Φωτισμός για βίντεο-Πώς να φωτίσεις το πλάνο σου (YouTubers)

Κατηγορία/ες ▶ ,
Socialize!

Φωτισμός για βίντεο

Ο φωτισμός για βίντεο δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβός. Η φροντίδα του φωτισμού κατά τη λήψη, ίσως είναι προχωρημένο στάδιο για έναν ερασιτέχνη. Είναι όμως κάτι που μπορείς να καλύψεις με ελάχιστο ή καθόλου κόστος κι αποκτώντας κάποιες βασικές γνώσεις. Πρακτικά δεν υπάρχει σωστό και λάθος στη χρήση του φωτός, παρά μόνο η αίσθηση που θέλεις να περάσεις.

Ο σωστός φωτισμός, δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά θα σε βλέπει ο θεατής σου μόνο… Κυρίως, επιδιώκουμε τη δημιουργία της κατάλληλης αίσθησης και ατμόσφαιρας. Η χρήση διαφορετικών μεθόδων φωτισμού, σε ποικίλες γωνίες και εντάσεις, αποπνέει μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα.

Φωτισμός για βίντεο ανάλογα με το είδος του βίντεο

Τα κωμικά βίντεο έχουν κυρίως πολύ έντονο φωτισμό. Οι πιο δραματικές ιστορίες χρησιμοποιούν συνήθως πιο μεγάλες αντιθέσεις στον φωτισμό. O εμπρόσθιος φωτισμός δημιουργεί λιγότερες σκιές και είναι λιγότερο δραματικός σε σύγκριση με τον πλευρικό ή τον οπίσθιο φωτισμό που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις.

Οπότε, αφού αποφασίσεις το είδος του βίντεο που θα κάνεις, έχε κατά νου τις εξής βασικές προτάσεις:

 • Κωμικά, σατυρικά, beauty vlogs, unboxing: έντονος φωτισμός – υψηλή διάχυση φωτός
 • Personal Vloggers,  παρουσιάσεις, tutorials: 3 point lighting
 • Μίνι σειρές, σκετσάκια, κριτική ταινιών: εδώ γίνεται ενδιαφέρον. Μπορείς να πειραματιστείς με διάφορα είδη φωτισμού για να απεικονίσεις φόβο, μυστήριο, θλίψη ή όποιο άλλο συναίσθημα.

Γιατί λοιπόν να μην επιλέξεις τον κατάλληλο φωτισμό ανάλογα με το είδος του βίντεο που θες να δημιουργήσεις; Δώσε στο βίντεο σου  χαρακτήρα και θεατρικότητα.

Βασικές γνώσεις φωτογραφίας

Για να πετύχεις τον φωτισμό που θέλεις καλό είναι να γνωρίζεις κάποιους βασικούς όρους φωτογραφίας, κάποιες ρυθμίσεις της συσκευής που θα χρησιμοποιήσεις (dslr, κινητό, camcorder κλπ) και την επιλογή του μέσου φωτισμού (λάμπες – ήλιος). Πρέπει να γνωρίζεις και να μπορείς να ελέγξεις:

 • Έκθεση/Exposure
 • Διάφραγμα του φακού/Aperture
 • Βάθος πεδίου
 • Ταχύτητα κλείστρου/Shutter Speed (για φωτογραφίες)
 • Ευαισθησία του αισθητήρα/ISO
 • Εξισορρόπηση λευκού/White Balance
 • Θερμοκρασία χρώματος – Kelvin (για τις λάμπες που θα χρησιμοποιήσεις ή το φυσικό φως τη σωστή ώρα της ημέρας – παίζει ρόλο και ο καιρός)
 • Διάχυση και ανάκλαση φωτός

Αν δεν σου λένε τίποτα τα παραπάνω, τσέκαρε τον οδηγό μας:

Πώς να ρυθμίσεις την DSLR σου – Απλές βασικές ρυθμίσεις

Φωτισμός για βίντεο με Φυσικό φως

Αν εκμεταλλευτείς σωστά το φως του ήλιου μπορείς να έχεις άψογο αποτέλεσμα. Το φυσικό φως αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τον καιρό.Σε μια ηλιόλουστη ημέρα με καθαρό ουρανό, το φως χαρακτηρίζεται “ζεστό” το πρωί, πιο έντονο το μεσημέρι και πιο απαλό το απόγευμα.

 

Φωτισμός για βίντεο με φυσικό φως για εσωτερικές λήψεις:

Χρησιμοποίησε σωστά το φως του ήλιου που μπαίνει από ένα παράθυρο. Όχι απευθείας αλλά μέσω διάχυσης. Διάλεξε δηλαδή παράθυρο από το οποίο δεν μπαίνει απευθείας ο ήλιος.

Εναλλακτικά μπορεί να διαλέξεις κάποια κουρτίνα ή κάποια ώρα της ημέρας που θα έχει συννεφιά. Τα σύννεφα, είναι το ιδανικότερο softbox για τους φωτογράφους και τους βιντεολήπτες. Χωρίς τη χρήση softbox θα έχεις υψηλή συγκέντρωση φωτός στο θέμα σου, τα λεγόμενα hot spots.

Φυσικά πρέπει να πειραματιστείς.  Δες πως χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Κάνε δοκιμαστικές λήψεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σύγκρινε το φως στα βίντεο ή τις φωτογραφίες σου, για να επιλέξεις το καλύτερο για ‘σένα. Οι ρυθμίσεις της μηχανής σου παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση του φωτός (aperture, ISO, white balance).

