Αγορά τηλεόρασης 2021
Η αγορά τηλεόρασης κάποτε ήταν εύκολο πράγμα. Ήταν σχετικά μονόδρομος αν είχες καταλήξει στο μέγεθος που ήθελες. Αν και οι επιλογές σήμερα είναι πολλές δεν σημαίνει ότι είναι και ξεκάθαρες.
Τα χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων είναι τόσα πολλά και οι εξελίξεις τόσο ραγδαίες, που δεν είσαι σίγουρος τι πραγματικά χρειάζεσαι. Σε αυτόν τον σύντομο οδηγό θα ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.
Περιεχόμενα
- Γρήγορα tips
- Προσφορές κι ευκαιρίες tv
- Μέγεθος οθόνης
- Ανάλυση οθόνης
- Ρυθμός ανανέωσης εικόνας – Hz
- Λόγος αντίθεσης και δυναμική αναλογία αντίθεσης
- Τεχνολογία HDR10
- HDR10 vs HDR10+ vs HDR Dolby Vision
- LCD-LED-OLED-QLED
- OLED VS QLED
- DVB-C2, DVB-T2, DVB-S2
- Αγορά Android TV
- Αγορά 3D TV
- Αγορά τηλεόρασης & κονσόλα
- Συχνές ερωτήσεις – γρήγορες απαντήσεις
- Συμπέρασμα
Τι τηλεόραση να πάρω;

Γρήγορα tips:
Αν δεν έχεις τον χρόνο ή την ψυχραιμία να διαβάσεις όλο το άρθρο, απλά ακολούθησε τα βασικά tips που παραθέτω αμέσως μετά, αλλιώς συνέχισε την ανάγνωση μέχρι το τέλος.
- Αγόρασε τηλεόραση τουλάχιστον 4K ανάλυσης, αποφεύγοντας πλέον τις Full HD 1080p αν θέλεις να κάνεις μια μακρόχρονη επένδυση. Αν ψάχνεις κάτι οικονομικό στις 32 ίντσες δες το σχετικό άρθρο ¨Οικονομικές τηλεοράσεις 32″ απλές και smart¨.
- Έχε κατά νου ότι οι τιμές για μια 4K τηλεόραση 50″- 55″ ξεκινούν από τα 400 ευρώ ενώ για μια 65″ από τα 850 περίπου. Η ιδανική τιμή βάση ποιότητας και χαρακτηριστικών είναι κάπου στη μέση. Τσέκαρε το άρθρο Αγορά 4k τηλεόρασης.
- Μην αγοράσεις τηλεόραση με ρυθμό ανανέωσης εικόνας μικρότερο από 120Hz (refresh rate).
- Φρόντιζε να υποστηρίζει HDR, για ρεαλιστικότερα χρώματα και καλύτερη δυναμική αντίθεση.
- Μπορεί οι OLED τηλεοράσεις να έχουν καλύτερη εικόνα από τις τυπικές LED LCD, αλλά προς το παρόν είναι πολύ ακριβότερες.
- Αγνόησε τις προδιαγραφές αναλογίας αντίθεσης: οι κατασκευαστές προσαρμόζουν τα νούμερα. Εμπιστεύσου τα μάτια σου.
- Βρες μοντέλο που να έχει τουλάχιστον 4 θύρες HDMI. Αν τελικά καταλήξεις σε 4K ρώτα και για συμβατότητα με HDCP (High Definition Copy Protocol).
- Η πλειοψηφία των τηλεοράσεων πλέον είναι smart. Μην σας πείσει κανείς ότι πρόκειται για φοβερό πλεονέκτημα. Δες πως να κάνεις την τηλεόραση σου smart tv, εύκολα και οικονομικά.
- Οι Curved τηλεοράσεις είναι απλά της μόδας. Είναι ωραίες για ασθητικούς λόγους. Δεν προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εικόνας.
- Βάλε στο πρόγραμμα να αγοράσεις κάποιο soundbar. Όσο λεπταίνουν οι τηλεοράσεις, τόσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα των ηχείων τους.
Τηλεοράσεις προσφορές κι ευκαιρίες
Μέγεθος οθόνης
Είτε πρόκειται ν’ αγοράσεις τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας είτε κάτι πιο συμβατικό, αυτό που θα σε απασχολήσει περισσότερο είναι το μέγεθος της.
Εξαρτάται κυρίως από το πόσο κοντά θα κάθεσαι όταν παρακολουθείς. Βασικά αν μπορείς να ξεχωρίσεις τα pixel στην οθόνη τότε κάθεσαι πολύ κοντά.
Υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές αποστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και της ανάλυσης της οθόνης. Σε μια 4Κ τηλεόραση πάντως η απόσταση αυτή μειώνεται στο μισό, λόγω υψηλότερης ανάλυσης.

Διάλεξε την μεγαλύτερη τηλεόραση που θα χωρέσει στο σαλόνι και στην τσέπη σου. Η χρυσή τομή πάντως στην αγορά τηλεόρασης σήμερα σε αναλογία με την τιμή, την ποιότητα και την απόδοση για ένα τυπικό σαλόνι είναι οι 55″ και 65″.
Ανάλυση οθόνης
Η ανάλυση της οθόνης στην ουσία περιγράφει την ευκρίνεια της οθόνης και την ορίζουμε σε pixels (εικονοστοιχεία) σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Για παράδειγμα μια οθόνη ανάλυσης 1280 x 720, έχει 1280 pixels στο πλάτος και 720 pixels στο ύψος. Όσο περισσότερα τα pixels τόσο μεγαλύτερη η ανάλυση.
Τείνουμε να εγκαταλείψουμε πλέον τις HD Ready οθόνες των 720p κι έρχεται και η σειρά των 1080p, αφού τα νέα Ultra HD μοντέλα ή αλλιώς 4K διαθέτουν τον τετραπλάσιο σχεδόν αριθμό pixel.
To πλεονέκτημα τους είναι ότι ακόμη και τα μικρότερα αντικείμενα στην οθόνη εμφανίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, ακόμη και οι υπότιλοι είναι αισθητά πιο ευκρινείς.
Εξαιρετικά πιο πλούσιες εικόνες που τείνουν να μοιάζουν ζωντανές ανεβάζουν τις 4K τηλεοράσεις σε άλλο επίπεδο αλλά…

Το Ultra HD video είναι εξαιρετικό! Αν το βρεις… Ούτε τα κανάλια που ξέρουμε , ούτε η καλωδιακή τηλεόραση εκπέμπουν προγράμματα σε 4K ανάλυση. Τέτοια ανάλυση υποστηρίζουν κάποιες ροές προγραμμάτων στο Netflix, συγκεκριμένες εκπομπές στο YouΤube ή ταινίες που μπορούμε να ενοικιάσουμε ή ν’ αγοράσουμε online.
Παρόλο που οι 4K τηλεοράσεις αναβαθμίζουν το HD σήμα αισθητά δεν πλησιάζουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Επίσης, έχει κάνει την εμφάνιση του το 8K, απλησίαστο προς το παρόν.
Συμπέρασμα: Η Full HD 1080 εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή ανάλυση αλλά η 4K γίνεται ταχύτητα το νέο standard, αποτελώντας πιο ασφαλή επένδυση, πιο σωστή επιλογή για το μέλλον.
Ρυθμός ανανέωσης εικόνας – Hz
Τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης ή αλλιώς refresh rate; Ουσιαστικά η τηλεόραση προβάλλει συνεχόμενες εικόνες πολύ γρήγορα, τις οποίες ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται σαν συνεχόμενη ροή.
Ο ρυθμός ανανέωσης λοιπόν, αναφέρεται στο πόσες φορές αλλάζει η εικόνα σε διάστημα ενός δευτερολέπτου. Όλες οι τηλεοράσεις έπαιζαν στα 50Hz , μέχρι τη στιγμή που παρουσιάστηκαν οι HD και οι 4K τηλεοράσεις, όπου αυτός ο ρυθμός είναι αισθητά αυξημένος.
Οι περισσότερες τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας παίζουν στα 120Hz – maximum 240Hz. Οποιεσδήποτε άλλες τιμές αναφέρονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης, είναι μαρκετινίστικα κόλπα των εταιρειών, προκειμένου να εντυπωσιάσουν το κοινό.
Είτε αναγάγουν τον ρυθμό ανανέωσης σε διάστημα ενός λεπτού, είτε χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που δημιουργεί καρέ ανάμεσα στις φωτογραφίες για να δημιουργήσει καλύτερη αίσθηση στη ροή της εικόνας (frame interpolation = παρεμβολή καρέ). Ενδεικτικά αναφέρω μερικές:
3600 CPM = Cycles per minute (δηλαδή 3600/60 δευτερόλεπτα=60Hz)
2700 PQI = Picture Quality Index
400 CMR = Clear Motion Rate ( 400CMR = 100Hz x 2 ενδιάμεσα καρέ x 2 backlight blinking)
AMR ( Active Motion Rate)
- Ίσως ακούσετε για την τεχνολογία BFI (Black Frame Insertion) . Πρόκειται για εισαγωγή μαύρων καρέ ανάμεσα στις εικόνες , προκειμένου να μειωθεί η θολούρα στην κίνηση, το λεγόμενο motion blur.

