Τι να προσέξεις στην αγορά κινητού από εξωτερικό

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Αγορά κινητού από εξωτερικό

Η αγορά κινητού από το εξωτερικό είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην διαδικασία. Απλά πρέπει να προσέξεις κάποια βασικά πράγματα πριν προβείς σε αγορά κινητού από το εξωτερικό ή οποιουδήποτε γενικότερα είδους που συνοδεύεται από εγγύηση.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η αγορά πρέπει να γίνει από κάποιο γνωστό ή έστω έμπιστο e-shop. Για παράδειγμα κάποιο που σου πρότεινε φίλος ο οποίος ήδη αγόρασε κι έμεινε ευχαριστημένος.

Αγορά κινητού από Ευρώπη ή Κίνα

Υπάρχουν δυο βασικές επιλογές για αγορά κινητού από εξωτερικό. Αγορά από Κίνα (AliExpress , Gearbest κ.α.) ή από κάποια ευρωπαϊκή χώρα (Geekbuying : επιλογή αποθήκης από Ευρώπη ή Κίνα). Η πιο βασική διαφορά τους είναι τα έξοδα τελωνείου.

Για αγορές από Ευρώπη δεν έχεις κανένα φόβο. Για αγορά από Κίνα όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει το κινητό σου από έλεγχο και να χρεωθείς τα έξοδα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξεις γενικότερα.

Λογισμικό (Υποστήριξη ελληνικών) κινητού από εξωτερικό

Αν και υπάρχει τρόπος να αλλάξεις τις όποιες ρυθμίσεις στα ελληνικά, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι το κινητό είναι σχεδιασμένο να διατεθεί και στη ελληνική αγορά. Να διαθέτει δηλαδή ελληνικό μενού, ελληνικό πληκτρολόγιο και ελληνικό ορθογράφο.

Ένας άμεσος τρόπος για να βεβαιωθείς, είναι να δεις αν υπάρχουν οι όροι της εγγύησης στην ελληνική γλώσσα. Αν δεν φαίνεται στο e-shop, μπορείς να googl-άρεις το μοντέλο με τον όρο “terms of service”.

Έλεγχος IMEI συσκευής

Ο έλεγχος IMEI ενός κινητού είναι απλή διαδικασία και απαραίτητη όταν κάνεις αγορά κινητού από εξωτερικό. Το κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι το κινητό δεν είναι μπλοκαρισμένο ή κλεμμένο.

Ένα site για να κάνεις τον έλεγχο, είναι το www.imei.info.

Υποστήριξη δικτύου στην Ελλάδα από κινητό αγορασμένο από εξωτερικό

Είναι πολύ σημαντικό το κινητό που θα διαλέξουμε να είναι συμβατό με το ελληνικό δίκτυο. Εάν δεν λειτουργεί στις ελληνικές ζώνες συχνοτήτων, είναι πολύ πιθανό να μην υποστηρίζει 4G κάλυψη.

Οι ελληνικές ζώνες συχνοτήτων είναι: οι GSM, HSPA, LTE στα 800 MHz, 900 MHz, 1800 ΜΗz, 2100 MHz και 2600 ΜΗz.

Μπορείς να ελέγξεις αν η συσκευή σου θα λειτουργήσει σε ελληνικό δίκτυο, κάνοντας μια πανεύκολη αναζήτηση στο willmyphonework.net.

Υπερβολικά φθηνά ή άγνωστα κινητά από εξωτερικό

Γενικά αποφύγετε τα πολύ φθηνά κινητά ή τα μάρκας ¨μ’ έκαψες¨. Μπορεί να λένε ότι έχουν τα τέλεια χαρακτηριστικά αλλά δεν είναι απόλυτο.

Έχει σημασία η ποιότητα κατασκευής, η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και η ύπαρξη αντιπροσωπείας (κατά 99% δεν θα είναι στην Ελλάδα). Επίσης τα περισσότερα από αυτά, είναι κατά πολύ πιο επιρρεπή σε βλάβες από τα επώνυμα κινητά.

Τρόπος και κόστος αποστολής κινητού στην Ελλάδα

Πάμε στο ζουμί. Οπωσδήποτε ελέγχεις τον τρόπο και το κόστος αποστολής. Από που δηλαδή θα αποσταλεί και με ποια μεταφορική.

