Όλοι μας έχουμε κόμπλεξ και ανασφάλειες. Άλλοι περισσότερες και άλλοι λιγότερες. Συνήθως τις αντισταθμίζουμε με τα προτερήματα μας. Πως προκύπτουν οι ανασφάλειες; Μα φυσικά μέσα από την σύγκριση… Την αυθαίρετη -για την ακρίβεια- σύγκριση μας με τους άλλους.
Μου ήρθαν κάποιες σκέψεις -ίσως συγκεχυμένες- επειδή θυμήθηκα μια φράση του Τζίμη. Προφανώς το εξώφυλλο του άρθρου είναι χιουμοριστικό και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται μόνο στις γυναίκες.
Περιεχόμενα
- Συχνές ερωτήσεις – Γρήγορες απαντήσεις
- Καπιταλισμός και κατανάλωση
- Οι ανασφάλειες στη διαφήμιση
- Είναι κακό να έχεις ανασφάλειες;
Συχνές ερωτήσεις – Γρήγορες απαντήσεις
Ο καπιταλισμός είναι απλά ένα οικονομικό σύστημα. Σε αυτό το σύστημα η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων κατέχονται από ιδιώτες με κυρίαρχο στόχο το κέρδος.
Οι ανασφάλειες ορίζονται ως η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς σε πολλά επίπεδα.
Ανασφάλεια κοινωνική, οικονομική, συναισθηματική, παθολογική, προσωπική κλπ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με έλλειψη αυτοπεποίθησης.
1.Ένταση κι επιθετικότητα
2.Εσωστρέφεια και συστολή
3.Αίσθημα ενοχής και κατωτερότητας
4.Απαισιοδοξία
5.Άγχος και νευρικότητα
6.Παθητική συμπεριφορά
7.Απομόνωση
Το κόμπλεξ ή πιο σωστά το σύμπλεγμα (κατωτερότητας) είναι μια συμπεριφορά και στάση, κατά την οποία εκλαμβάνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας ως ελλειμματικό (συνήθως μέσα από χαοτικούς ή αυθαίρετους συνειρμούς). Παράδειγμα: “έχω πολλά κιλά γι αυτό δεν κάνω σχέση”.
Καπιταλισμός και κατανάλωση
Έχεις αναλογιστεί που βασίζεται ο σύγχρονος καπιταλισμός; Πως δηλαδή οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το marketing και την διαφήμιση για να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους και κατά συνέπεια το κέρδος τους; Πιθανότατα δεν σκέφτεσαι τέτοια πράγματα μόλις ανοίγεις το μάτι σου κι ετοιμάζεσαι για δουλειά.
Όταν πρόκειται να αγοράσεις κάτι, προσπάθησε να θυμηθείς αν το χρειάζεσαι ή αν ενημερώθηκες ότι το χρειάζεσαι. Προφανώς ένα τεράστιο κομμάτι της κατανάλωσης βασίζεται στο χτίσιμο πλασματικών αναγκών.
Και πως χτίζονται οι πλασματικές ανάγκες; Μέσα από τη διόγκωση των ανασφαλειών που ξέρουν -κι εννοείται- ότι έχεις. Θα έχεις παρατηρήσει την εξωπραγματική αύξηση προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν κυρίως στην εμφάνιση σου αλλά και στην βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού σου στάτους .

Μα τι έχει η εμφάνιση σου, τα οικονομικά σου, η ψυχική σου ισορροπία κλπ και θέλουν βελτίωση; Απάντηση: πάντα υστερούν σε σχέση με κάποιου άλλου.
Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς για ποιους λόγους είναι κάποιος άλλος στην κατάσταση που είναι. Γονίδια, οικονομικό υπόβαθρο, αγώνας, θέληση, προσπάθεια είναι εκτός εξίσωσης. Εσύ απλά υστερείς… Αυτό πρέπει να ξέρεις.
Οι ανασφάλειες στη διαφήμιση
Οι περισσότερες διαφημίσεις βασίζονται σε κάποιο πρότυπο. Πρότυπο ιδανικού σώματος, ιδανικής οικογένειας, ιδανικού επιχειρηματία, ιδανικής ευτυχίας…
Παρατήρησε ο,τι διαφήμιση βλέπεις και θα το καταλάβεις… Ακόμη κι αν δεν αποτυπώνεται ευθέως η σύγκριση, έχει ήδη περάσει στο υποσυνείδητο σου από άλλο κανάλι… Αυτό της showbiz.
Ηθοποιοί, μοντέλα, τραγουδιστές, πολιτικοί (πλέον) και κάθε άτομο που η δουλειά του σχετίζεται με την έκθεση και την προβολή, εντέχνως μετατρέπεται σε ζωντανή διαφήμιση – σε προϊόν.
Πλάκα κάνεις; Εδώ ξεπετάχτηκαν και οι influencers! Άτομα της διπλανής πόρτας ξαφνικά έχουν την τέλεια ζωή και βιώνουν την απόλυτη ευτυχία. Προσεγμένα μέχρι αηδίας προφίλ στα social media διαφημίζουν ο,τι μλκια θέλεις!
Οι επιχειρήσεις και οι διαφημιστικές σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερη ιδέα να συγκριθείς με το διπλανό σου παρά με κάποιον celebrity… Να αποκτήσεις ανασφάλειες ακόμη κι αν δεν έχεις. Πως αλλιώς θα μπεις στη διαδικασία να αγοράζεις συνέχεια ένα βουνό προϊόντα;
Είναι κακό να έχεις ανασφάλειες;
Όχι δεν είναι κακό, είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι να μην τις αφήνεις να σε καθοδηγούν. Να μην επιτρέπεις να γίνονται η αιτία να νιώθεις δυστυχισμένος ή ανεπαρκής.
Αν σταματήσεις να συγκρίνεις τη ζωή σου, τη δουλειά σου, τα οικονομικά σου, την εμφάνιση σου με κάποιου άλλου, τόσο περισσότερο θα ελέγχεις τις ανασφάλειες σου.
Θες να γίνεις καλύτερος, πλουσιότερος, πιο γυμνασμένος κλπ ; Γίνε… αλλά επειδή το έχεις ανάγκη εσύ κι όχι επειδή θα νιώθεις κατώτερος αν δεν γίνεις.
Κακά τα ψέμματα βέβαια. Η σύγκριση πολλές φορές έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας. Ας αποτελεί τουλάχιστον κίνητρο χωρίς να είναι φθονερή ή κακόβουλη.
Προφανώς θέλουμε περισσότερα, προφανώς θα ξοδέψουμε, προφανώς θα αγοράσουμε… Ας είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο ότι η αυτοεκτίμηση και η αποδοχή δεν πρέπει να συγχέονται με το έχειν και το φαίνεσθαι…
Όλη σου η ζωή επί της ουσίας είναι μια πορεία να τα βρεις με τον εαυτό σου. Αυτογνωσία και μείωση-εξάλειψη ανασφαλειών πάνε πακέτο… Η αυτογνωσία είναι ανάλογη της αυτοεκτίμησης σου.
Θέλετε να στηρίξετε το amigo.gr;
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook και να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!