Συμπέρασμα: Στην αγορά τηλεόρασης , όσο πιο μεγάλο το refresh rate τόσο το καλύτερο.
Λόγος αντίθεσης και δυναμική αναλογία αντίθεσης
Ή αλλιώς contrast ratio και dynamic contrast ratio. O λόγος αντίθεσης, μας δείχνει πόσες φορές πιο φωτεινή είναι η φωτεινότερη εικόνα που μπορεί να προβληθεί από την την εικόνα ελάχιστης φωτεινότητας που μπορεί να επιτύχει η τηλεόραση μας.
Σ’ έκαψα ε; Απλά έχε κατά νου όταν βλέπεις για παράδειγμα λόγο αντίθεσης 2000:1, σημαίνει πως το λευκό είναι 2000 φορές πιο φωτεινό από το μαύρο χρώμα.
Ο δυναμικός τώρα λόγος αντίθεσης πολύ απλά μας δείχνει την ένταση του λευκότερου λευκού που μπορεί να βγάλει η τηλεόραση με το backlight στο max, ένταση του σκοτεινότερου μαύρου με το backlight στο ελάχιστο.
Πως γνωρίζουμε πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει ένα σύστημα προβολής στα μαύρα όταν γνωρίζουμε τον λόγο αντίθεσης; Δεν γνωρίζουμε! Το μαθαίνουμε, όμως, όταν δίνεται μαζί του και η φωτεινότητα του.
Η μονάδα μέτρησης φωτεινότητας είναι το nit ή αλλιώς cd/m2 (candela ανά τετραγωνικό μέτρο). Μια τηλεόραση υψηλής ανάλυσης έχει από 400-1500 nits φωτεινότητα.
Μια οθόνη των 400Nits με λόγο αντίθεσης 1000:1 αποδίδει θεωρητικώς μαύρες εικόνες 0.4nits (απλή μέθοδος των τριών), αν ο χώρος προβολής είναι πλήρως σκοτεινός.
Αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένα καλό μαύρο (δηλαδή φωτεινότητα όσο το δυνατόν κοντά στο μηδέν) ο λόγος αντίθεσης δεν μας λέει τίποτε “σκέτος”.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο φωτισμός περιβάλλοντος όταν παρακολουθούμε τηλεόραση. To απόλυτο μαύρο μπορούν να δώσουν μόνο οι OLED τηλεοράσεις, κι εξηγώ γιατί στη συνέχεια του άρθρου.
Τεχνολογία HDR 10
Η τεχνολογία HDR 10 αναφέρεται στο υψηλό δυναμικό εύρος που έχει μια τηλεόραση – High Dynamic Range. Αυτό που κάνει πρακτικά είναι να κάνει πιο ρεαλιστική μια εικόνα φέρνοντας τη πιο κοντά στην πραγματική ζωή.
Μια HDR τηλεόραση διαθέτει κατά πολύ μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων, υψηλότερο contrast rate και υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας.
Οι καλύτεροι λόγοι αντίθεσης εμφανίζουν πιο λεπτές σκιές και αποχρώσεις κι επομένως περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αναφερόμενες τιμές εύρους κάθε τηλεόρασης βέβαια δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές, αφού κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί διαφορετικές μονάδες και τρόπους μέτρησης.
Όπως είπαμε έχε κατά νου όταν βλέπεις για παράδειγμα λόγο αντίθεσης 2000:1, σημαίνει πως το λευκό είναι 2000 φορές πιο φωτεινό από το μαύρο χρώμα.
Θα τη βρείτε σε Super UHD και OLED τηλεοράσεις. Εταιρείες που εκδίδουν περιεχόμενο ικανό να εκμεταλευτεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι η Netflix, η Warner, η Universal Pictures κ.α.
Θα υπάρχει βέβαια και αισθητή διαφορά στην εικόνα οποιασδήποτε ταινίας ή σειράς παρακολουθήσουμε. Αν προβείς σε αγορά τηλεόρασης που θα κρατήσεις για χρόνια λάβε υπόψιν σου αυτό το χαρακτηριστικό.
HDR10 vs HDR10+ vs HDR Dolby Vision
Η αναβάθμιση του HDR10 είναι το HDR 10+, με ακόμη πιο ευρύ φάσμα φωτεινότητας και βάθος χρώματος. Η βασική διαφορά του HDR10+ με το HDR10, είναι ότι κατά την παραγωγή μιας ταινίας για παράδειγμα, κάθε σκηνή έχει το δικό της HDR. Την δική της δηλαδή φωτεινότητα και βάθος χρώματος.