Αν η αγορά γίνει από ευρωπαϊκή χώρα δεν θα πληρώσεις έξοδα τελωνείου. Αν αγοράσεις εκτός ευρωπαϊκής ένωσης δυο περιπτώσεις υπάρχουν:

  • Ιδιωτική Courier (UPS, DHL, FedEx κ.α.). Η πιθανότητα να μην περάσει από τελωνείο είναι απειροελάχιστη. Πρακτικά αναλαμβάνεις την διαδικασία εκτελωνισμού και πληρώνεις τους δασμούς και τις σχετικές χρεώσεις για να το παραλάβεις. Τις περισσότερες φορές φθάνουν την αξία του ίδιου του κινητού.
  • Απλό Ταχυδρομείο – ΕΛΤΑ. Άγνωστο αν θα χρεωθείς τελωνειακά έξοδα. Παίζεις με τις πιθανότητες. Το σίγουρο είναι ότι θα καθυστερήσει η παραλαβή από ημέρες έως μήνες. Σημειωτέον: Τα τελωνεία κάνουν πλέον εντατικότερους ελέγχους, ειδικά στα κινητά.

Αποστολή με tracking number

Στην απλή αποστολή δεν υπάρχει αριθμός αποστολής. Έτσι δεν έχεις κανέναν έλεγχο ή ενημέρωση για το δέμα σου. Υπάρχει περίπτωση να κλαπεί ή να χαθεί στην πορεία και να μην το μάθεις ποτέ.

Οι περισσότερες ιδιωτικές μεταφορικές έχουν tracking number στο δέμα σου για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο αποστολής βρίσκεται.

Επίσης, πολλές δίνουν την δυνατότητα ασφάλισης της αποστολής. Αν το πακέτο σου χτυπηθεί ή χαθεί κατά τη μεταφορά αποζημιώνεσαι άμεσα στο ακέραιο χωρίς περιττές διαδικασίες. Το κόστος συνήθως κυμαίνεται στο 1,5 με 2 ευρώ. Αξίζει, δεν το συζητώ.

Πληρωμή σε ξένο e-shop

Καλό είναι να αποφεύγεις την κατάθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Ειδικά όταν πρόκειται για απευθείας κατάθεση ή αν ο τρόπος πληρωμής δεν είναι γνωστός.

Εννοείται ποτέ δεν εισάγεις τα στοιχεία σου σε σελίδες που δεν έχουν ssl. Που δεν κρυπτογραφούν δηλαδή τα στοιχεία που εισάγονται. Είναι το πράσινο λουκετάκι μπροστά από το url με την ένδειξη https.

Καλό θα ήταν για συναλλαγές με το εξωτερικό να χρησιμοποιείς Paypal το οποίο είναι πασίγνωστο πλέον και διαθέτει προστασία καταναλωτή. Αν κάνεις τις αγορές σου με κάρτα, καλό είναι να αποκτήσεις μια PrePaid και να τη φορτίζεις με το ποσό που χρειάζεσαι κάθε φορά.

Ακόμη κι αν υποκλαπούν τα στοιχεία σου ή πέσεις θύμα απάτης, ο όποιος επίδοξος απατεώνας δεν θα έχει πρόσβαση στον βασικό λογαριασμό σου.

Συμπέρασμα για αγορά κινητού από εξωτερικό

Σε όλες τις online αγορές χρειάζεται προσοχή, πόσο μάλλον σε όσες γίνονται από εξωτερικό. Πιστεύω πως για αγορά ακριβών προϊόντων που συνοδεύονται από εγγύηση, δεν αξίζει το ρίσκο να αγοράζεις εκτός ευρωπαϊκής ένωσης. Εκτός κι αν αλλάζεις κινητό κάθε 2 μήνες!

Για μικρο-αγορές accessories ή gadget δεν υπάρχει φόβος. Ειδικά αν το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 25 ευρώ. Οι πιθανότητες να περάσουν εκτελωνισμό πέφτουν αρκετά. Ακόμη κι αν περάσουν θα είναι μικρό το κακό.

Ποια είναι η γνώμη σου; Αγορά κινητού από Κίνα ή Ευρώπη;


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces AliExpress , Gearbest & Geekbuying.

ή πατήστε εδώ : Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Οι περισσότεροι βλέπουν επίσης:




Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!