Τι Οθόνη Υπολογιστή Να Πάρω – Αγορά PC Monitor

Κατηγορία/ες ▶ ,
Socialize!

Η οθόνη υπολογιστή είναι η πιο ασφαλής και μακροπρόθεσμη αγορά που θα κάνεις για το PC σου. Μπορεί αργότερα να αλλάξεις υπολογιστή, μπορεί να αναβαθμίσεις το hardware, η οθόνη όμως θα σε συνοδεύει για αρκετά χρόνια.

Η επιλογή ενός PC monitor εξαρτάται από τον λόγο που το χρειάζεσαι. Η τιμή του λοιπόν καθορίζεται από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου. Παρακάτω θα δεις τι σημαίνουν τα χαρακτηριστικά και με ποια κριτήρια να επιλέξεις τα σωστά με βάση την χρήση.

Μια οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση που δεν σε εξυπηρετεί η οθόνη του laptop σου, που σπάνια ξεπερνάει τις 19″ ίντσες.

Όταν το χρησιμοποιείς στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείσαι με μια μικρή οθόνη. Εύκολα μπορείς να το συνδέσεις σε μια μεγαλύτερη οθόνη με ένα απλό καλώδιο VGA ή HDMI.

Περιεχόμενα

Γρήγορη επιλογή οθόνης Pc για προσωπική χρήση

Αν δεν θέλεις να μπεις στην διαδικασία να ψάξεις σε βάθος για PC monitor και η χρήση του θα περιορίζεται σε browsing, word-excel κλπ, άντε και να δεις καμιά ταινία, τότε πολύ απλά χρειάζεσαι ένα LED monitor, 21″-24″ ιντσών, ανάλυσης Full HD (1920x1080p) και με χρόνο απόκρισης 4-7 ms.

Μπορείς με ασφάλεια να καταλήξεις σε ένα από τα τρία μοντέλα που ακολουθούν ανάλογα με το budget σου:

Οθόνη DELL E2216HV 21.5” LED FULL HD TN Panel

Τιμή: 92,78€

Μέγεθος οθόνης: 21.5 ”

Response Time: 5ms

Συνδεσιμότητα: VGA

Ιδανική για καθημερινές εργασίες γραφείου, αξιόπιστη και εξαιρετικά προσιτή οικονομικά.

Οθόνη Υπολογιστή Samsung LS24D330HS 24″– Full HD TN Panel

Τιμή: 122.76€

Μέγεθος οθόνης: 24 ”

Response Time: 1ms

Συνδεσιμότητα: HDMI, VGA

Εξαιρετική επιλογή για πολλές χρήσεις σε ιδανικό μέγεθος και τιμή. Εξαιρετική για gaming, ταινίες και εφαρμογές με γρήγορες εναλλαγές σκηνών.

Οθόνη SAMSUNG LC24F390FHU 24” CURVED LED FULL HD – VA Panel

Τιμή: 109.9€

Μέγεθος οθόνης: 24″

Response Time: 4ms (GTG)

Συνδεσιμότητα: 1x D-SUB, 1x HDMI, 1x ακουστικά.

Curved οθόνη με λεπτή σχεδίαση και καθηλωτική εμπειρία θέασης, απίστευτα ζωντανό και βαθύτερο μαύρο με τον καλύτερο στην κατηγορία λόγο αντίθεσης 3000:1 καθώς και συναρπαστικό παιχνίδι με AMD Freesync και Eye Saver Mode.

Μέγεθος σε οθόνη υπολογιστή

Το μέγεθος μιας οθόνης καθορίζεται από την διαγώνιο της οθόνης σε ίντσες. Έτσι, υπάρχουν PC monitors από 15″-49″ ίντσες. Στην επιλογή οθόνης υπολογιστή δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος…

Πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη ανάλυση οθόνης (όπως θα δεις παρακάτω). Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρεις και τις διαστάσεις του γραφείου ή του επίπλου που θα την τοποθετήσεις.

