Αγίου Βαλεντίνου – Γιορτή ή αφορμή ;

Κατηγορία/ες ▶
Socialize!

Γιορτή ή αφορμή;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος ιστορικά ή αν όντως υπήρξε. Για να γίνεται τόσος ντόρος εδώ και τόσες δεκαετίες κάποια ιστορική βάση πρέπει να υπάρχει.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα αρκουδάκια, τα σοκολατάκια και τα λουλούδια κάνουν ρεκόρ πωλήσεων. Αυτή η μέρα οι άνθρωποι διαιρούνται σε τέσσερις κατηγορίες κατά τη γνώμη μου.

Οι πραγματικά ερωτευμένοι που έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον έρωτα τους με έναν πιο ξεχωριστό τρόπο απ’ ότι κάνουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Οι δεύτεροι  που όντας σε σχέση νιώθουν υποχρεωμένοι να εκδηλωθούν με κάποιο τρόπο. Οι αδιάφοροι, κυνικοί, σκεπτόμενοι και λοιποί που δεν τους επηρεάζει και αφορά καν το όλο κλίμα, και τέλος οι έμποροι! Σε όποια από αυτές ή σε άλλη κατηγορία ανήκεις η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν περνάει αδιάφορη.

Αν είχε χιούμορ ο Άγιος Βαλεντίνος θα παίζαμε τουρτοπόλεμο

agiou valentinou giorti

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Μια εκδοχή τον θέλει να είναι ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος εκτελέστηκε από τον Αυτοκράτορα Κλαύδιο Β΄πριν από 1700 χρόνια στη Ρώμη. Ενώ ο Κλαύδιος είχε απαγορεύσει στους στρατιώτες του να παντρεύονται για να μην αμβλύνεται η απόδοση τους, ο Άγιος Βαλεντίνος πάντρευε τα νεαρά ζευγάρια κρυφά. Γι’ αυτή του λοιπόν την ανυπακοή ξυλοκοπήθηκε, λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

Μια δεύτερη εκδοχή μας πληροφορεί πως ο Άγιος Βαλεντίνος θανατώθηκε επειδή βοηθούσε χριστιανούς να δραπετεύσουν από τα τρομερά βασανιστήρια των Ρωμαίων.

Λέγεται ότι ενώ ήταν στη φυλακή, λίγο πριν εκτελεστεί θεράπευσε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακα. Ενώ η κοπέλα ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι, κατάφερε να διαβάσει μια επιστολή που της έγραψε ο Βαλεντίνος, υπογράφοντας  : “Ο Βαλεντίνος σου”.

Κατάλοιπο που έμεινε έως τις μέρες μας. Ποιος ξέρει βέβαια, ίσως δεν ισχύει τίποτα και τον κρέμασε ο πατέρας της επειδή είχαν παράνομη σχέση…

Ιστορικά …

Όπως και να έχει, ο Πάπας Γελάσιος το 496 μ.Χ. όρισε την 14η ημέρα του Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εορτασμού των παθών και της οδυνηρής θανάτωσης του. Οι ιστορικοί πάντως διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τις συνθήκες από τις οποίες προέκυψε η αγιοποίηση του. Μήπως ήταν μια αφορμή για να επιβληθεί η χριστιανική Εκκλησία στα ήθη και τα έθιμα των Ρωμαίων; Μήπως η ουσιαστική επιδίωξη ήταν η επιβολή του χριστιανικού συντηρητισμού στην σεξουαλική ελευθεριότητα των Ρωμαίων;

imera agiou valentinou

Όποιος και να ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και για όποιο λόγο κι αν υπέφερε ή θυσιάστηκε, έχει εδραιωθεί ως ο Άγιος των ερωτευμένων, τουλάχιστον στη συνείδηση μας. Παραμένει ο άγιος του έρωτα, των εραστών, των αρραβωνιασμένων και των ευτυχισμένων γάμων.

Αν όντως νιώθεις ερωτευμένος με τον άνθρωπο σου ή με κάποιον που θα ήθελες να είναι ο άνθρωπος σου, μη διστάσεις να το εκφράσεις. Καν’ το με τον τρόπο σου είτε ξοδευτείς είτε όχι. Έχεις βέβαια άλλες 364 μέρες αλλά λέμε τώρα.

*Σε περίπτωση που είμαστε άνω των 18, δεν παίρνουμε δώρο κουκλάκι.


Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplaces   MediaMarkt  και  AliExpress.


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!