσείς. Είναι η ηλεκτρονική υπογραφή σας, για να κάνετε ακόμη πιο ασφαλείς αγορές μέσω Internet.

Ασφαλείς αγορές μέσω Internet εκ μέρους μας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι όταν αγοράζεις online από αξιόπιστες επιχειρήσεις. Καμία αξιόπιστη επιχείρηση δεν μπορεί να μας χρεώσει τίποτα παραπάνω, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της κάρτας σου για να κάνει άλλες αγορές.

Παρόλα αυτά, πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι για την ολοκληρωμένη ασφάλεια μας.

Έχεις ενημερωμένο Antivirus & Firewall ;

Έτσι κι αλλιώς πρέπει πλέον να έχεις εγκαταστήσει κάποιο antivirus στον υπολογιστή, το laptop ή το κινητό σου από τη στιγμή που σερφάρεις απλά στο Internet. Αν όμως κάνεις και online αγορές είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από ενημερωμένο Firewall.

Ένα πρόγραμμα δηλαδή, που μπορεί να ανακόψει επιθέσεις επίδοξων χάκερς που θέλουν να υποκλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία. Εκεί που σταματάει το anivirus ξεκινάει το Firewall.

Advertisement

Υπάρχουν προτάσεις ολοκληρωμένης ασφάλειας όπως το Bitdefender. Το ολοκληρωμένο πακέτο Bitdefender συνδυάζει τριπλή προστασία με antivirus, firewall και safepay browser. Πρόκειται για έναν ειδικό browser που είναι εντελώς απομονωμένος από όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές του υπολογιστή.

Διαθέτει ακόμη και ενσωματωμένο εικονικό πληκτρολόγιο για προστασία από keyloggers. Χάκερς δηλαδή που μπορούν να διαβάσουν τι πληκτρολογούμε.

Το χρησιμοποιώ τα τελευταία 2 χρόνια και δεν έχω κανένα πρόβλημα ή παράπονο. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και δεν καθυστερεί τον υπολογιστή μου.

Έχει την καλύτερη προστασία από μολύνσεις και τη χαμηλότερη επίπτωση στην απόδοση του υπολογιστή.

Εξαιρετικά συμφέρουσα και υπεύθυνη επένδυση αν θέλεις να προστατεύεις την online δραστηριότητα σου. Τσέκαρε το σχετικό άρθρο:

Το μεγαλύτερο κενό ασφαλείας είναι ο χρήστης

Κανένα πρόγραμμα ασφαλείας δεν μπορεί να σε σώσει αν δεν σερφάρεις υπεύθυνα. Μην μπαίνεις σε ύποπτες σελίδες και απόφυγε την εγκατάσταση “σπασμένων” προγραμμάτων. Σε καμία περίπτωση μην ανοίγεις κανένα αρχείο από πηγή που δεν ξέρεις.

Για παράδειγμα μην κατεβάσεις κανένα αρχείο από e-mail που δεν γνωρίζεις. Η απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι πολύ διαδεδομένη.

Καλές αγορές με υπευθυνότητα και ασφάλεια!


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpress , Gearbest & Geekbuying.

ή πατήστε εδώ : Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!