Σε γενικές γραμμές μια οθόνη 15″-19″ είναι πολύ μικρή, ενώ από 27″ και πάνω περνάς σε άλλη κατηγορία. Μια οθόνη 22″-24″ είναι μια μέση λύση που καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Ανάλυση σε οθόνη υπολογιστή

Το μέγεθος της οθόνης είναι ανάλογο με την ανάλυση της. Όσο δηλαδή μεγαλώνει το μέγεθος πρέπει να μεγαλώνει και η ανάλυση της οθόνης διαφορετικά η εικόνα θα χάσει την ευκρίνεια της.

ΊντσεςΠροτεινόμενη ανάλυσηΧρήση
15″-21″1280x720p (HD)Οικιακή (browsing)
22″-24″1920x1080p (Full HD)Γραφείο (working)
24″-27″2560×1440 (2k)Απαιτητική (gaming)
>27″≥3840×2160 (4k)Επαγγελματική (editing)

Από την άλλη, μια μεγάλη ανάλυση σε μικρή οθόνη (πχ 4k ανάλυση σε οθόνη 24″ – λέμε τώρα), είναι κουραστική για τα μάτια και δεν ενδείκνυται αν κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά της.

Τα γράμματα και τα αντικείμενα θα φαίνονται μικρότερα σε μια μικρή οθόνη με υψηλή ανάλυση (βέβαια μπορείς να πειράξεις τις ρυθμίσεις μεγέθους γραμματοσειρών). Ο,τι και να προτείνεται γενικά, η επιλογή παραμένει υποκειμενική.

Η ιδανική περίπτωση κατά την γνώμη μου είναι μια Full HD οθόνη 24″. Αν θέλεις οθόνη άνω των 32″, δεν μπορείς να αποφύγεις την 4k ανάλυση, ειδικά αν είσαι επαγγελματίας (ψηφιακή επεξεργασία εικόνων και βίντεο) ή απαιτητικός gamer.

Λεπτομέρεια μεν σημαντική δε: Η υψηλότερη ανάλυση απαιτεί και το ανάλογο hardware, δηλαδή την κατάλληλη κάρτα γραφικών ειδικά αν παίζεις απαιτητικά παιχνίδια στο PC.

Βασικοί τύποι panel οθόνης υπολογιστή

Επίλεξε LED τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού (Backlight technology). Δύσκολα θα βρεις στο εμπόριο άλλου τύπου, αλλά ίσως την πατήσεις με κάποια παλιά μεταχειρισμένη οθόνη που ο οπίσθιος φωτισμός της βασίζεται σε λάμπες φθορισμού.

Οι LED LCD οθόνες είναι πολύ πιο αποδοτικές, έχουν καλύτερο φωτισμό και χρώματα ενώ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Οι 4 τύποι panel οθόνης που ακολουθούν είναι οι πιο διαδεδομένοι στην αγορά. Στην ουσία πρόκειται για διαφορετικές LCD τεχνολογίες. Επίλεξε οθόνη με τον τύπο panel που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

TN Panel

Twisted Nematic

 • Είναι τα ταχύτερα και φθηνότερα panels της αγοράς.
 • Λειτουργούν εξαιρετικά για gaming έχοντας χαμηλούς χρόνους απόκρισης, υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, ελάχιστο motion blur και χαμηλό input lag.
 • Ωστόσο, διαθέτουν τις χειρότερες γωνίες θέασης και ακρίβειας χρώματος σε σύγκριση με τα πάνελ VA και IPS.
 • Ιδανικά για απαιτητικούς gamers.

IPS Panel

In-Plane Switching

 • Έχουν τα καλύτερα χρώματα και γωνίες θέασης συγκριτικά με τους άλλους τύπους και είναι τα πιο ακριβά.
 • Ωστόσο, έχουν πιο αργούς χρόνους απόκρισης από τα TN αλλά ταχύτερους από τα VA.
 • Σπάνια θα βρεις υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης ιδανικούς για gaming.
 • Είναι ιδανικά για επαγγελματίες.