Προστέθηκαν δηλαδή δυναμικά μεταδεδομένα στο σήμα HDR. Το πρότυπο HDR10 χρησιμοποιεί στατικά μεταδεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια της φωτεινότητας ρυθμίζονται στην αρχή μιας ταινίας και όχι ανά καρέ όπως συμβαίνει στο HDR10+.
Το Dolby Vision όπως και το HDR10+, αποτελεί και αυτό δυναμικό HDR. Eίναι ικανό να εμφανίζει βάθος χρώματος 12 bits το οποίο ανέρχεται στα 68,7 δισ. χρώματα, ενώ το HDR10 περιορίζεται σε 10-bit και 1,07 δισ. χρώματα.
Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις 12-bit ούτε τέτοιο περιεχόμενο διαθέσιμο. Σε περίπτωση που βλέπεις μια HDR10+ παραγωγή με Dolby Vision τηλεόραση δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά το Dolby Vision μειώνει το βάθος του χρώματος σε 10-bit το οποίο προσφέρει μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το εγγενές χρώμα 10 bit.
To HDR10 και HDR10+ είναι δωρεάν λογισμικά (software) για τους κατασκευαστές τηλεοράσεων. Είναι επίσης ανοιχτό λογισμικό κι έχει updates, σε αντίθεση με το Dolby Vision που είναι hardware (χωρίς updates. Αν αναβαθμιστεί αλλάζεις τηλεόραση) και σαφώς ακριβότερο. Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στο HDR10+.

LCD, LED, OLED, QLED
Επί της ουσίας, οι LED τηλεοράσεις είναι ίδιες με τις LCD (Liquid Crystal Display). Απλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο φωτίζονται οι κρύσταλλοι προκειμένου να έχουμε εικόνα. Η πηγή φωτός στις LED LCD λοιπόν είναι πολλά μικρά LED λαμπάκια μεγάλης φωτεινότητας.
Αυτός ο οπίσθιος φωτισμός επιτυγχάνεται με 3 τρόπους ανάλογα με το κόστος και την ποιότητα μιας LED LCD τηλεόρασης. Τα οικονομικά μοντέλα έχουν μόνο λωρίδες LED στα άκρα της οθόνης (Edge lit).
Σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό θα παρατηρήσετε ότι οι εικόνες με μαύρες περιοχές (π.χ σε μία ταινία) δεν είναι ακριβώς μαύρες, εξαιτίας του οπίσθιου περιμετρικού φωτισμού.
Τα ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν πλήρες φύλλο συστοιχίας LED , που καλύπτουν το άθροισμα της επιφάνειας – ιδανικό για μεγαλύτερη αντίθεση (Full array).
Μια ενδιάμεση λύση είναι πλήρες φύλλο LED με πιο αραιή τοποθέτηση LED φωτισμού (Direct Lit). Προφανώς οι LED τηλεοράσεις έχουν πολύ πιο χαμηλές καταναλώσεις. Αν κάνετε αγορά τηλεόρασης LED, επιλέξτε τουλάχιστον αγορά τηλεόρασης Full Array.

OLED
Οι OLED τηλεοράσεις σε αντίθεση με τις LED LCD δεν χρειάζονται εξωτερική πηγή φωτός. Δεν έχουν λυχνίες ή μπάρες LED για να φωτίζουν τους κρυστάλλους.
Κάθε pixel φωτίζεται αυτόνομα, με αποτέλεσμα το μαύρο στοιχείο σε μια εικόνα να είναι απολύτως μαύρο αφού σβήνει το κάθε pixel ξεχωριστά.
Έχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, μεγαλύτερη φωτεινότητα σε επιμέρους σημεία, καμία θολούρα στην κίνηση και το contrast -η αντίθεση δηλαδή- είναι θεωρητικά άπειρο.
Είναι ελάχιστα πιο ενεργοβόρες από τις LED αλλά με μια ματιά θα διαπιστώσεις πως είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει.
Προς το παρόν είναι αρκετά πιο ακριβές! Αν ενδιαφέρεστε για αγορά τηλεόρασης OLED, θα βρείτε από 980 ευρώ (που δεν είναι επιλογή χωρίς HDR και 4K ανάλυση).
Οι όντως OLED τηλεοράσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ξεκινούν από 1600 περίπου ευρώ στις 55″ και φτάνουν έως τα 21.000 ευρώ στις 77″.
