Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος μου για το μέλλον;

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Αν αναρωτιέσαι “πως μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος μου για το μέλλον” ή γενικότερα το άγχος, μάλλον βρίσκεσαι στη δύσκολη θέση που το άγχος σου σε έχει κατακλύσει και έχει θολώσει την κρίση σου.

Το μέλλον τουλάχιστον αυτή την περίοδο, μοιάζει και είναι αρκετά αβέβαιο, κάτι που σε κανένα δεν είναι ευχάριστο. Αναγκαζόμαστε να ξεβολευτούμε και μπαίνουμε σε μια κατάσταση εγρήγορσης η οποία δεν είναι και τόσο απολαυστική.

Παρόλα αυτά, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε, πως το τι θα συμβεί στο μέλλον δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα για κάτι απρόοπτο που θα μας χαλάσει τα σχέδια.

Αυτό που είναι στο χέρι μας όμως, είναι το πόσο σίγουροι νιώθουμε για τον εαυτό μας, πόσο ικανοί είμαστε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και να ελισσόμαστε σε δύσκολους καιρούς.

Με τον καιρό, έμαθα πως η κύρια πηγή του άγχους δεν είναι η αβεβαιότητα αλλά το πόσο άνετα νιώθουμε με αυτή. Ο μόνος τρόπος να νιώθουμε άνετα, είναι να έχουμε τα εφόδια αλλά και τις ικανότητες για να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά.

Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος μου για το μέλλον με πρακτικά βήματα;

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου: Βήμα 1

Αρχικά, πρέπει να δεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει. Για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να το εντοπίσουμε .Ο πιο συνηθισμένος λόγος δεν είναι άλλος από τα οικονομικά προβλήματα και την επαγγελματική αβεβαιότητα που βιώνουμε. Πιθανότατα έχεις κι εσύ επηρεαστεί από την περίεργη αυτή εποχή που ζούμε .

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου: Βήμα 2

Αφού εντοπίσαμε το πρόβλημα μένει να δούμε πως λύνεται. Δες όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς τι είναι ακριβώς αυτό που σε αγχώνει μέσα σε αυτή την κατάσταση και ανέλυσε όλες τις πιθανές λύσεις.

Ίσως καμιά φορά η λύση δεν είναι προφανής και χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να καταλήξεις κάπου. Εκεί είναι που το άγχος φτάνει στην κορύφωση του. Στην πραγματικότητα, μπορεί απλώς να μην βλέπεις τη λύση ενώ είναι σχετικά προφανής. Το ότι μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσεις το πρόβλημα, δεν σημαίνει πως είναι και εύκολο να λυθεί.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου: Βήμα 3

Ξεκίνα σταδιακά να προχωράς προς την κατεύθυνση που πρέπει. Πρέπει με μικρά αλλά σταθερά βήματα να ξεκινήσεις να πηγαίνεις προς τη λύση του προβλήματος. Κάνε ο,τι είναι δυνατόν και να θυμάσαι πως αν προσπαθείς αληθινά θα ανταμειφθείς. Θυμήσου, πως πρέπει να μείνεις θετικός σε όλη αυτή τη διαδικασία και μην αφήνεις το άγχος σου να σε καταβάλει .

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος σου: Βήμα 4

Θυμήσου, πως δεν είσαι μόνος σου. Συνήθως, το άγχος κλιμακώνεται όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και αναπαράγουμε στο μυαλό μας όλα τα αρνητικά πιθανά σενάρια. Θυμήσου, πως και άλλοι εκεί έξω περνάνε την ίδια κατάσταση μ’ εσένα και ίσως θα μπορούσατε να μοιραστείτε το πρόβλημα μεταξύ σας.Είναι ένας καλός τρόπος να το βγάλεις από μέσα σου και να ηρεμήσεις .

Ακόμη και αν δεν έχεις κάποιον να περνάει το ίδιο, κάποτε θα πέρασε και εκείνος κάτι παρόμοιο και το πιο πιθανόν είναι πως μπορεί να σε καταλάβει. Βρες ένα φίλο σου και μίλησε του, ή μίλα με κάποιον ψυχολόγο αν νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη.

Συμπέρασμα

Πολλές φορές υπεραναλύουμε μια κατάσταση στο μυαλό μας με αποτέλεσμα να να δίνουμε περισσότερη αξία σε ένα γεγονός από ότι πρέπει και μπορεί απλώς να αγχωνόμαστε άδικα. Από την άλλη βέβαια, το άγχος μας μπορεί να έχει μια λογική βάση και να είναι ένα σημάδι που μας δίνει ο εαυτός μας πως κάτι πρέπει να αλλάξουμε.

Άκουσε τον εαυτό σου χωρίς να πανικοβάλλεσαι, γιατί αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει πουθενά. Πρέπει να έχεις υπομονή και μια θετική στάση. Να βάζεις μικρούς και εφικτούς στόχους. Να βρεις κάτι να ελπίζεις, κάτι ρεαλιστικό. Νομίζω, πως πάντα υπάρχει μια ελπίδα που μπορεί να μας κρατήσει θετικούς και λογικούς.

Θυμήσου, πως άλλοι έχουν περάσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις και τα κατάφεραν. Όσοι δεν τα κατάφεραν, είναι απλά όσοι δεν προσπάθησαν αρκετά. Πίστεψε πως αξίζεις την ζωή που θέλεις να έχεις. Πίστεψε πως αξίζεις να έχεις ηρεμία και ασφάλεια στη ζωή σου γιατί καμιά φορά η ελπίδα και η πίστη ίσως είναι τα μόνα που σου έχουν μείνει.

Αξίζει να συνεχίσεις να προσπαθείς, γιατί όπως λένε όλα περνάνε – είτε καλά είτε κακά. Κλείνοντας:

Kάποτε, όλα θα πάνε καλά στο τέλος…Aν δεν πάνε καλά τότε δεν είναι το τέλος.

John Lennon

Γράφτηκε από: Greatmind.grFacebook Page

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpressGearbest & Geekbuying.com


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!