VA Panel

Vertical Alignment

 • Έχουν το καλύτερο contrast ratio & image debth από κάθε άλλο τύπο panel.
 • Οι γωνίες θέασης είναι συνήθως καλύτερες απ’ ο,τι στα TN, χειρότερη από ο,τι στα IPS.
 • Έχουν ικανοποιητική απόδοση χρωμάτων αλλά και τους μεγαλύτερους χρόνους απόκρισης (απαγορευτικό για gaming).
 • Ιδανικά για γενική χρήση.

PLS & SVA Panel

Plane to Line Switching & Super Vertical Alignment

 • Και τα δυο είναι προϊόντα της Samsung.
 • Το PLS είναι το αντίστοιχο IPS και το SVA το αντίστοιχο VA της Samsung.
 • Η Samsung ισχυρίζεται ότι τα PLS έχουν: καλύτερες γωνίες θέασης
 • μειωμένο κόστος παραγωγής κατά 15%
 • αύξημένη φωτεινότητα κατά 10%
 • αυξημένη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τα IPS.
 • Αντίστοιχα, για τα SVA ισχυρίζεται ότι έχουν καλύτρες γωνίες θέασης από τα VA.
 • Έχουν αντίστοιχη χρήση με τα IPS & VA. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης.

Χρόνος απόκρισης σε οθόνη υπολογιστή (Response Time)

Ο χρόνος απόκρισης του μόνιτορ, δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται ένα pixel για να αλλάξει φωτεινότητα. Με άλλα λόγια, να γίνει από μαύρο λευκό, αν και συνήθως μετράται η ταχύτητα εναλλαγής του από γκρι σε λευκό και πάλι σε γκρι (Grey to Grey- GTG).

Μια οθόνη με αργό χρόνο απόκρισης, για παράδειγμα 16ms GTG, μπορεί να παράγει ένα εφέ θολώματος όταν καλείται να αναπαράξει περιεχόμενο με γρήγορες κινήσεις.

Πλέον είναι εύκολο να βρείτε οθόνες με χρόνους απόκρισης μεταξύ 2ms και 5ms. Αυτοί οι χρόνοι απόκρισης είναι ιδανικοί για gaming, με τους μικρότερους χρόνους να είναι βέβαια καλύτεροι.

Συχνότητα ανανέωσης σε οθόνη υπολογιστή (Refresh Rate)

Ο ρυθμός ή η συχνότητα ανανέωσης (refresh rate), δείχνει πόσες φορές ανανεώνεται η οθόνη σου με νέες εικόνες ανά δευτερόλεπτο (πιο απλά, πόσα καρέ προβάλλει ανά δευτερόλεπτο).

Για παράδειγμα, ένας ρυθμός ανανέωσης 60 Hz, σημαίνει ότι η οθόνη ανανεώνεται 60 φορές το δευτερόλεπτο. Ένας υψηλότερος ρυθμός ανανέωσης έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ομαλή εικόνα.

Ο μέγιστος ρυθμός ανανέωσης σε οθόνη υπολογιστή είναι τα 240Hz και απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς gamers. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δύσκολα θα καταλάβει την διαφορά από μια οθόνη των 120Hz στα 240Hz. Πάνω από 60Hz χρειάζεσαι μόνο στην περίπτωση που παίζεις απαιτητικά παιχνίδια.

Διαφορά Refresh Rate και Frame Rate

Το refresh rate δεν πρέπει να συγχέεται με το frame rate. Το frame rate είναι η πληροφορία που μεταδίδεται στην οθόνη και όχι τεχνικό χαρακτηριστικό της οθόνης.

Για παράδειγμα αν βλέπεις μια ταινία ή ένα βίντεο στα 25FPS (Frames Per Second) τότε σε καλύπτει οποιαδήποτε οθόνη.

Αν παίξεις ένα παιχνίδι στα 100FPS σε μια οθόνη των 120Hz, θα παρατηρήσεις τεράστια διαφορά απ’ ο,τι αν το έπαιζες σε μια οθόνη των 60Hz.