QLED
Πρόκειται για το αποκλειστικό τεχνολογικό άλμα της Samsung. Πρόκειται για την προσθήκη ενός νέου στοιχείου, του Quantum Dot. Προσδίδει μια σημαντικά βελτιωμένη γκάμα χρωμάτων με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια, σε σχέση με τις LED τηλεοράσεις.
H νέα τεχνολογία Quantum Dot επιτρέπει στις QLED ΤV’s να αποδώσουν βαθύ μαύρο και πλούσιες λεπτομέρειες, ανεξάρτητα από το πόσο φωτεινή ή σκοτεινή είναι η σκηνή κι ανεξάρτητα από το πόσο φωτισμένο ή όχι είναι ένα δωμάτιο.
Στην ουσία είναι ένα επιπλέον panel πολύ λεπτής κατασκευής, που επιτρέπει στις QLED να μεταδίδουν εικόνα με μεγαλύτερη ακρίβεια στην απόδοση των χρωμάτων. Οι συμβιβασμοί στη φωτεινότητα για να ενισχυθεί η απόδοση των χρωμάτων αποτελούν παρελθόν.
Πολύ απλά οι QLED της Samsung προβάλλουν το 100% του χρωματικού φάσματος και όλες τις διαβαθμίσεις σκιών αποδίδοντας εικόνες με πραγματικό high dynamic range.
Ξεχωρίζουν για την υψηλή αισθητική τους αφού είναι οι πιο λεπτές τηλεοράσεις. Διαθέτουν και το χαρακτηριστικό “no gap wall-mount“.
Πολύ απλά εξαλείφονται τα κενά ανάμεσα στην τηλεόραση και την επιφάνεια του τοίχου, με αποτέλεσμα η τηλεόραση να μοιάζει με τεράστια ψηφιακή κορνίζα. Αυτό που τις διαχωρίζει από τις OLED είναι ο τρόπος φωτισμού όπως θα δεις παρακάτω.
Σύγκριση OLED vs QLED
Το σίγουρο είναι πως οι OLED δεν είναι τόσο φωτεινές όσο οι QLED. Στις OLED όπως είπαμε το κάθε pixel φωτίζεται αυτόνομα.
Οι QLED έχουν μια δυνατή επιφάνεια φωτός πίσω απ’ τα pixel. Το φως απ’ αυτή την επιφάνεια περνά μέσα απ’ το κάθε pixel και το φωτίζει αναλόγως.
Οι QLED βασίζονται σε ξεχωριστό panel όπως προαναφέρθηκε. Οι OLED έχουν τον δικό τους έλεγχο. Έτσι οι OLED απεικονίζουν άριστα τα σκοτεινά χρώματα και διαχειρίζονται τέλεια το απόλυτο μαύρο.
Οι QLED βασίζονται κυρίως στη δυνατή διάχυση του φωτός, και αργότερα στην επιμέρους διαχείρισή του για την εξισορρόπηση των σκοτεινών σημείων.
Τέλος, οι QLED φωτίζουν τα pixel από κάθε γωνία, όχι μόνο από πίσω. Το αποτέλεσμα; Η ένταση του φωτός είναι πολύ μεγαλύτερη και η τελική φωτεινότητα είναι πολύ πιο ποιοτική.
Συμπέρασμα; Στην αγορά τηλεόρασης μεταξύ των δύο η επιλογή είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν απολαμβάνεις δηλαδή τις σκοτεινές αποχρώσεις περισσότερο από την συνολική φωτεινότητα. Και ας μην ξεχνάμε και το οικονομικό. Το πλεονέκτημα των QLED είναι ότι είναι αισθητά πιο οικονομικές!


DVB-C2, DVB-T2, DVB-S2
Τα παραπάνω παραπέμπουν σε ονομασίες ψηφιακών δεκτών. Ο καθένας προορίζεται για διαφορετική χρήση. Παρόλα αυτά οι περισσότερες νέες τηλεοράσεις που κυκλοφορούν διαθέτουν και τους τρεις.
Με τη σταδιακή κατάργηση του αναλογικού σήματος για τα κανάλια Εθνικής εμβέλειας, όλες οι καινούργιες τηλεοράσεις οφείλουν να υποστηρίζουν την λήψη και προβολή του νέου ψηφιακού σήματος. Αγορά τηλεόρασης χωρίς ψηφιακό δέκτη δεν έχει νόημα πλέον.
- Το αρκτικόλεξο DVB-C-C2 αναλύεται σε Digital Video Broadcasting-2nd Generation Cable. Είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών/ υπηρεσιών μέσω της σύνδεσης internet που έχουμε στο σπίτι.