Φωτισμός για βίντεο με φυσικό φως για εξωτερικές λήψεις:

Τα ίδια ισχύουν κι εδώ με τη διαφορά ότι μπορείς να επιλέξεις τη θέση του ήλιου σε σχέση με το αντικείμενο/υποκείμενο της λήψης σου. Αλλάζει τελείως η αίσθηση. Δες πώς χρησιμοποιήθηκε το φως του ήλιου στις παρακάτω φωτογραφίες σε εξωτερική λήψη:

Και πάλι πρέπει να πειραματιστείς με τις ρυθμίσεις της μηχανής σου για να πετύχεις το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Με αυτόματες ρυθμίσεις δύσκολα θα το ελέγξεις.

Μπορείς επίσης να πειραματιστείς με αυτό το εκπληκτικό online εργαλείο για να εξοικειωθείς με τις ρυθμίσεις, και να καταλάβεις πως επιδρούν στην τελική φωτογραφία.

Φώτα για βίντεο – Εσωτερικοί χώροι

Σε ο,τι αφορά τους YouTubers αλλά και όσους δεν έχουν εξωφρενικές απαιτήσεις στην δημιουργία βίντεο, υπάρχουν αξιοπρεπέστατες λύσεις, σχεδόν επαγγελματικής ποιότητας, ανάλογα με την κατηγορία του βίντεο.

Μην χάσεις: Ο απόλυτος οδηγός για κανάλι στο YouTube – Πώς να γίνω Youtuber

Για έντονο πλήρη φωτισμό (unboxing, beauty, κωμικούς κυρίους bloggers) μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

 • Led Ring Light από Gearbest : Πλήρης σφαιρικός φωτισμός χωρίς σκιές. Κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό το βλέμμα λόγω του κυκλικού σχήματος του που αντανακλάται γύρω από τις κόρες των ματιών. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα φωτίστε το φόντο ξεχωριστά με κάποιο φωτιστικό δαπέδου που ήδη έχετε σπίτι.
 • Led φωτιστικό (αξεσουάρ φωτογραφικής μηχανής): εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν κενά ή διαρροές φωτός, δημιουργώντας έτσι τέλειο φυσικό φωτισμό.

Σε περιπτώσεις παραγγελίας από Gearbest για δέματα όπως το παραπάνω κάτω των 2kg, όπως και smartphones, tablets και άλλα gadgets, επιλέγουμε Belgium Registered Mail. Με αυτό τον τρόπο το GearBest στέλνει τα δέματα μαζικά από την Κίνα στο Βέλγιο και από εκεί στέλνονται εκ νέου στην χώρα μας, οπότε λόγω Ε.Ε. δεν πληρώνουμε τελωνείο.

Για αγορές χωρίς έξοδα εκτελωνισμού από Gearbest δες το σχετικό άρθρο από Techmaniacs. Ενώ για να γνωρίζεις ποιες είναι οι ευρωπαϊκές αποθήκες της Gearbest δες το σχετικό άρθρο από doctorandroid. Αναλυτικότατος και ο οδηγός από supereverything για αγορές από Gearbest.

Για τα παραπάνω αλλά και οποιοδήποτε άλλο είδος βίντεο μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνική 3-point lighting:

Ο φωτισμός για βίντεο εσωτερικού χώρου μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά που ήδη έχεις σπίτι ή με την αγορά ενός οικονομικού kit. Αρκεί να πετύχεις το στήσιμο στο πλάνο που έχω παρακάτω.

φωτισμός για βίντεο - 3 point lighting - fotismos gia video - fwta gia video

Δες μια οικονομική λύση μέσω Gearbest για mini Photo studio για το παραπάνω στήσιμο.

Το Key light θα φωτίσει το κυρίως θέμα ενώ το fill light λίγο πιο μακριά θα γεμίσει τις έντονες σκιές. Το fill light μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιον ανακλαστήρα.

Το λεγόμενο backlight, φωτίζει το θέμα σου από πίσω για να το ξεχωρίσει από το φόντο. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείς να φωτίσεις το φόντο ξεχωριστά.

*Τα softboxes είναι άκρως σημαντικά για μεγαλύτερη διάχυση του φωτός, αποφεύγοντας τα λεγόμενα hotspots στο θέμα σου. Την υψηλή συγκέντρωση δηλαδή φωτός σε ένα σημείο.

Κάνε μια εγγραφή στο Newsletter μας ή ακολούθησε μας στα social media, θα ακολουθήσει οδηγός για φωτισμό βίντεο DIY (Do It Yourself) με φώτα και υλικά που ήδη έχεις στο  σπίτι σου.

 

Χρήσιμος εξοπλισμός για βίντεο λήψεις:

Για τι από τα παραπάνω θα ήθελες επιπλέον βοήθεια ή επεξήγηση; Άφησε το σχόλιο σου παρακάτω.


 

Θέλετε να υποστηρίξετε το amigo.gr στη λειτουργία του;

Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές αγορές σας χωρίς καμία επιβάρυνση, από τους παρακάτω συνδέσμους:

καθώς και τα marketplace AliExpressGearbest.

ή πατήστε εδώ: Στηρίξτε το amigo.gr


Socialize!


Σχετικά με Ηλίας Αποστόλου

Κάθε σκέψη είναι μια απειροελάχιστη εκδοχή του εαυτού μου τώρα. Στην πραγματικότητα είμαι όσα δεν σκέφτηκα και όσα δεν φαντάστηκα ακόμα. Αλλά κι αυτό παίζεται… Πολυτεχνίτης φιλόλογος

Σχολιάστε

Αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο άρθρο επικοινώνησε μαζί μας!