Λόγος αντίθεσης σε οθόνη υπολογιστή (Contrast Ratio)

Ο λόγος αντίθεσης είναι η διαφορά μεταξύ του πιο σκούρου μαύρου και του πιο λευκού λευκού που μπορεί να αναπαράγει η οθόνη.

Οποιαδήποτε οθόνη έχει λόγο αντίθεσης μεταξύ 1000:1 και 3000:1 είναι ιδανική (που σημαίνει ότι το λευκό είναι 3000 φορές πιο φωτεινό από το μαύρο).

Οι μεγαλύτερες τιμές είναι μαρκετινίστικο κόλπο των εταιρειών για να διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό.

Προφανώς, το πόσο υψηλό contrast rate χρειάζεσαι, εξαρτάται από τον χώρο σου. Αν θες να βάλεις την οθόνη σου σε παράθυρο κόντρα στον ήλιο ναι… όσο πιο υψηλό είναι το contrast rate τόσο το καλύτερο.

Λόγος πλευρών οθόνης (aspect ratio)

Ο λόγος των πλευρών της οθόνης, το λεγόμενο aspect ratio μιας οθόνης υπολογιστή, δηλώνει την αναλογία μεταξύ του πλάτους και του ύψους της οθόνης.

Θα τον δείτε σε μορφή κλάσματος: ο πρώτος αριθμός δηλώνει το πλάτος της οθόνης και ο δεύτερος το ύψος π.χ. 4:3 – 16:9.

Η ιδανική αναλογία είναι θέμα προτίμησης αλλά εξαρτάται κι από την χρήση της οθόνης.

Αν για παράδειγμα η δουλειά σου απαιτεί να έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά, αν χρησιμοποιείς προγράμματα που έχουν πολλά στοιχεία στο interface τους ή αν θες να έχεις μια ευρεία εμπειρία θέασης στο gaming, μπορείς να επιλέξεις μια ultrawide ή μια super ultrawide οθόνη με aspect ratio 21:9 ή 32:10 αντίστοιχα.

Έξτρα δυνατότητες-λειτουργίες

Ενσωματωμένα ηχεία

Πολλές οθόνες συνοδεύονται από ενσωματωμένα ηχεία. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να βασίσεις τον ήχο σου σε μια τέτοια οθόνη, εκτός αν την συνοδεύσεις και με εξωτερικά ηχεία.

Προφανώς, ο ήχος των ενσωματωμένων ηχείων δεν πρόκειται να φτάσει την ποιότητα των εξωτερικών.

Η μοναδική περίπτωση να προτιμήσεις μια τέτοια οθόνη, είναι αν την προορίζεις για δουλειά γραφείου (εξοικονόμηση χώρου) και απλά θες να ακούς τους βασικούς ήχους του PC σου, ίσως κάποιο podcast ή μουσική σε χαμηλές εντάσεις την ώρα που δουλεύεις.

Curved οθόνη υπολογιστή

Οι κυρτές οθόνες υπολογιστή έχουν αποκτήσει σεβαστό μερίδιο στην αγορά. Αν και είναι καθαρά θέμα προτίμησης, η αγορά μιας curved οθόνης δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αισθητικά κριτήρια.

 • Προσφέρουν μια αίσθηση τριών διαστάσεων φέρνοντας την εικόνα πιο ρεαλιστική.
 • Έχουν λιγότερη θόλωση και παραμόρφωση εικόνας.
 • Είναι πιο ξεκούραστες για τα μάτια.
 • Συμβάλλουν στην αύξηση της αποδοτικότητας σου αφού βάσει ερευνών.

Free Sync & Gsync (για gamers)

Προκειμένου να αποφεύγεται το screen tearing κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, υπάρχουν οθόνες που υποστηρίζουν τεχνολογία Free Sync και Gsync.