- To DVB-T-T2 σε Digital Video Broadcasting-Terestrial-2nd Generation Terestrial. Είναι αναγκαίος για την παρακολούθηση των νέων ψηφιακών καναλιών της Digea. Προσοχή, πρέπει να υποστηρίζει την κωδικοποίηση MPEG4, αλλιώς θα είναι αδύνατη η παρακολούθηση των ψηφιακών καναλιών.
- Η εξέλιξη του MPEG-4 ή αλλιώς HEVC (H.264) είναι η HEVC (H.265). Τα αρχικά σημαίνουν High Efficiency Video Coding. Με το H.265 επιτυγχάνεται διπλάσια συμπίεση δεδομένων video, κοινώς διπλάσια ποιότητα στον ίδιο ρυθμό μετάδοσης (bit rate) σε σχέση το H.264.
- DVB-S-S2 σε Digital Video Broadcasting-2nd Generation Satellite. Είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών μέσω δορυφορικού πιάτου.
Δεύτερης γενιάς σημαίνει πως υποστηρίζει επίγεια ψηφιακή μετάδοση σε 4K ή 8K ανάλυση. Προς το παρόν μόνο κάποια προγράμματα στο Netflix , και κάποιες εκπομπές στο YouTube υποστηρίζουν 4Κ ανάλυση.
Το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα είναι αμφίβολη η εκμετάλλευση της DVB τεχνολογίας 2ης γενιάς για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον. Δεν σημαίνει ὀτι δεν θα μπορείς να δεις τηλεόραση. Επίσης, πάντα θα υπάρχει επιλογή όταν πια θα είναι απαραίτητο, να αγοράσεις εξωτερικό ψηφιακό δέκτη.
Στην ουσία το DVB-T2 θα εκμεταλλεύεται διαφορετικό φάσμα συχνοτήτων προκειμένου ν’αυξήσει τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος. Αυτό σημαίνει περισσότερα κανάλια και επικράτηση των HD προγραμμάτων.
Πληροφοριακά, το υπάρχον τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων, θα παραχωρηθεί από το 2020-2022 στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη του 5G. Επομένως λάβετε και αυτό υπόψιν σας κατά την αγορά τηλεόρασης.
Αγορά Android TV
Οι android TVs είναι επί της ουσίας Smart TVs με την διαφορά ότι το διαχειριστικό τους σύστημα είναι android και είναι οικονομικότερες επειδή η Google το διαθέτει δωρεάν.
Έχουν εξαιρετικά μεγαλύτερη ποικιλία σε εφαρμογές (θα το ξέρεις αν έχεις android smartphone) και σίγουρα πλέον είναι πιο Value for Money αγορά. Μάθε περισσότερα για τις android τηλεοράσεις και τσέκαρε μερικές προτάσεις αγοράς.
Αγορά τηλεόρασης 3D
Οι τελευταίοι κατασκευαστές που ενσωμάτωναν τη 3D τεχνολογία στις τηλεοράσεις τους, η LG και η Sony, δεν την ενσωμάτωσαν στις νέες τους σειρές, βάζοντας επίσημα την “ταφόπλακα” σε αυτή την τεχνολογία. Το 2010 η πρώτη 3D επιτυχία, το Avatar, ώθησε τους κατασκευαστές να ενσωματώσουν και να προωθήσουν τη 3D τεχνολογία. Εφτά χρόνια μετά ο Διευθυντής Πωλήσεων της LG δηλώνει πως “η 3D τεχνολογία δεν κατάφερε να μπει στα σπίτια των καταναλωτών και απλά δεν είναι παράγοντας επιλογής μιας νέας τηλεόρασης”.

Η βιομηχανία πλέον επικεντρώνεται στο 4K και το HDR, ενώ τα smart-TV χαρακτηριστικά βρίσκονται πλέον σε κάθε νέα τηλεόραση. Οι λόγοι που οι 3D TVs απέτυχαν ορίζονται ως έξης:
- Δεν υπάρχει αρκετό περιεχόμενο από τα κανάλια
- Τα 3D γυαλιά είναι ογκώδη και ενοχλητικά
- Οι 3D TVs λειτουργούν άψογα ως 2D TVs και έτσι τα 3D χαρακτηριστικά δε χρησιμοποιούνταν
- Οι 3D ταινίες σχετίζονται με Blu-ray δίσκους σε μια εποχή που έχει απογειωθεί το streaming
- Οι 3D τηλεοράσεις χρειάζονται προσεκτική βαθμονόμηση και κουράζουν τα μάτια μερικών
- Το εφέ εμβύθισης δεν ήταν το αναμενόμενο επηρεάζοντας αρνητικά την εμπειρία
Το απόσπασμα για τις 3D τηλεοράσεις είναι από τους Unboxholics : Το τέλος της 3D τηλεόρασης by Αλέξανδρος Καρατζάς.
Αγορά τηλεόρασης & κονσόλα
Φυσικά για τους λάτρεις του είδους δεν θα μπορούσε μια τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας να μην συνοδεύεται από την ανάλογη κονσόλα. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στους δύο κυρίαρχους του παιχνιδιού. Sony εναντίον Microsoft. Ps4 Pro εναντίον XBox One X.
Οι δύο δηλαδή κονσόλες που υποστηρίζουν -η κάθε μια με τον τρόπο της- παιχνίδια σε 4k ανάλυση, μαζί με τεχνολογία HDR. Δες τον αναλυτικό οδηγό μας για να δεις ποια είναι η κατάλληλη για ‘σένα πατώντας στην παρακάτω εικόνα.
Συχνές ερωτήσεις – Γρήγορες απαντήσεις
Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις τηλεόραση από στοκ σκέψου ότι:
1.Δεν ξέρεις το ιστορικό της
2.Οι εκθεσιακές τηλεοράσεις συνήθως είναι γρατζουνισμένες και σίγουρα έχουν πολλές ώρες λειτουργίας.
3.Δίνεται εγγύηση σε χρόνια ή σε ώρες λειτουργίας;
4.Η έκπτωση πρέπει να φτάνει περίπου στο 40%.
5.Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της εγγύησης (συνήθως 5 χρόνια);
Τα πλεονεκτήματα ενός Tv Box είναι σίγουρα περισσότερα. Γενικότερα σκέψου τα εξής:
1.Με ένα Tv Box έχεις στη διάθεση σου απεριόριστες android εφαρμογές.
2.Πιο εύκολα και οικονομικά αναβαθμίζεις ένα Tv Box (50-100€) παρά μια τηλεόραση.
3.Αν θες να χρησιμοποιείς μόνο το Netflix πάρε smart tv.
4.Το Tv Box σημαίνει δεύτερο τηλεχειριστήριο.
Τσέκαρε και το άρθρο μας: Πως να κάνεις την τηλεόραση σου smart tv.
Μια HDR τηλεόραση μπορεί να εμφανίσει περισσότερα χρώματα, καθώς και υψηλότερα επίπεδα αντίθεσης και φωτεινότητας κατά την αναπαραγωγή περιεχομένου συμβατού με HDR. Διαφορές:
1. Το DV είναι ικανό να εμφανίζει βάθος χρώματος 12 bits το οποίο ανέρχεται στα 68,7 δισ. Χρώματα, ενώ το HDR10 περιορίζεται σε 10-bit και 1,07 δισ. Χρώματα.
2. Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις 12-bit ούτε τέτοιο περιεχόμενο διαθέσιμο. Το DV μειώνει το βάθος του χρώματος σε 10-bit το οποίο προσφέρει μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το εγγενές χρώμα 10 bit.
3. Το Dolby Vision υλοποιεί τα μεταδεδομένα του ανά καρέ, το οποίο το καθιστά “δυναμικό HDR” ενώ το HDR10 είναι στατικό (ίδιο σε όλη την ταινία).
4. To HDR10 και HDR10+ είναι δωρεάν λογισμικό για τους κατασκευαστές. Είναι επίσης ανοιχτό λογισμικό κι έχει updates, σε αντίθεση με το DV που είναι hardware και σαφώς ακριβότερο. Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στο HDR10+.
Όπως και το Dolby Vision, το HDR10+ αφορά μόνο την προσθήκη δυναμικών μεταδεδομένων στο σήμα HDR. Το πρότυπο HDR10 χρησιμοποιεί στατικά μεταδεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι τα όρια της φωτεινότητας ρυθμίζονται στην αρχή μιας ταινίας και όχι ανά καρέ όπως συμβαίνει στο HDR10+.
Είναι ελάχιστες οι παραγωγές που το χρησιμοποιούν. Θα το βρεις σε συγκεκριμένους τίτλους στο Netflix και σε ταινίες μεγάλων εταιρειών όπως η Warner Bros.
Οι διαφορές μεταξύ flat και curved τηλεόρασης είναι μικρές… Οι curved τηλεοράσεις είναι πιο ευαίσθητες στις αντανακλάσεις και οι οπτικές γωνίες τους δεν είναι τόσο καλές όσο στις flat τηλεοράσεις. Είναι επίσης πιο ακριβές. Ο λόγος αγορά μιας curved tv είναι καθαρά αισθητικός.