Το screen tearing (σχίσιμο της οθόνης) είναι παραμόρφωση γραφικών που εμφανίζεται όταν η GPU (κάρτα γραφικών) δεν είναι συγχρονισμένη με την οθόνη. Προκαλεί την εμφάνιση μιας οριζόντιας γραμμής κατά την αναπαραγωγή βίντεο ή κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού, καθώς το πάνω μέρος της οθόνης δεν είναι συγχρονισμένο με το κάτω μέρος.

Όταν η GPU σηκώνει μεγάλο φορτίο, ενδέχεται να μην συμβαδίσει με το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα μέρος της οθόνης αναδιπλώνεται σε ένα πλαίσιο και το υπόλοιπο της οθόνης ανασυγκροτείται σε ένα άλλο. Αν αυτό συνεχιστεί σε πολλά frames, θα εμφανιστεί στην οθόνη μια κατακόρυφη γραμμή.

Τι είναι το Screen Tearing

Στην ουσία, αυτές οι τεχνολογίες συγχρονίζουν το refresh rate της οθόνης με τα FPS που παράγει η κάρτα γραφικών ώστε να αποφεύγεται το παραπάνω φαινόμενο.

Η Free Sync τεχνολογία συνεργάζεται με κάρτες γραφικών της AMD, η Gsync με κάρτες της Nvidia. Αν σ’ ενδιαφέρει, τότε πρέπει να κάνεις μια μικρή έρευνα σχετικά με την συμβατότητα της κάρτας γραφικών σου με μια οθόνη που υποστηρίζει τις παραπάνω τεχνολογίες.

Flicker-free και Eye-Saver

Η τεχνολογία Flicker-Free μειώνει το -τυχόν- τρεμόπαιγμα που παρατηρούν κάποιοι χρήστες στις LED οθόνες και προσφέρει πιο άνετη προβολή.

Η τεχνολογία Eye-Saver ή LowBlue (ή όπως την ονομάζει η κάθε εταιρεία), περιορίζει το μπλε φως που εκπέμπεται από τα monitor των υπολογιστών.

Είναι όντως χρήσιμη λειτουργία αν κάθεσαι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη σου και μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά μακροπρόθεσμα.

Το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον αμφιβληστροειδή, καθώς η χρόνια έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει οφθαλμική κόπωσηαϋπνίαθολή όρασηξηροφθαλμίαπονοκεφάλους και εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς.

Harvard Medical School

Προτάσεις αγοράς οθόνης υπολογιστή με βάση τη χρήση

Ανάλογα με το πως χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου, καλό θα είναι να διαλέξεις και την κατάλληλη οθόνη. Τίποτα δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη, απλά τα σωστά εργαλεία σου επιτρέπουν να δουλεύεις πιο αποδοτικά και ξεκούραστα.

Αν περιορίζεσαι σε προσωπική-οικιακή χρήση, δες ξανά τις προτάσεις αγοράς μας στην αρχή του άρθρου πατώντας εδώ.

Οθόνη υπολογιστή για γραφείο

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η επαγγελματική χρήση ενός υπολογιστή περιορίζεται απλά σε αποστολή emails. Συνήθως, γίνεται χρήση επαγγελματικών προγραμμάτων από word, excel και power point μέχρι διάφορα ERP συστήματα.

Αν η δουλειά σου απαιτεί να έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά ή θες να έχεις ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης του προγράμματος που χρησιμοποιείς (χωρίς να πρέπει να σκρολάρεις δεξιά και αριστερά), τότε χρειάζεσαι είτε μια μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης ή την χρήση πολλαπλών οθονών.

Πολλές οθόνες όπως θα δεις έχουν την δυνατότητα περιστροφής. Μπορούν δηλαδή να τοποθετηθούν και κάθετα. Αυτό συνήθως βολεύει πολύ, αν δουλεύεις πάνω σε κάποιο αρχείο δεδομένων, όπως π.χ. σε ένα μεγάλο excel αρχείο.