Είναι και οι δυο κορυφαίες Κορεάτικες μάρκες. Οι διαφορές εκτείνονται σε διάφορα επίπεδα, ενώ ή σύγκριση πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε συγκεκριμένα μοντέλα. Ενδεικτικά τσέκαρε:
1. Design
2. Ποιότητα εικόνας (οι Samsung τηλεοράσεις αποδίδουν καλύτερα τις σκοτεινές αποχρώσεις. LG τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση χρωμάτων)
3. Smart tv (προτιμάμε το μενού της LG αλλά είναι καθαρά υποκειμενικό).
4. Επιφάνεια χρήστη & ρυθμίσεις (Θεωρώ πιο εύχρηστο το μενού των LG τηλεοράσεων, αλλά και πάλι είναι θέμα προτίμησης).
5. Remote control (To Magic Remote Control των LG είναι απλά ασύγκριτο).
Υπάρχουν δύο τύποι οθονών LCD που χρησιμοποιούνται σήμερα σε τηλεοράσεις με οπίσθιο φωτισμό LED: In-Plane-Switching (IPS) και Vertical Alignement (VA). Γενικά, οι τηλεοράσεις IPS θα έχουν μια ευρεία γωνία θέασης κατάλληλη για χρήση σε ένα φωτεινό καθιστικό για αθλητικές ή τηλεοπτικές εκπομπές. Οι τηλεοράσεις VA έχουν αντιθέτως καλύτερη αντίθεση, ιδανικές για χρήση σε σκοτεινό περιβάλλον τύπου home theater. Ενώ είναι και οι δύο τύποι οθόνης υγρών κρυστάλλων, έχουν διαφορές στις επιδόσεις κι εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Το μέγεθος της τηλεόρασης είναι ανάλογο με τις διαστάσεις του χώρου που θα την τοποθετήσεις, με την απόσταση θέασης και την ανάλυση της οθόνης. Δες τον παρακάτω πίνακα:
Αγορά τηλεόρασης – Συμπέρασμα
Η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αν θέλεις την ακολουθείς αν δε θέλεις όχι. Σε ο,τι αφορά την αγορά τηλεόρασης πάντως, καλό είναι να αναλογιστείς πως είναι μια συσκευή που ενδεχομένως να σε συνοδέψει για τα υπόλοιπα 10-15 χρόνια. Επομένως πρόκειται για μια επένδυση.
Σε τέτοιο βάθος χρόνου δεν είναι οικονομία να επικεντρωθείς στα 100-200 ευρώ που μπορεί να δώσεις παραπάνω. Το ίδιο ισχύει κατά τη γνώμη μου για οποιοδήποτε είδος προορίζεται για μακρόχρονη χρήση. Τελικά, το πιο βασικό είναι να ξέρεις τι θέλεις βρίσκοντας μια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και την τσέπη σου.
Βασική πηγή: Tom’s Guide – Buying a TV? Here Are 11 Things You Should Know
Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:
καθώς και τα marketplaces AliExpress, Gearbest & Geekbuying.com
δεν αναφέρετε ότι η QLED είναι ουσιαστικά μια LCD τηλεόραση, το quandum dot όταν επιτευτεί σαν τεχνολογία πράγματι θα είναι τεχνολογικό άλμα, προς το παρών δεν υπάρχει διαθέσιμο….
απλα η samsung πειραματίζεται μ αυτή την τεχνολογία…
Αρχικά ευχαριστώ για το σχόλιο και την επισήμανση. Παρότι γίνεται πιο σαφές στην σύγκριση μεταξύ OLED & QLED ότι η QLED πρακτικά διαθέτει δεύτερο panel διαχείρισης διάχυσης του φωτός, επί της ουσίας δεν μπορώ να κατατάξω την QLED σε απλή LCD. Είναι μια ισχυρή τεχνολογία που δίνει μια πιο οικονομική λύση στην αναβάθμιση της εμπειρίας θέασης σε σύγκριση με μια OLED.
Το 3D ισ ΝΟΤ dead. Βγαινουν λιγα 3Δ – 4Κ μοντελα στην Αμερικη. Υπαρχουν πανω απο 300 ταινιες σε 3D, μαλιστ η ιαπωνια εχει ενα καναλι που εκπεμπει μονο 3D. Ηδη η Samsung παρουσιασε μια νεα 3D 4Κ τηλεοραση ΧΩΡΙΣ 3D γυαλλια.