Oπότε, απαραίτητα χαρακτηριστικά μιας οθόνης γραφείου είναι:

 • Το μέγεθος (ιδανικά 24” και πάνω).
 • Η ανάλυση (ιδανικά από Full HD και πάνω).
 • Έξτρα λειτουργίες όπως το “Eye Saver”, χρήσιμο όταν είσαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και υποφέρουν τα μάτια σου.
 • Ενσωματωμένα ηχεία (περισσότερο για εξοικονόμηση χώρου).

*Οι τιμές των μοντέλων που ακολουθούν ισχύουν την στιγμή που γράφεται το άρθρο και θα ενημερώνονται τακτικά.

Οθόνη υπολογιστή PHILIPS 273V7QDAB 27” LED FULL HD

Τι οθόνη υπολογιστή να πάρω - οθόνη philips 27"

Τιμή: 139€

Μέγεθος οθόνης: 27″

Ανάλυση οθόνης: Full HD

Τύπος panel: IPS

Response Time: 5ms

Συνδεσιμότητα: VGA, DVI-D, HDMI, PC audio in, headphone out.

Συνδυάζει τα πάντα σε εξαιρετική τιμή, έχοντας IPS panel και Full HD ανάλυση. Αξιοποιεί επίσης τις τεχνολογίες flicker-free & eye-saver.

Οθόνη ASUS VZ279HE Ultra Slim 27

Τιμή: 199€

Μέγεθος οθόνης: 27″

Ανάλυση οθόνης: Full HD

Τύπος panel: IPS

Response Time: 5ms

Συνδεσιμότητα: VGA, HDMI

Και σε αυτήν την οθόνη θα βρεις IPS panel και Full HD ανάλυση. Αξιοποιεί και αυτή τις τεχνολογίες flicker-free & eye-saver. Πληρώνεις παραπάνω τον εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό της και το όνομα της Asus.

Οθόνη PHILIPS 328E9FJAB 32” CURVED 2k

Η καλύτερη οθόνη υπολογιστή για γραφείο

Τιμή: 289€

Μέγεθος οθόνης: 31.5″

Ανάλυση οθόνης: 2k (2560 x 1440)

Τύπος panel: VA

Response Time: 5ms

Συνδεσιμότητα: VGA, DisplayPort, HDMI

Πρόκειται για την πιο οικονομική Curved οθόνη υπολογιστή με ανάλυση 2k στις 32″ που θα βρεις! Έχει VA panel, προφανώς τεχνολογία Flicker-free & Eye-saver, καθώς και AMD Free Sync.

Οθόνη υπολογιστή για Video Editing

Αν είσαι επαγγελματίας και η δουλειά σου έχει να κάνει με ψηφιακή επεξεργασία εικόνων και βίντεο, τότε αναπόφευκτα πρέπει να ανέβεις κλάση στην οθόνη που θα διαλέξεις.

Ειδικά το video editing έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Η κατάλληλη οθόνη επηρεάζει τόσο την ποιότητα της δουλειάς σου, όσο και την αποδοτικότητα σου.

Εκτός από τουλάχιστον 2k ανάλυση και τουλάχιστον 27″ μέγεθος, θα σε διευκόλυνε απεριόριστα μια ultra wide οθόνη, ειδικά αν χρησιμοποιείς προγράμματα όπως το Adobe Premiere Pro ή το Hitfilm.

Οθόνη LG 34WL500-B 34” ULTRAWIDE

Τι οθόνη υπολογιστή να πάρω - οθόνη ultrawide

Τιμή: 281€

Μέγεθος οθόνης: 34″

Ανάλυση οθόνης: 2k (2560×1080)

Τύπος panel: IPS

Response Time: 5ms

Συνδεσιμότητα: 2xHDMI, Headphone Out

Είναι ίσως η πιο οικονομική utrawide οθόνη εκεί έξω. Ιδανική για multitasking. Βασικό μειονέκτημα (για ‘μένα) η Full HD ανάλυση. Στις 34″ θα προτιμούσα 4k ανάλυση, αν και θα ανέβαινε πολύ το κόστος.

Οθόνη PHILIPS 328P6VJEB/00 31.5” LED 4K

Τιμή: 439€

Μέγεθος οθόνης: 31.5″

Ανάλυση οθόνης: 4k (3840×2160)

Τύπος Panel: VA

Response Time: 4ms

Συνδεσιμότητα: VGA, DVI-Dual Link, DisplayPort, HDMI, MHL, PC audio-in, Headphone out

Τα έχει όλα με την εξαίρεση ότι δεν είναι ultrawide. Μέσα σε όλα, διαθέτει και ενσωματωμένα ηχεία, τεχνολογία Flicker Free, Multiview και εργονομικές ρυθμίσεις για να την φέρεις απολύτως στα μέτρα σου.

Οθόνη υπολογιστή για Gaming

Αυτή η κατηγορία σηκώνει κουβέντα. Η οθόνη που θα διαλέξεις και τα χρήματα που θα διαθέσεις εξαρτώνται από το πόσο απαιτητικός gamer είσαι.

Κοινώς, οι δεινοί gamers μπορεί να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να αναβαθμίσουν την εμπειρία gaming.

Ιδανικά, ψάχνεις για μια Ultrawide 4k οθόνη τουλάχιστον 27″ με TN (twisted nematic) panel -response time 1ms- στα 144Hz refresh rate (ξεφεύγουμε οικονομικά αν τα θέλουμε όλα).

Φυσικά, ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών σου πρέπει να είναι ικανά να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες μιας τέτοιας οθόνης. Πάμε να ξεκινήσουμε από τις πιο οικονομικές λύσεις.

Οθόνη SAMSUNG LC24RG50FQUXEN 24”

Τιμή: 169€

Μέγεθος οθόνης:  23.5″

Ανάλυση οθόνης: Full HD (1920×1080)

Τύπος Panel: VA (Curved)

Response Time: 4ms

Συνδεσιμότητα: 2x HDMI, DisplayPort

Διαθέτει τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για έναν νέο gamer. Ενσωματώνει τις τεχνολογίες Eye Saver Mode, Flicker Free, FreeSync, Black Equalizer. Αν οι 24″ περίπου σου είναι αρκετές, είναι μια καλή επιλογή!

Οθόνη SAMSUNG LU28E570DS/EN 28” LED

Τιμή: 229€

Μέγεθος οθόνης:  28″

Ανάλυση οθόνης: 4k (3840 x 2160)

Τύπος Panel: TN

Response Time: 1ms

Συνδεσιμότητα: Displayport, 2xHDMI, Headphone out

Για τα χρήματα της είναι ιδανική επιλογή, ειδικά αν παίζεις παιχνίδια που δεν έχουν γρήγορες εναλλαγές εικόνων, αφού το refresh rate της δεν ξεπερνά τα 60hz.

Ενσωματώνει τεχνολογίες Eye Saver Mode, Flicker Free, AMD Free Sync και άλλα καλούδια της Samsung. Σημειωτέον, η λειτουργία Picture-by-Picture σάς επιτρέπει να προβάλλετε 2 διαφορετικές πηγές εισόδου σε μια οθόνη!

Οθόνη ASUS TUF Gaming VG27BQ 27

Οθόνη υπολογιστή - Gaming Pc Monitor

Τιμή: 519€

Μέγεθος οθόνης:  27″

Ανάλυση οθόνης: 2k (2560×1440)

Τύπος Panel: TN

Response Time: 0.4ms

Συνδεσιμότητα: 2xHDMI, DisplayPort 

Κάπου εδώ αρχίζουν να ξεφεύγουν οι τιμές. Η συγκεκριμένη διαθέτει -εκτός των άλλων- HDR10 κι έχει refresh rate 165Hz, Gsync κι ενσωματωμένα ηχειάκια για όποιον ενδιαφέρεται…

Όπως πάντα το συμπέρασμα είναι ένα. Βρες την ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και στην τσέπη σου. Μην δώσεις περισσότερα χρήματα απ’ όσα πρέπει, και λιγότερα απ΄ όσα χρειάζεται.

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpressGearbest & Geekbuying.com


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:
Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!